VELIKA POMPA

RUSI SLAVE 70 GODINA OD STALJINGRADSKE BITKE Volgograd ponovno postao Staljingrad

 AFP

Ovih se dana uz veliku pompu i mnogo žučnih rasprava u Volgogradu obilježava 70. godišnjica jedne od najvećih bitaka Drugoga svjetskog rata - Staljingradske bitke koja se pokazala i velikim simboličnim događajem i najpresudnijim srazom za konačni ishod rata.

O monumentalnosti bitke, koja je trajala od 17. srpnja 1942. do 2. veljače 1943., svjedoči i nevjerojatan broj sudionika - 2,5 milijuna vojnika Crvene armije te milijun i 40 tisuća osovinskih snaga.

Peticije za ime

Povjesničari su iznijeli i neke zastrašujuće podatke o samoj bitci u kojoj se doslovce po nekoliko dana ratovalo za kat neke zgrade ili čak sobu u nekom stanu, a ponekad je u samo nekoliko sati borbe poginulo više tisuća vojnika s obje strane. To je bitka u kojoj je poginulo najviše vojnika i civila s obje strane: ruski gubici, izravni i posljedični - umrli u zarobljeništvu ili od posljedica ranjavanja, iznosili su 1,3 milijuna, a Nijemci i njihovi saveznici izgubili su oko 815.000 vojnika.

Iako su se jučer na obilježavanju, na raskošnoj vojnoj paradi i ekstravagantnom vatrometu, okupili cijeli ruski državni vrh i predstavnici savezničkih zemalja, ruska se javnost uskomešala i raskolila zbog dva slučaja.

Naime, Gradska je skupština na dan 2. veljače Volgograd preimenovala u Staljingrad, a predsjedniku Vladimiru Putinu je predana peticija s 50.000 potpisa (što je malo za grad od milijun stanovnika) za to da se Volgogradu vrati ime Staljingrad, što je javno podržao i potpredsjednik ruske vlade te najveći kremaljski jastreb Dmitrij Rogozin. Inicijatori peticije su volgogradska podružnica Komunističke partije Rusije i radikalnopravoslavna udruga Građanski sindikat. Druga stvar koja je izazvala velike prijepore su tzv. staljinobusevi, odnosno autobusi ukrašeni portretima sovjetskog diktatora Staljina, koji ovih dana prometuju Volgogradom. Vođa oporbene demokratske stranke Jabloko, Sergej Mitrohin, najavio je da će njihovi aktivisti precrtavati bojom mrske Staljinove portrete u znak prosvjeda. Sporni su autobusi doveli i do sukoba u vladajućoj stranci Ujedinjena Rusija čiji je zastupnik u Dumi Vitalij Milonov izjavio kako je pobjeda u Staljingradu ostvarena krvlju ruskog vojnika, a ne Staljina.

Diskreditiranje zemlje

Čak je i Putinov savjetnik Mihail Fjodotov taj način obilježavanja nazvao provokacijom, a Arsenij Roginski, šef udruge Memorijal koja se skrbi za povijesno sjećanje na žrtve Staljinova terora, rekao je da se tim činom “diskreditira cijela Rusija”.

Bez obzira, obilježavanje 70. godišnjice bitke za Staljingrad jedan je od prioriteta Kremlja koji na pobjedi u Drugom svjetskom ratu gradi imidž suvremene Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:07