NOVA AMERIČKA PROCJENA

‘Rusi su izuzetno frustrirani sporošću svoje ofenzive, očekujemo da će postati znatno agresivniji, udarit će na Kijev‘

"Očekujemo da bi u sljedećih par dana mogli poželjeti dodatno se približiti Kijevu i u potpunosti ga okružiti"

Kijev

 Genya Savilov/AFP

U jeku pregovora na bjelorusko-ukrajinskoj granici i pravog ekonomskog rata koji je, zbog ruske invazije na Ukrajinu izbio između Zapada i Ruske Federacije, u samoj Ukrajini i dalje traju borbe, a iako ukrajinske snage već danima pružaju silovit otpor, Rusi ne odustaju od svoje ofenzive.

Prema najnoviim američkim procjenama, koje je objavila agencija Reuters, dužnosnici u Pentagonu na temelju podataka s terena očekuju da bi Rusi u sljedećih nekoliko dana mogli pokušati okružiti Kijev i time učiniti svoj pokušaj osvajanja glavnog ukrajinskog grada znatno agresivnijim od dosadašnjim. Kako tumači jedan neimenovani viši američki dužnosnik, takav svojevrsni zaokret u taktici proizlazi iz ruske frustracije zbog slabog napredovanja napada koji su očito planirali kao blitzkrieg, ali se neočekivano sve odužilo.

- Očekujemo da bi u sljedećih par dana mogli poželjeti dodatno se približiti Kijevu i u potpunosti ga okružiti, smatra ovaj dužnosnik koji ističe da su ruske snage trenutno udaljene oko 25 kilometara od gradskog centra.

Jedan drugi dužnosnik tvrdi da su Rusi u Ukrajini angažirali 75 posto od svih snaga koje su prethodno bili nagomilali na granici, a unatoč drugačijim tvrdnjama iz ruskog ministarstva obrane, u Pentagonu tvrde da Moskva još nije uspjela u potpunosti zavladati ukrajinskim zračnim prostorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:53