PROPAGANDA ILI?

Rusi sve češće optužuju Ukrajince za ‘napade‘ na njihov teritorij: ‘Ako se ovo nastavi, krenut ćemo na Kijev‘

Rusija je izvijestila o nizu napada ukrajinskih snaga na pogranična područja posljednjih tjedana

Twitter

Sedmero ljudi, uključujući trudnicu i dijete, ozlijeđeno je u četvrtak u raketiranju sela Klimovo u Rusiji koje se nalazi kraj ukrajinske granice, tvrde ruski dužnosnici.

Projektili koje su ispalile ukrajinske snage pogodili su stambenu zgradu, kazao je guverner Aleksandar Bogomaz.

Na popisu žrtava koji su objavili ruski mediji stoji da su dvogodišnji dječak, 74-godišnja žena kao i 35-godišnji muškarac teško ranjeni. Ministarstvo zdravstva kasnije je izvijestilo kako je dječak ipak srednje teško ranjen. Njegova 25-godišnja trudna majka također je među žrtvama.

Mještani su kazali kako su čuli tri eksplozije, dok snimka s mjesta napada pokazuje crni dim kako suklja u zrak.

Lokalni dužnosnici izvijestili su da je dvije zgrade zahvatio požar nakon napada, no da su ga vatrogasci uspjeli obuzdati. Nakon minobacačkog napada zatvoren je niz škola na tom području, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Klimovo je smješteno 10-ak kilometara od granice s ukrajinskom regijom Černigov iz koje je Rusija ranije ovog mjeseca povukla svoje trupe nakon 'mirovnih pregovora s Kijevom'.

Ruska granična policija prijavila je još jedan napad na obližnji granični prijelaz, 40 km jugozapadno od Klimova. Kazali su da su granate ispaljene s ukrajinskog teritorija u trenutku kada je skupina izbjeglica iz Ukrajine prelazila granicu. U napadu su oštećena dva vozila, no nije bilo žrtava.

image

Twitter

Rusi prijete

Ukrajinsko ministarstvo obrane i vojska nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram samo da je nešto 'palo i zapalilo se' u vojnom objektu u Brjansku nedaleko od granice.

U objavi se ismijava Rusija jer je odmah okrivila Ukrajinu, ali se eksplicitno ne poriče da je Ukrajina odgovorna.

Moskva je zaprijetila da će napasti Kijev ako 'Ukrajina nastavi napadati Rusiju'. Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov u srijedu je tijekom poslijepodnevnog brifinga zaprijetio Ukrajini da će ruske snage napasti 'zapovjedne centre, uključujući i one u Kijevu, ako se nastavi s pokušajima diverzija i s napadima na objekte na ruskom teritoriju'.

Ne pojašnjavajući na koje konkretne situacije aludira, Konašenkov je ustvrdio da ruska strana 'primjećuje pokušaje sabotaže i izvođenja napada na objekte na teritoriju Rusije od strane ukrajinske vojske'.

- Ako se ti slučajevi nastave, Oružane snage Rusije će izvesti napade na zapovjedne centre, uključujući i one u Kijevu, od čega se do sada ruska vojska suzdržavala, rekao je Konašenkov.

Rusija je izvijestila o nizu napada ukrajinskih snaga na pogranična područja posljednjih tjedana, uključujući i napad na skladište goriva u gradu Belgorodu ranije ovog mjeseca.

Ova vijest stiže pak dan nakon informacije o teškim oštećenjima na željezničkom mostu koji povezuje pograničnu oblast ruskog Belgoroda s Ukrajinom, a preko kojega su ruske trupe namjeravale dovoditi pojačanja za najavljenu ofenzivu na Donbas. Ipak, nije jasno je li se Konašenkov referirao na tu sabotažu ili na neku drugu, s obzirom na to da je ranije u srijedu stiglo i izvješće o incidentu na granici Ukrajine s ruskom oblasti Kursk.

'Mariupoljska luka je pala'

Kako je na brifingu također izvijestio Konašenkov, Oružane snage Rusije su tijekom srijede uništile 36 vojnih objekata u Ukrajini, koristeći oružje 'visoke preciznosti'. Među njima su dvije remontne baze i dva skladišta naoružanja.

- Operativno-taktičko zrakoplovstvo uništilo je još 10 ukrajinskih vojnih objekata, među kojima su zapovjedni punkt, tri skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja, kao i šest položaja s ukrajinskom vojnom tehnikom, rekao je Konašenkov.

Ustvrdio je i da je u Mariupolju u potpunosti oslobođena pomorska trgovačka luka koju su, kako je rekao, držali 'militanti nacističke formacije Azov'. Istaknuo je da su svi 'taoci koje su pripadnici Azova držali na brodovima u luci, uključujući strance, oslobođeni'. Neovisne potvrde o navodnom zauzimanju mariupoljske luke kao ni o tvrdnjama da su pripadnici Azova ondje držali taoce nema.

- Ostaci jedinica ukrajinskih trupa i nacista iz 'Azova' koji se i dalje nalaze u gradu su blokirani i ne mogu se probiti iz okruženja, zaključio je Konašenkov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:16