‘MASKIROVKA‘

Rusi starom taktikom pokušali nasamariti ukrajinske snage. Plan se ubrzo pretvorio u blamažu

‘Čini se da slobodarski zrak kozačke regije ne odgovara gumenim proizvodima okupatora‘, narugali su se Rusima Ukrajinci

Tenkovi na napuhavanje poznati su dio asortimana ruske doktrine obmane, a mamci su poznati kao ”maskirovke”

 Anatolii Stepanov/AFP

Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da postavlja tenkove na napuhavanje u oblasti Zaporižja, piše Business Insider. No, ruska varka, kojoj je cilj bio angažirati Ukrajince oko lažnih meta, propala je jer su se tenkovi mamci sami ispuhali, objavila je ukrajinska vojska na svom profilu na društvenoj mreži Facebook. Riječ je o još jednoj varki kakvima pribjegava ruska vojska, koja je po takvoj praksi poznata desetljećima, piše Insider.

Ukrajinska vojska nije propustila priliku da se naruga protivnicima. "Dok naši saveznici koordiniraju dopremanje pravih tenkova, neprijatelj je pojačao prisutnost vlastitih ‘tenkova‘ u oblasti Zaporižja. No, čini se da slobodarski zrak kozačke regije ne odgovara gumenim proizvodima okupatora pa su se ispuhali ne ispunivši glavnu misiju. Baš kao i drčnost ruske vojske", stoji u objavi glavnog stožera ukrajinske vojske.

Tenkovi na napuhavanje poznati su dio asortimana ruske doktrine obmane, a mamci su poznati kao "maskirovke". Taj se pristup ruskog ratovanja temelji na psihologiji i služi bataljunima tenkova i raketnih bacača na napuhavanje, lažnim oklopnim vozilima i vojnicima kao mamcima te drugim operacijama za obmanjivanje za pomoć tajnim operacijama i sijanje konfuzije. Rusija se tim taktikama služi desetljećima. Nije jasno koji je cilj navodnih "maskirovki" bio u Zaporižju.

I Ukrajina je prije u ratu koristila lažno oružje. Koristila je drvene raketne bacače kako bi Rusija beskorisno trošila municiju. Služili su kao mamac dronovima, a prema izvješćima iz kolovoza, Rusi su na njih ispaljivali rakete s krstarica u Crnom moru, podsjeća Business Insider.

Nije, dakako, rat u Ukrajini jedni primjer takvog ratovanja. Napuhanci su stari ratni trik. Sjedinjene Države koristile su ih u Drugom svjetskom ratu u sklopu operacije Armija duhova, čiji je cilj bilo prevariti Treći Reich i navesti ga da precijeni američku vojnu snagu. Spomenuta američka jedinica pokušavala je proširiti dezinformacije koristeći imitacije oružja, ali i puštajući audiosnimke zvukova koji su trebali uvjeriti naciste da je na putu golema vojska. Među posljednjim je primjerima NATO-ovo bombardiranje lažnih srpskih tenkova na Kosovu 1999. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2023 16:56