NOVE PROCJENE PENTAGONA

‘Rusi su u Ukrajinu poslali sve što su nagomilali uz granicu, ali invazija je zapela. Na ratište dovode Sirijce!‘

Dvanaest dana nakon što su započele invaziju na Ukrajinu, ruske snage su uglavnom zastale na sjeveru Kijeva i još uvijek ne kontroliraju nebo iznad Ukrajine
 Photo by Valery Melnikov/Sputnik/Sputnik via AFP

Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontigent od više od 150.000 vojnika,rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji "regrutirati" strane borce, uključujući Sirijce, priopćilo je američko Ministarstvo obrane.

Dvanaest dana nakon što su započele invaziju na Ukrajinu, ruske snage su uglavnom zastale na sjeveru Kijeva i još uvijek ne kontroliraju nebo iznad Ukrajine, sve se više oslanjajući na raketne i topničke napade. Osim napretka u južnoj Ukrajini, ruske snage "nisu postigle nikakav zamjetan napredak posljednjih dana", rekao je glasnogovornik John Kirby novinarima u Washingtonu.

Dužnosnik je rekao da je Rusija ispalila više od 625 projektila na ukrajinske ciljeve.

Sjedinjene Države su od veljače već rasporedile 12.000 vojnika u Europi, osim onih koji su tamo već ranije bili stacionirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:26