UKRAJINSKA KRIZA

RUSI TESTIRALI BALISTIČKU RAKETU 'Ovo testiranje nije povezano sa stanjem u Ukrajini'

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je događaje u Ukrajini protuustavnim prevratom i vojnim preuzimanjem vlasti, na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji otkako je svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor janukovič pobjegao iz Kijeva. Naglasio je da će se vojskom koristiti samo u krajnjoj nuždi. Kaže da Rusija ima zahtjev legitimnog ukrajinskog predsjednika Janukoviča za vojnom pomoći
Ukranian soldiers stand guard inside the Sevastopol tactical military brigade base near Balbek in Sevastopol, on March 3, 2014. Russian forces have given Ukrainian soldiers an ultimatum to surrender their positions in Crimea or face an assault, a Ukrainian defence ministry spokesman told AFP. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
 FILIPPO MONTEFORTE

>>> NOVO 22:26 Više od tisuću prosvjednika s ukrajinskim zastavama izašlo je u utorak na ulice istočnog ukrajinskog grada Donjecka, po prvi put nadmašivši u brojnosti promoskovsku mladež koja je zaposjela zgradu vlade u njemu na kojoj se vijori ruska zastava.

Izjava predsjednika Vladimira Putina u subotu da Rusija ima pravo izvršiti invaziju na Ukrajinu bila je popraćena proruskim prosvjedima diljem ukrajinskog juga i istoka gdje se uglavnom govori ruski.

Ali tijekom sljedeća četiri dana izgleda da se raspoloženje u istočnim gradovima okreće nazad prema Kijevu.

Noseći plakate na kojima je pisalo "Ja sam Rus. Ne trebam zaštitu", prosvjednici su prošli u blizini zgrade regionalne vlade ostajući na dovoljnoj udaljenosti kako bi izbjegli sukobe s proruskim mladićima koji su još unutra.

"Moji roditelji su iz Rusije. Ja sam rođena u Ukrajini, ali ja sam Ruskinja. Moja djeca i unuci su rođeni ovdje. Mi smo za Ukrajinu", rekla je Natalija Sitnik koja je izašla na prosvjede protiv moguće ruske invazije.

"Mi nismo tražili pomoć. Ne želim da Putin dovodi ovdje tenkove. Ne želim da pucaju u moju djecu. Neka nas čuju: 'Ne branite me od bilo koga. Nitko me ne napada".

Donje katove vladine zgrade zauzeli su u ponedjeljak sljedbenici Pavela Gubareva, vlasnika reklamne agencije u Donjecku, koji je sebe proglasio "narodnim guvernerom", zatražio da se prekinu veze regije s Kijevom te da se sav nadzor nad sigurnosnim snagama prepusti njemu.

Kijev kaže da je prosvjede, koji su istodobno izbili u Harkivu, Odesi, Dnjepropetrovsku i nekoliko drugih gradova satima prije nego je ruski parlament odobrio Putinu uporabu vojne sile, organizirala Moskva kao izgovor za invaziju. Tvrdi da su većina proruskih prosvjednika Rusi dovedeni preko granice autobusima.

Sve je više znakova, međutim, da je taktika promoskovskih prosvjednika te izgledi za punu vojnu invaziju mnoge na istoku okrenula da ostanu uz Kijev.

U Harkovu, drugom istočnom gradu, subotnji prosvjedi su bili nasilni, a desetine ljudi je ozlijeđeno kada su proruski prosvjednici napali zgradu regionalnog parlamenta divljački pretukavši malobrojne civile koji su izašli da je brane. To je međutim alarmiralo javnost. Grad je sada miran a ukrajinska zastava se ponovo vijori na zgradi, nakon što je bila zamijenjenaa ruskom, a ispred nje je oko 200 interventnih policajaca koji je štite.

Preko ulice naspram policije proruska gomila je spala na stotinjak ljudi.

-----------------------------------------------------

20:38 Ruska je vojska objavila da je uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu Topol RS-12M u blizini Kaspijskog jezera. Službeno, test nije povezan s krizom u Ukrajini, no trenutak lansiranja mnogim će se promatračima situacije u regiji učiniti u najmanju ruku znakovitim.

Iz Pentagona su u međuvremenu priopćili da ih je Moskva unaprijed obavijestila o testiranju, koje smatraju 'rutinskim'.

-----------------------------------------------------

17:35 Američki državni tajnik John Kerry na konferenciji za novinare u Kijevu pozdravio je 'suzdržanost' prevratničke ukrajinske vlasti. 'Pokazali su suzdržanost unatoč invaziji na ukrajinsku domovinu i unatoč ruskim vlastima koje su se opkrenule zastrašivanju. Moskvu je optužio da se skriva iza neistina, zastrašivanja i provokacija te da Ukrajinci nijedan ruski potez ne doživljavaju snažnim.

'Realnost je da je Janukovič u povijesnom trenutku napustio svoju državu kada ga je trebala. Prekršio je obećanje da će potpisati sporazum i pobjegao je u noć sa svom imovinom, uništavajući pritom dokumente koji su ostali iza njega. Napustio je svoj narod', rekao je Kerry.

'Žele vas uvjeriti da Kijev pokušava destabilizirati Krim, ali takve tvrdnje nije moguće potkrijepiti ni jednim jedinim dokazom. Nijednim', dodao je još Kerry.

-----------------------------------------------------

17:22 Uoči sutrašnjeg sastanka s ruskom stranom, NATO je danas održao sastanak koji je, pozivajući se na članak 4 Sjevernoatlantske povelje, zatražila Poljska. Spomenuti članak govori o konzultacijama članica NATO-a kada jedna članica ima razloga za vjerovati da joj je ugrožena sigurnost.

Nakon današnjeg sastanka, NATO je objavio priopćenje u kojemu ističe zajedništvo svih članica i najavljuje dodatne konzultacije.

'Rusija nastavlja s kršenjem ukrajinske suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, nastavlja s kršenjem međunarodnih obveza. Ovakav razvoj događaja ima ozbiljne implikacije za sigurnost i stabilnost euroatlantskog područja. Nastavljamo davati podršku svim konstruktivnim naporima za pronalazak mirnog rješenja trenutne krize u skladu s međunarodnim pravom. Pozdravljamo sve napore Ujedinjenih naroda, Europske unije, OESS-a i Vijeća Europe', stoji u priopćenju.

-----------------------------------------------------

16:51 Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk potvrdio je da je njegova vlada nacionalnog jedinstva s ruskom stranom uspostavila kontakte na visokoj razini. 'Započele su konzultacije na razini ministara', rekao je Jacenjuk, ne iznoseći detalje, ali ponavljajući zahtjev Moskvi da povuče svoje snage s Krima i da prekine s operacijama koje ugrožavaju regionalnu stabilnost.

-----------------------------------------------------

16:32 Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s kineskim kolegom Xijem Jinpingom o situaciji u Ukrajini. Kremlj u priopćenju o razgovoru navodi da su stajališta dvojice lidera 'bliska'.

-----------------------------------------------------

16:01 Za srijedu je na prijedlog glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Andersa Fogha Rasmussena sazvan specijalni sastanak vijeća NATO-Rusija na kojem će tema biti situacija u Ukrajini. Moskva je nakon jednodnevnog razmišljanja u utorak pristala poslati svog izaslanika na sastanak.

-----------------------------------------------------

15:54 Čak osam turskih vojnih aviona alarmirano je nakon što je ruski izviđački zrakoplov dodirnuo turski zračni prostor nad Crnim morem.

-----------------------------------------------------

15:45 Prijetnje zapadnim sankcijama neće promijeniti stajalište Rusije prema Ukrajini, rekao je u utorak u Tunisu šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, nazvavši te prijetnje "kontraproduktivnima".

"Naše stajalište je pošteno i budući da je pošteno neće se promijeniti.. Uvijek smo se protivili politikama jednostranih sankcija. Nadam se da će naši partneri razumijeti kontraproduktivni karakter takvih akcija", rekao je na konferenciji za novinare u Tunisu.

"U izjavama EU-a oni nisu ni jednom spomenuli sporazum od 21. veljače. To znači da EU ne želi vladu nacionalnog jedinstva i razoružanje (oružanih skupina)", rekao je, misleći pritom na sporazum kojim se pokušala okončati kriza a koji je potpisao bivši predsjednik Viktor Janukovič i oporba, uz europske i ruske posrednike.

Što se tiče ruske vojne nazočnosti na Krimu, Lavrov je kazao da "ruski vojnici koji se nalaze u bazi Crnomorske flote u Sevastopolju, oni striktno rade, kao i uvijek, na temelju sporazuma koji omogućuje postojanje ruske baze na tom teritoriju koja djeluje u skladu sa zahtjevima legalne vlasti u Ukrajini i legalne vlasti na Krimu".

-----------------------------------------------------

15:30 Europska komisija će u srijedu predstaviti obrise plana pomoći Ukrajini, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvan je na izvanredni summit čelnika zemalja članica u četvrtak u Bruxellesu.

Ukrajina je na rubu bankrota, a prema procjenama nove vlade, u sljedeće dvije godine treba joj 35 milijardi dolara. Europska unija je Ukrajini za potpis sporazuma o pridruživanju obećala samo oko 600 milijuna eura, a prema nekim izvorima europska pomoć ne bi mogla prelazati 1,5 milijardi eura.

"Čelnici će na summitu razgovarati o razvoju situacije u Ukrajini i o načinima kako smanjiti napetosti", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su pozvali Rusiju da hitno poduzmu mjere za smanjenje napetosti u Ukrajini, u suprotnom čelnici EU-a mogli bi donijeti odluku o suspeniziji pregovora o viznoj liberalizaciji i o novom ugovoru o suradnji te donijeti ciljane mjere protiv ruskih dužnosnika.

-----------------------------------------------------

14:45 Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u utorak u Kijev i najavio je ekonomski paket i tehničku pomoć za Ukrajinu pruživši potporu njezinoj novoj vladi u vrijeme eskalacija napetosti s Rusijom.

Jedan visoki dužnosnik američke administracije, koji je brifirao novinare na putu za Kijev, rekao je da će administracija predsjednika Baracka Obame raditi s Kongresom kako bi odobrili milijardu dolara u kreditnim jamstvima za Ukrajinu i tako pomogli da se smanji učinak predloženih rezova energetskih subvencija na stanovništvo.

SAD će poslati u Ukrajinu tehničke stručnjake kako bi savjetovali njezinu središnju banku i ministarstvo financija kako se boriti s ekonomskim izazovima u zemlji i pomogli u borbi protiv korupcije, kazao je dužnosnik.

Jedan visoki dužnosnik američke administracije, koji je brifirao novinare na putu za Kijev, rekao je da će administracija predsjednika Baracka Obame raditi s Kongresom kako bi odobrili milijardu dolara u kreditnim jamstvima za Ukrajinu i tako pomogli da se smanji učinak predloženih rezova energetskih subvencija na stanovništvo.

Američki državni tajnik sletio je u Kijev (FOTO: AFP)

14:30 Cijene sirove nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 110 dolara za barel nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin obustavio vojne manevre u zapadnoj Rusiji, blizu granice s Ukrajinom.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,47 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 109,73 dolara. Na američkom se tržištu barelom trguje po 1,11 dolara nižoj cijeni, od 103,81 dolara.

Uvoz ruske nafte toliko je važan za Europu da je vrlo mala vjerojatnost da će biti uvedene sankcije, smatra Seth Kleinman, voditelj odjela energetskih istraživanja u Citiju. "Spor dovodi u pitanje oko 50 posto uvoza nafte u sjeverozapadnoj Europi pa je rast premije na rizik opravdan. Rusija je ipak toliko važan dobavljač nafte i plina za Europu i svijet da su šanse za sankcije i dalje male", dodao je.

Rusija je u ponedjeljak platila veliku cijenu za vojnu intervenciju u Ukrajini jer su dionice, obveznice i rublja potonuli pod utjecajem bijega ulagača u sigurniju imovinu poput zlata i nafte.

Što se pak tiče plina, Europa i Ukrajina su zahvaljujući blagoj zimi i poboljšanoj infrastrukturi manje ovisne o ruskoj opskrbi nego što su bile proteklih godina, što je također prigušilo zabrinutost da bi eskalacije krize u Ukrajini mogla dovesti do nestašice.

Također, isti dužnosnik rekao je da će Washington odluku o nametanju sankcija Rusiji vjerojatno donijeti krajem tjedna.

Europske dionice oporavile su se u utorak a među najvećim su dobitnicima bile banke i rudarska kompanija Glencore, uslijed naznaka stišavanja napetosti između Ukrajine i Rusije.

Dionice na tržištima širom svijeta oštro su pale u ponedjeljak nakon što su ruske oružane postrojbe preuzele kontrolu nad ukrajinskom regijom Krimom.

-----------------------------------------------------

13:25 Bijela kuća objavit će kako će Ukrajini poslati paket financijske pomoći vrijedan milijardu dolara, izjavio je visoki dužnisnik, a prenosi AP.

Također, isti dužnosnik rekao je da će Washington odluku o nametanju sankcija Rusiji vjerojatno donijeti krajem tjedna.

-----------------------------------------------------

13:10 Agencije javljaju da su se ukrajinski vojnici povukli iz zračne luke Belbek blizu Sevastopolja, te je tako izbjegnut potencijalni sukob.

Pogledajte snimku hitaca upozorenja iz vojne baze

FOTOGALERIJA: Ispaljeni prvi hici na Krimu

13:00 Proruski premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je da bi se referendum o statusu autonomne pokrajine mogao održati i prije 30. ožujka, kako je ranije najavljeno.

-----------------------------------------------------

12:50 Putin je usporedio situaciju u Ukrajini sa stanjem u Njemačkoj prije dolaska nacista na vlast.

- Slažem se sa zahtjevima Majdana za promjenom vlasti, ali postoji opasnost da fašistički i antisemitski elementi dođu na vlast, rekao je Putin objasnivši da je na prosvjedima vidio ljude sa svastikama.

- Mislm da je smjena vlasti u Ukrajini bila dobro pripremljena, uz pomoć instruktora sa Zapada. Smjena vlasti je vjerojatno bila nužna, ali samo na legitiman način prema postojećem ustavu, rekao je ruski predsjednik dodavši da je u dobrim odnosima s mnogim istaknutim osobama u Ukrajini.

- Julija Timošenko je dobrodošla u Moskvi, ali ona nije član vlade, rekao je Putin.

Na vrlo neobično pitanje novinara, je li Janukovič mrtav, Putin je odgovorio kako je on itekako živ.

Na pitanje novinara da li simpatizira s Janukovičem, kratko je odgovorio: 'Ne'.

12:28 Putin je izjavio da bi Gazprom mogao prekinuti isporuku plina Ukrajini, ali to se neće dogoditi zbog političkih razloga nego zbog činjenice da Kijev nije platio svoj dug te da ne plaća isporuke koje su u tijeku.

Ruski predsjednik brani Janukovičevu odluku da ne potpiše sporazum s EU (neposredni povod za prosvjede u Kijevu op.a.) - tvrdi da su uvjeti u njemu razarajući za ukrajinsko gospodarstvo.

-----------------------------------------------------

11:58 Ukrajina nije samo naša najbliža susjedna zemlja, nego je i bratska nacija. Razumijem da su ukrajinski građani bili uznemireni bezakonjem i pucanjem na prosvjednike. Mi sad promatramo takvo bezakonje u istočnoj Ukrajini i ako ljudi traže našu pomoć, poduzet ćemo sve mjere da zaštitimo građane, rekao je Putin u obraćanju javnosti. Možete ga pratiti OVDJE

- Radikalni nacionalisti zaprijetili su vojnim postrojenjim na Krimu, morali smo reagirati bez uporabe sile, dodao je.

- Zapad je iskrivio rezoluciju Vijeća sigurnosti o Libiji. Naši partneri imaju jasne geopolitičke ciljeve. Kažu nam 'Ili ste sa nama ili protiv nas" i napadnu ako ste protiv njih, posebno Sjedinjene Države, rekao je Putin te dodao:

- Ako Rusija odluči pokrenuti vojnu akciju, ona će biti legitimna, istaknuo je Putin te nastavio

- Naš je interes zaštititi ljude s kojima imamo povijesne, kulturne i ekonomske veze. Ovo je humanitarna misija. Nećemo nikome ništa naređivati, alio nećemo stajati po strani, ako su ljudi ugroženi, poručio je ruski predsjednik.

------------------------------------------------------

11:56 - Ruski plinski div Gazprom ukinut će od travnja ove godine povlaštenu cijenu na isporuke plina Ukrajini, izjavio je direktor Gazproma Aleksej Miller na sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, prenose u utorak ruski mediji.

"Gazprom je donio odluku da od sljedećeg mjeseca neće produžiti popust koji je sada na snazi", rekao je Miller istaknuvši da se ukrajinski partneri ne pridržavaju dogovora postignutih prilikom potpisivanja dopune ugovora o davanju popusta.

Medvedev je izjavio da će zatražiti od ministarstva financija da razmotri sve mogućnosti i rizike odobravanja kredita Ukrajini kako bi otplatila svoj dug Gazpromu koji iznosi više od 1,5 milijardi dolara. Miller je predložio da se razmotri davanje kredita Ukrajini u iznosu od dvije do tri milijarde dolara.

Gazpromovo ukidanje povlaštene cijene plina bilo je očekivano nakon promjene vlasti u Kijevu i izbijanja krimske krize. Ukrajina je upravo zato u ponedjeljak objavila da je povećala uvoz plina iz Rusije. "Udvostručili smo uvoz plina", priopćila je državna energetska tvrtka Ukrtransgas. Dok god na ime starih sporazuma ima popust na plin, Kijev će ga pokušati uvesti što je više moguće, rekli su analitičari.

------------------------------------------------------

11:50 Privremeni predsjednik nije legitiman. Po zakonu je Janukovič još uvijek predsjednik, rekao je ruski predsjednik u govoru te obećao financijsku pomoć za Krim, ali je odbio reći točan iznos. Možete ga pratiti OVDJE

- Vojne vježbe nisu povezane sa situacijuom u Ukrajini. Nismo ih ranije objavili jer su bile vježbe iznenađenja. Planirali smo ih mjesecima ranije.

------------------------------------------------------

11:35 U Ukrajini se dogodilo protuustavno i oružano preuzimanje vlasti, riječi su kojima je Vladimir Putin započeo obraćanje javnosti koje je u tijeku. Možete ga pratiti OVDJE

- Normalno je da su ljudi željeli promjene, ali ne mogu ih nametnuti nelegalnim putem, to se mora dogoditi na ustavan način.

- Suosjećam sa ljudima na Majdanu iako me priznajem promjenu režima. Oni žele radikalne promjene jer su navikli na lopove koji preuzimaju vlast od drugih lopova. Na ulicama Kijeva su radikalni ekstremisti naoružani i maskirani. rekao je Putin

- Zašto se ovo sve dogodilo? Predsjednik Janukovič je potpisao sporazum koji se praktički odrekao vlasti, pristao je na sve zahtjeve opozicije. On nije izdao nijednu naredbu da se puca u nesretne prosvjednike, branio je bivšeg ukrajinskog predsjednika.

- Oni su odmah zauzeli njegovu rezidenciju, a nisu mu dali šansu da izađe na izbore. Zašto su morali poduzeti protuustavne korake?

------------------------------------------------------

11:30 Visoki izvor u Kremlju rekao je za agenciju RIA Novosti da je komentar Sergeja Glazjeva o financijskim odnosima između Rusije i SAD-a njegovo osobno mišljenje koje nije u skladu sa stajalištem Kremlja te da je on očito iznio svoju verziju kao akademik, a ne kao savjetnik predsjednika.

Ako američki Kongres uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, ona će biti prisiljena odbaciti dolar kao rezervnu valutu i prestati vraćati kredite američkim bankama, izjavio je u utorak savjetnik ruskog predsjednika Sergej Glazjev.

------------------------------------------------------

11:25 Dva ruska vojna broda Saratov i Yamal zaputila su se prema Crnom moru, a prema javljanjima agencija, jutros su prošla Bosporski tjesnac.

Brodovi Saratov i Yamal bili su na istoku Mediteranskoga mora kako bi nadgledali situaciju u Siriji.

------------------------------------------------------

11:20 Dok ukrajinski vojnici čekaju istek ultimatuma ispred vojne baze Belbek, navodno im je jedan ruski vojnik zaprijetio da će zapucati u noge.









11:00 Veleposlanstvo Rusije u Zagrebu objavilo je na svojim stranicama komentar o razvoju situacije u Ukrajini.

Rusija je zabrinuta zbog odluka nove vlade u Kijevu usmjerenih protiv ruske i drugih manjina, ne želi rat, ali smatra da ima pravo braniti zakonske interese svojih sunarodnjaka, stoji u priopćenju.

U komentaru se također tvrdi da se ruska Crnomorska flota, koja se nalazi na području Krima, ne miješa u ukrajinske unutarnje političke događaje.

"Sva kretanja pripadnika flote su vezana isključivo uz osiguranje objekata flote... njihovu zaštitu od mogućih napada ekstremista i radikala." Opširnije pročitajte OVDJE .

------------------------------------------------------

10:40 Brigada od 300-tinjak ukrajinskih vojnika čeka ispred vojne baze Belbek čekajući ruski odgovor na njihov zahtjev da im se vrate zrakoplovi koje su im dan ranije oduzele ruske specijalne vojne snage.

Rusi će navodno svoj odgovor iznijeti u 12 sati. Ruski vojnici ispalili su u zrak nekoliko hitaca upozorenja kada su se bazi približili ukrajinski vojnici.

U bazi Belbek su i supruge ukrajinskih vojnika koje su stigle kao moralna podrška, kako su same rekle.









10:25 Ruska mornarica će 2015. dobiti tri nova velika ratna plovila, desantni brod i dva nosača helikoptera, čime će se brojčano pojačati flota od 19 takvih brodova, izjavio je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

"Ruska mornarica ima trenutno 19 brodova ovoga tipa, koji se koriste u prosjeku već 25 godina", naveo je ruski ministar obrane a prenosi agencija Interfax.

Agencija Reuters ističe da je tajming ove najave ruskog ministra obrane također namijenjen "pokazivanju mišića" poput nekih sličnih ruskih poteza izvedenih ranije.

------------------------------------------------------

9:50 Rusija će smanjiti gospodarsku suradnju sa Sjedinjenim Državama ako Washington uvede sankcije protiv Moskve zbog Ukrajine, rekao je savjetnik u Kremlju Sergej Glazjev dodajući da će se zbog toga američki financijski sustav naći pred kolapsom.

- Pronaći ćemo način da američke sankcije prebrodimo i iskoristimo ih u našu korist, rekao je Glazjev, upozorivši da bi Rusija mogla prestati koristiti dolar u međunarodnim transakcijama.

------------------------------------------------------

9:33 Ruski predsjednik Vladimir Putin uživo će se obratiti javnosti vezano za situaciju u Ukrajini, javljaju agencije. Obraćanje je najavljeno za 9.30.

------------------------------------------------------

9:30 Proruske vlasti na Krimu prijete ukrajinskim vojnicima da će im stopirati vodu i strujom u vojnim bazama koje su opkolili ruski vojnici, izjavio je Sergej Markov, bivši ruski zastupnik odan Putinu, javlja Reuters.

On je sa proruskim vlastima održao sastanak na ukrajinskom polutooku, zaprijetivši vojnicima da neće dobiti niti sljedeću plaću, ako javno ne osude novu vladu u Kijevu.

- Ako ostanu u bazi i ne uskrate podršku i vladi u Kijevu, postat će im vrlo neugodno, pritisak bi mogao postati sve veći, rekao je Markov.

Dužnosnik ukrajinskog ministarstva obrane također je iznio novi ultimatum koji primorava ukrajinske vojnike da se predaju u utorak, pod kaznom da budu napadnuti.

- Ultimatum je sljedeći: priznati nove (proruske) vlasti na Krimu, položiti oružje i otići ili biti spreman podnijeti napad", kazao je Vladislav Seleznev, regionalni glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane u Simferopolju.

Informaciju je smjesta opovrgla Moskva kao "totalni delirij", a predsjednik ruskog parlamenta je kazao da Rusija još ne mora koristiti "pravo" na pokretanje vojne operacije u Ukrajini.









8:55 Proruske snage, koje drže zračnu vojnu bazu Belbek na Krimu, ispalili su jutros nekoliko metaka u zrak u znak upozorenja, dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika, ranije zaposlenih u toj bazi, javio je AP.

Kako bi ih naveli da se povuku, ruski vojnici su ispalili nekoliko metaka u zrak i upozorili da će pucati na Ukrajince ako im se nastave približavati, javio je AP.

------------------------------------------------------

8:45 Tri ukrajinske pukovnije za protuzračnu obranu priklonile su se lokalnim vlastima na Krimu, izjavio je predsjednik krimske vlade za RIA Novosti. Riječ je o više od 700 vojnika koje su se stavile na raspolaganje krimskoj vladi.

------------------------------------------------------

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je snagama koje sudjeluju u vojnim vježbama ovoga tjedna da se vrate u bazu, objavile su u utorak ruske novinske agencije pozivajući se na glasnogovornika Kremlja.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je da je predsjednik Putin, glavni zapovjednik oružanih snaga Ruske Federacije, naložio snagama koje su sudjelovale u vježbama povratak u bazu te da su vježbe, koje su se održavale diljem zapadne Rusije u području koje graniči s Ukrajinom, bile uspješne. BBC navodi da je riječ o čak 150.000 vojnika.

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA Putin je postao Brežnjev u tajkunskoj verziji

Moskva opovrgava da su vježbe, koje su počele prošloga tjedna, povezane s događajima u Ukrajini, u vezi s kojima je Putin ranije rekao kako ima pravo rasporediti snage da bi zaštitio svoje ruske sunarodnjake.

Vježbe su završile prema planu.

Putin je nadgledao vježbe posljednjeg dana u ponedjeljak, ne pokazujući zabrinutost upozorenjima zapadnih sila da bi se Rusija mogla suočiti sa sankcijama zbog preuzimanja nadzora nad ukrajinskom južnom regijom Krimom.

Nema nikakvih navoda o pokretima ruskih snaga na Krimu.

Istodobno, Američki senat podržao je pružanje financijske pomoći novoj ukrajinskoj vladi, te sankcije protiv Rusije zbog njezine vojne akcije na Krimu, ali je zatražio od europskih zemalja da se više angažiraju u ukrajinskoj krizi.

"Samostalne sankcije SAD-a prema Rusiji neće imati toliki učinak ukoliko Europa ostane raj za ruske banke i ruske oligarhe koji tamo mogu investirati svoj novac", rekao je demokratski senator Chris Murphy, predsjednik Odbora za Europu u američkom senatu.

Vođa senatske većine, demokrat Harry Reid izjavio je kako je vrlo zabrinut zbog stanja u Ukrajini, te se pozitivno izrazio o prijedlogu predsjednika Baracka Obame koji je zatražio ekonomsku pomoć za novu vladu u Kijevu.

"Bio bih sretan kada bismo Ukrajini pružili bilo kakvu pomoć, ali preporučio bih da ona bude usklađena s našim saveznicima".

Članovi senata, pripadnici obiju najvećih američkih stranaka, pripremaju zakonsku odredbu kojom bi se ukrajinskoj ekonomiji odobrila pozajmica od najmanje milijardu dolara.

Senatski Odbor za vanjske poslove razmatra i mogućnost uvođenja sankcija za pojedine Ruse i njihove ukrajinske saveznike koje bi se sastojale od uskraćivanja viza i zamrzavanja njihove imovine.

"Ruska ahilova peta je njezino gospodarstvo", rekao je republikanski senator Ed Royce.

Ministri Europske unije u ponedjeljak su raspravljali o stanju u Ukrajini, ali nisu dogovorili nikakve rokove ili detalje kaznenih mjera protiv Rusije.

SAD je zbog ruske umiješanosti u krizu u Ukrajini do daljnjega odlučila zamrznuti sve vojne i gospodarske projekte s Rusijom.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Ranko Krivokapić pozvao je u utorak sve članice te organizacije na poštivanje načela i duha Helsinškog završnog dokumenta, navodeći da je ozbiljno zabrinut događajima u Ukrajini te pozivajući Rusiju i Ukrajinu na smirivanje situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:39