RANJIVA VOJSKA

Rusi su krenuli u ofenzivu s tenkovima koji imaju ‘grešku u projektu‘, a Zapad je odavno znao za to

Stručnjaci tvrde da je Moskva trebala predvidjeti taj problem, koji se odnosi na način na koji se skladišti streljivo za tenkove

Uništeni ruski tenk u regiji Kijev

 Genya Savilov/AFP

Ruski tenkovi s uništenim kupolama najnoviji su znak da se ruska ofenziva u Ukrajini ne odvija po planu. Smatra se da su uništene stotine ruskih tenkova otkako je Moskva započela svoju ofenzivu, a britanski ministar obrane Ben Wallace u ponedjeljak je procijenio da je ruska vojska ostala bez čak 580 tenkova.

No problemi Moskve idu puno dalje od toga. Stručnjaci tvrde da snimke s bojnog polja ukazuju na to da ruski tenkovi imaju problem za koji zapadne vojske znaju desetljećima i nazivaju ga efektom 'jack-in-the-box'. Izraz se referira na igračku, kutijicu u kojoj se na opruzi nalazi figurica koja iz nje iskoči kada se okreće ručkica sa strane.

Tvrde da je Moskva trebala predvidjeti taj problem, koji se odnosi na način na koji se skladišti streljivo za tenkove. Za razliku od modernih tenkova na Zapadu, ruski imaju više granata unutar svojih kupola. To ih čini vrlo ranjivima jer čak i neizravni pogodak može pokrenuti lančanu reakciju koja uzrokuje eksploziju cijelog skladišta streljiva do 40 granata, piše CNN.

Rezultat udara može biti dovoljan da raznese kupolu tenka, kao što se može vidjeti na snimci koja se pojavila na društvenim mrežama.

- Ono što se događa ruskim tenkovima je greška u dizajnu, rekao je Sam Bendett, savjetnik na programu ruskih studija pri Centru za novu američku sigurnost.

- Svaki uspješan pogodak brzo zapali streljivo i tako uzrokuje ogromnu eksploziju, a kupola bude uništena.

- Što znači ta greška? Posada tenka, obično dva čovjeka u kupoli i treći koji vozi - tako postaju laka meta, rekao je Nicholas Drummond, analitičar specijaliziran za kopneno ratovanje i bivši časnik britanske vojske.

- Ako ne izađeš u prvoj sekundi, gotov si.

Drummond je rekao da eksplozivno streljivo uzrokuje probleme za gotovo sva oklopna vozila koja Rusija koristi u Ukrajini. Naveo je primjer borbenog vozila pješaštva BMD-4, koje obično ima do tri člana posade, a može primiti još pet vojnika. Rekao je da je BMD-4 bio 'pokretni lijes' koji je raketa uništila.

No, greška u izradi vjerojatno je posebno mučna za Moskvu jer se o problemima ranije naširoko pisalo.

Privukli su pozornost zapadnih vojski tijekom Zaljevskog rata 1991. i rata u Iraku 2003. godine kada je veliki broj tenkova ruske proizvodnje T-72 doživio istu sudbinu. Kupole su bile raznesene prilikom napada protutenkovskim projektilima.

Drummond ističe kako Rusija nije naučila lekciju iz Iraka i da su posljedično mnogi njezini tenkovi u Ukrajini imali slične nedostatke u dizajnu.

image

Uništeni ruski tenk u regiji Kijev

Sergei Supinsky/AFP

Kada je serija T-90, nasljednik T-72, počela koristiti njezin oklop je nadograđen, ali sustav punjenja projektilima ostao je sličan prethodniku te je ostao jednako ranjiv, rekao je Drummond.

T-80, još jedan ruski tenk koji je se koristi u Ukrajini, ima sličan sustav za punjenje projektilima. Postoje ipak neke prednosti ovakvog sustava.

Bendett iz Centra za novu američku sigurnost rekao je da je Rusija odabrala ovaj sustav kako bi uštedjeli prostor i smanjili tenku dimenzije, zbog čega ih je teže pogoditi u borbi.

Zapadne vojske naučile su pak lekciju, promatrajući sudbinu tenkova T-72 u Iraku.

Bendett je spomenuo borbena vozila pješaštva Stryker, koja su razvijena nakon prvog rata u Iraku.

- Imaju kupolu na vrhu, koja ne ulazi u prostor za posadu. Samo je postavljena na vrhu i sve streljivo je unutar te kupole. Dakle, ako kupola bude pogođena i raznesena, posada je još uvijek sigurna. To je vrlo pametan dizajn.

Drugi zapadni tenkovi, poput M1 Abramsa koje koriste SAD i neke savezničke vojske, veći su i nemaju "vrtuljak". U Abramsu četvrti član posade u tenku vadi granate iz zatvorenog pretinca i prenosi ih u top za ispaljivanje.

Pretinac ima vrata koja član posade otvara i zatvara, što znači da će, ako je tenk pogođen, samo jedna granata u kupoli vjerojatno biti izložena.

image

Uništeni ruski tenk u regiji Kijev

Genya Savilov/AFP

- Točan pogodak može oštetiti tenk, ali ne mora nužno ubiti posadu, rekao je Bendett.

Drummond je rekao i da granate koje koriste zapadne vojske ponekad izgaraju na visokim temperaturama koje stvara nadolazeći projektil, ali ne eksplodiraju.

Ne postoji jednostavan način da se sazna koliko je ruskih tenkova uništeno u Ukrajini. Internetska stranica za praćenje obavještajnih podataka otvorenog koda Oryx objavila je 28. travnja da je najmanje 300 tenkova uništeno, dok ih je 279 oštećeno, napušteno ili zarobljeno. Međutim, tu se broje slučajevi za koje imaju vizualne dokaze, tako da bi ruski gubici mogli biti puno veći.

Nisu u pitanju samo gubici u opremi. Kada je Wallace iznio procjenu o 80 izgubljenih tenkova rekao je da je više od 15.000 ruskih vojnika poginulo tijekom invazije. Teško je procijeniti koliko se odnosi na tenkovsku posadu, ali vojnike nedvojbeno nije jednostavno zamijeniti.

Obučavanje tenkovske posade može potrajati i do 12 mjeseci, tvrdi Aleski Roinila, bivši član posade tenka u finskim obrambenim snagama, a 'to se smatra brzim tempom'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:18