ŠEF BRITANSKIH ŠPIJUNA

‘Rusi su u očajničkoj poziciji. Gubici su im šokantni, a ponestaje im oružja za voditi rat‘

‘Putin je zaigrao igru s vrlo visokim ulozima, što je dovelo i do strateških pogrešaka u njegovom prosuđivanju‘, smatra Fleming

Uništeni ruski tenk u oblasti Harkiv

 Anatolii Stepanov/Afp/Profim/Anatolii Stepanov/Afp/Profim

Rusiji ponestaje oružja za rat u Ukrajini, a njihovi gubici u ljudstvu i u vojnoj opremi su naprosto šokantni, poručit će u utorak u svojem govoru šef britanskih obavještajaca Sir Jeremy Fleming, piše Sky News.

Fleming, inače šef agencije GCHQ (koja pod sobom objedinjava niz sigurnosnih službi UK-a) govorit će pred institutom RUSI u Londonu, a sukus njegovog pripremljenog govora svodit će se na to da Ukrajina rat okreće na sviju stranu, kako na samom bojištu tako i u "cyber" svijetu.

Fleming će još jednom istaknuti da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio više grešaka nakon što je propala njegova inicijalna želja da u prvim danima rata zauzme Kijev, a potom i nakon što je propao pokušaj da u potpunosti zauzme istočne oblasti Ukrajine.

- Putin je zaigrao stratešku igru s vrlo visokim ulozima, što je dovelo i do strateških pogrešaka u njegovom prosuđivanju, stoji u dijelovima Flemingova govora koji su unaprijed objavljeni u ponedjeljak navečer.

- Rusi počinju gubiti ono što su osvojili. Cijena koju Rusija plaća - u ljudskim i vojnim gubicima je šokantna. Mi znamo, a znaju to i ruski zapovjednici na bojištu, da se zalihe njihove municije tope. Ruske snage su iscrpljene, što pokazuje i činjenica da su počeli koristiti i zatvorenike na fronti. Konačno, mobilizacija desetaka tisuća neiskusnih ročnika govori o tome u koliko su očajničkoj poziciji, poručit će Fleming.

Konačno, šef britanskih obavještajaca smatra i da je ruska populacija počela shvaćati da rat ne ide prema planu.

- Ruski građani su počeli shvaćati što se događa. Sada vide koliko je pogrešno Putin procijenio cijelu situaciju. Bježe od mobilizacije, a shvaćaju i da uskoro više neće moći nigdje putovati. Jasno im je i da je njihov pristup modernim tehnologijama sve više ograničen. I zato bježe od strašne cijene koju rusko društvo plaća zbog Putinovih odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32