SOVJETSKI HEROJ

Rusi slave 60. godišnjicu Gagarinovog leta u svemir: ‘Taj njegov podvig ujedinjuje sve Ruse‘

Godišnjica leta u svemir ‘dan je nacionalnog ponosa‘ za Rusiju, rekao je u petak Putinov glasnogovornik
 Alexandr Kryazhev/Sputnik/Profimedia

Rusi u ponedjeljak slave 60. godišnjicu prvog čovjekovog leta u svemiru, podviga kozmonauta i sovjetskog heroja Jurija Gagarina koji ostaje jedna od najcjenjenijih ličnosti Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tim povodom putuje u Engels, grad na jugu države, na obali Volge, na mjesto gdje je Gagarin sletio nakon povijesnog leta i gdje se nalazi spomenik tom činu.

Godišnjica leta u svemir „dan je nacionalnog ponosa“ za Rusiju, rekao je u petak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Raketa Vostok s 27-godišnjim Gagarinom lansirana je 12. travnja 1961. s kozmodroma u Kazahstanu, tada dijelu Sovjetskog Saveza.

image
Natalia Kolesnikova/AFP

Let je trajao samo 108 minuta, odnosno jedan krug oko Zemlje.

Legenda o čovjeku koji je od skromnih početaka postao sovjetski heroj živi i danas, a Gagarinov let se svake godine u Rusiji obilježava kao „Dan kozmonautike“, piše agencija France Presse.

image
Olga Maltseva/AFP

Kapsula Vostoka izložena je u moskovskom Muzeju kozmonautike gdje se u utorak otvara izložba o Gagarinu.

Posjetitelji će tamo moći vidjeti dokumente, fotografije i osobne predmete Gagarina od kojih neki datiraju iz njegovog djetinjstva. Sam Gagarin poginuo je 1968. u padu zrakoplova.

image
Olga Maltseva/AFP

„To je vjerojatno jedino prezime koje svi znaju, od četverogodišnjaka do starijih od 80“, rekao je Vjačeslav Klimentov, povjesničar i zamjenik direktora istraživanja tog muzeja.

„Mislim da Gagarinov podvig, odlazak čovjeka u svemir po prvi put, ujedinjuje sve Ruse“, dodao je.

image
Olga Maltseva/AFP

Taj let ostaje izvor ponosa u Rusiji i simbol dominacije Sovjetskog Saveza u svemirskoj utrci te ere. Četiri godine prije Gagarina SSSR je već postao prva država koja je poslala satelit u orbitu, nazvan Sputnjik.

Šezdeset godina kasnije, Rusija nastavlja redovito slati svoje kozmonaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). U petak je ruska letjelica Sojuz, ukrašena u čast Gagarina, poletjela s Bajkonura s dva Rusa i jednim Amerikancem.

image
Olga Maltseva/AFP
image
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Alexandr Kryazhev/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:15