PRIPREME ZA ANEKSIJU

Rusi stvaraju novu paradržavicu u Ukrajini: Uveli svoje medije i valutu pa najavili konačni cilj

Ruska je vojska Herson okupirala početkom ožujka, tjedan dana nakon početka invazije. Taj je grad prvi veliki grad koji je pao u ruke Rusa

Ruska vojna vozila na drugi dan invazije ulate u oblast Herson

 AFP

Od strane Kremlja postavljene vlasti u gradu Hersonu na jugu Ukrajinu, prvom gradu kojeg su Rusi zauzeli tijekom invazije na susjednu im zemlju koja je počela 24. veljače, kažu da planiraju od predsjednik Ruske Federacije Vladimira Putina zatražiti da formalno tu regiju pripoji Rusiji. Moskva je na to rekla da smatra da lokalno stanovništvo treba odlučivati o svojoj sudbini.

Ukrajina je nakon okupacije Hersona upozorila da Rusija u tom gradu planira organizirati referendum koji je Kijev okarakterizirao kao ilegalan i lažan, piše BBC.

Rusija je u Herson i druge dijelove Ukrajine koje je okupirala počela uvoditi rublju te vlastite medije i internetsku infrastrukturu.

Zašto se Rusija koncentrirala na Herson?

Ruska je vojska Herson okupirala početkom ožujka, tjedan dana nakon što je napala Ukrajinu. Taj je grad prvi veliki grad koji je pao u ruke Rusa.

U Hersonu je prije ruske invazije živjelo 290 tisuća stanovnika, no bivši gradonačelnik kaže da je nakon invazije iz njega pobjeglo oko 40 posto stanovnika.

Ministarstvo obrane Velike Britanije kaže da je Herson zbog činjenice da preko rijeke Dnjepar na kojoj leži ima izlaz na Crno more ključan punkt na kopnenom mostu između Rusije i Krima koji Putin želi uspostaviti.

Što su Rusi promijenili u Hersonu?

Ruski vojni dužnosnici razvlastili su gradonačelnika Hersona čim su ga zauzeli. Ruska državna novinska agencija Ria napisala je da gradonačelnik Ihor Kolihajev "nije surađivao" s okupatorima te da je zato maknut sa svoje pozicije. Proruska administracija nakon toga je preuzela upravljanje na gradom i regijom oko njega.

Žiteljima grada onemogućen je pristup ukrajinskim televizijskim postajama, a telekomunikacijske tvrtke koje su im pružale usluge pristupa internetu zamijenjene su ruskim. Ukrajina kaže da Rusi žele da njihova propaganda bude jedini izvor informacija o situaciji u državi.

Nova regionalna vlast inicirala je prijelaz s ukrajinske grivnje na rusku rublju. Tranzicija koja bi trebala trajati četiri mjeseca počela je 1. svibnja, a ruske su vlasti zabranile dopremanje grivnje u banke.

Žitelji Hersona BBC-ju su rekli da ruske vlasti počele mirovine isplaćivati u rubljima.

Pokret otpora u gradu i dalje postoji iako nije velik. Neki građani tako sve rublje koje prime odmah promijene u grivnje.

Planira li Rusija u Hersonu organizirati referendum?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je žitelje Hersonske oblasti da Rusija u njoj planira organizirati "tzv. referendum" o odcjepljenju od Ukrajine i uspostavljanju "narodne republike".

Zelenski je sugrađanima rekao da ruskim vlastima ne daju osobne podatke poput brojeva putovnica jer bi ih Rusi mogli iskoristiti za falsificiranje glasova na tom referendumu.

Ministarstvo obrane Velike Britanije reklo je u travnju da bi Rusija pomoću tog referenduma opravdati okupaciju Ukrajine.

Međutim, Kolihajev je rekao da će referendum biti ilegalan jer je Herson još uvijek službeno dio Ukrajine. Zelenski je rekao da se organiziranje referenduma uklapa u ruske planove komadanja Ukrajine i stvaranja mnogo malih "pseudo-republika".

Zamjenik proruskog gradonačelnika Hersona Kiril Stremusov u srijedu je rekao da će Hersonska oblast zatražiti pripojenje Ruskoj Federaciji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ubrzo je nakon toga rekao da žitelji tog područja, kao nekoć žitelji Krima, trebaju odlučivati o vlastitoj sudbini.

Kako je Rusija promijenila život u odmetnutim ukrajinskim regijama?

Moskva je 2014. aneksirala Krim nakon referenduma koji je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila ništavnim. Rusi su nakon toga izgradili most kojim su Krim spojili s jugom Rusije te iz opticaja maknuli grivnju. Proruski mediji sada dominiraju poluotokom.

Međutim, situacija u Hersonu sličnija je onoj u Donbasu, gdje su nakon aneksije Krima ustanovljene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika. U tim se "zemljama" također koristi rublja, a njihovim su stanovnicima uručene ruske putovnice.

Tamošnjim umirovljenicima i državnim službenicima isplaćuje mirovine i plaće, a u školama se nastava odvija prema ruskom kurikulu. Ukrajina se zbog svega toga požalila Moskvi i optužila je za provođenje "rusifikacije" Ukrajine.

Još uvijek nema govora o aneksiji Hersona već se samo razgovara o narodnoj republici.

Slični referendumi u Lugansku i Donjecku koji su organizirani u svibnju 2014. godine odbačeni su kao namješteni i ilegalni.

Raspravlja se o tome da će Rusija u te dvije regije organizirati nova dva referenduma, one o pripojenju Rusiji.

Ukrajina je jasno rekla da će sva lažna glasanja smatrati ništavnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2022 11:03