StoryEditor
VRIJE MEĐU VELESILAMA

Rusi teško optužili Amerikance: 'Njihov vojni avion umalo se sudario s putničkim zrakoplovom'

RC-135 izviđački zrakoplov
 REUTERS

Rusija je u ponedjeljak optužila Sjedinjene Države da je njihov vojni zrakoplov tijekom izviđanja blizu njezine granice na krajnjem istoku došao u opasnost da se sudari s nekim putničkim zrakoplovom, priopćila je Moskva dodajući da je zbog toga pozvala američkog vojnog atašea.

"Predstavnik američkog ministarstva obrane obaviješten je da je ruska protuzračna obrana 22. svibnja primijetila izviđački zrakoplov RC-135 američkih zračnih snaga koji je bio na izviđačkom zadatku iznad Japanskog mora, blizu ruske granice", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Transponder (uređaj za automatsku identifikaciju letjelica) tog zrakoplova bio je isključen, dodao je, rekavši da njegova posada nije obavijestila ruske područne vlasti o svojoj ruti.

Američka letjelica je usto letjela na istoj visini na kojoj obično lete putnički zrakoplovi, što je moglo dovesti do sudara, dodaje ministarstvo, pozivajući na donošenje mjera kako bi se ubuduće spriječili takvi incidenti.

SAD je zadnjih mjeseci redovito optuživao rusko zrakoplovstvo za provokacije, napose američkih ratnih brodova. Moskva je odgovarala da se američki vojnici ne trebaju previše približavati ruskoj granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2020 02:48