RAT U UKRAJINI

Rusi trgovački centar u Odesi pretvorili u prah i pepeo, ima žrtava, prizori su potresni

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo uživo

Posljedice napada na Odesu

 Oleksandr Gimanov/Afp
21:51

Zelenski posjetio vojnike na istočnom bojištu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da je posjetio istočno bojište, gdje se sastao s ukrajinskim vojnicima koji su uz velike napore oslobodili od Rusa okolicu grada Bahmuta razorenog u ratu.

"Posjetio sam (...) bojne koje izvršavaju borbene zadaće" u okolici Donecka, "razgovarali smo sa zapovjednikom o problemima na koje nailaze vojnici i o prijedlozima za njihovo rješavanje", napisao je na Telegramu.

Zelenski je svoje poruke popratio videosnimkama na kojima se rukuje s vojnicima iz raznih postrojba i razgovara s njima na nepoznatom mjestu.

Ukrajina je u ponedjeljak rekla da polagano napreduje u teškoj protuofenzivi koju je počela prije više od dva mjeseca kako bi oslobodila sva područja pod ruskom okupacijom.

Na X-u (bivšem Twitteru) Zelenski je zahvalio Sjedinjenim Državama "na novom paketu vojne pomoći vrijednom 200 milijuna dolara".

U Bahmutu, na istoku, snage Moskve su sada u poziciji da odbijaju napade, pošto su ga u svibnju zauzele nakon višemjesečnih krvavih borba.

No Kijev nailazi na teškoće nešto sjevernije, blizu Kupjanska, a ruski predsjednik Vladimir Putin često ističe da je ukrajinska protuofenziva propala.

19:22

Gužva na nebu nad sjeverom Europe, presretanja ruskih i savezničkih aviona

Rusko ministarstvo obrane reklo je u ponedjeljak da je presrelo norveški lovac MIG-29 koji se približio ruskom zračnom prostoru iznad Barentsova mora iznad Arktika, a protiv ruske prisutnosti u nedopuštenom zračnom postoru poletjeli su danski i britanski zrakplovi.

U izjavi na Telegramu rusko ministarstvo je reklo da norveški zrakoplov nije ušao u ruski zračni prostor. "Kako se približio ruski lovac, strani vojni zrakoplov okrenuo se i vratio", objavilo je ministarstvo u priopćenju, a citira ga agencija AFP.

Navodi da je norveški zrakoplov identificiran kao Boeing P-8A "Poseidon", mornarički patrolni i izvirđački zrakoplov. "Nikakvo kršenje granica Ruske Federacije nije dopušteno", navodi ministarstvo i dodaje da je presretanje izvedeno uz poštivanje međunarodnih propisa i da "nisu prekinuti zračni koridori" niti je bilo "opasnog približavanja".

Presretanje je operacija praćenja zrakoplova za koji se procijeni da su preblizu zračnog prostora druge zemlje ili je u njega već ušao.

Incidenti između ruskih i zrakoplova zemalja članica saveza NATO, u kojem je i Norveška, umnožili su se zadnjih godina, čak i prije početka rata u Ukrajini.

Dva danska borbena zrakoplova F-16 poletjela su pak u ponedjeljak iznad Sjevernog mora zbog sumnje u prisutnost ruskog vojnog zrakoplova, potvrdilo je dansko ministarstvo obrane njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Borbeni zrakoplovi uspjeli su identificirati ruski zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru, rekao je glasnogovornik ministarstva. Međutim, nije bilo povrede danskog zračnog prostora.

Izraz "presretanje", kako se pojavio u medijima, također je u ovom slučaju "presnažan", rekao je. Slični incidenti već su se često događali, istaknuo je, dok su ruski zrakoplovi imali pravo biti u međunarodnom zračnom prostoru. Glasnogovornik nije mogao reći koliko je ruskih zrakoplova i kojeg tipa bilo uključeno.

London je pak objavio da su britanski borbeni zrakoplovi Typhoon u ponedjeljak presreli dva ruska pomorska patrolna bombardera u međunarodnom zračnom prostoru sjeverno od Škotske, unutar NATO-ovog sjevernog područja za patroliranje zračnim prostorom.

"Piloti su jutros u svojim zrakoplovima Typhoon presreli dva ruska bombardera dugog dometa, prateći ih dok su prolazili sjeverno od Shetlandskih otoka, spremni suprotstaviti se svakoj potencijalnoj prijetnji teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je državni tajnik za oružane snage James Heappey.

19:17

SAD šalje Kijevu vojnu pomoć od 200 milljuna dolara, Oslo sustave protiv dronova

Sjedinjene Američke Države priopćile su u ponedjeljak da će poslati Ukrajini novu sigurnosnu pomoć u vrijednosti od 200 milijuna dolara, a novu vojnu pomoć u vidu sustava protiv bespilotnih letjelica objavila je i Norveška.

Pomoć uključuje streljivo protuzračne obrane, topničke projektile, protuoklopna sredstva i dodatnu opremu za čišćenje mina, poručio je priopćenjem američki državni tajnik Antony Blinken.

Ukrajina treba oružje koje se može isporučiti iz američkih zaliha u roku od nekoliko dana ili tjedana kako bi mogla nastaviti napredovanja, ocjenjuje Reuters. Računovodstvena pogreška ide u korist Kijeva jer se može poslati više opreme.

Posljednja je to u nizu pošiljki američke vojne pomoći u sklopu prethodno odobrenih 25,5 milijardi koje se mogu koristiti za isporuku oružja iz američkih zaliha u slučaju nužde, rekli su američki dužnosnici.

Washington trenutačno radi na omogućavanju nove vojne pomoći Kijevu, rekli su američki dužnosnici. Pomoć od 200 milijuna dolara bit će prva tranša od ukupno 6,2 milijarde pomoći koje je prethodno odobrio američki predsjednik Joe Biden.

Tvrtka Kongsberg Defence & Aerospace isporučit će Ukrajini nove sustave protiv bespilotnih letjelica koje financiraju zemlje saveznice Kijeva, objavila je u ponedjeljak ta grupa.

Navela je da je potpisan ugovor od 65 milijuna eura s Međunarodnim fondom za Ukrajinu za isporuku "nekoliko" sustava Cortex Typhon C-UAS koji kombinira rješenja za fizičko uništenje ili za neutraliziranje dronova. Nije naveden točan broj sustava.

"Ovaj će ugovor znatno ojačati sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga i ojačati njihvou sposobnost da štite stanovništvo i brane zemlju od ruskih dronova", rekao je generalni direktor Eirik Lie.

U okviru ugovora Norveška vlada šalje i oklopna vozila Dingo 2 kao i strojnice i streljiva.

19:13

Putin mami partnere i saveznike moskovskim sajmom oružja: 'Nudimo širok izbor'

Rusija je na sajam oružja blizu Moskve i ove godine privukla kupce iz cijelog svijeta, a predsjednik Vladimir Putin potencijalnim partnerima nudi "širok izbor modernog oružja svih vrsta i tipova."

U video-snimci objavljenoj u povodu otvorenja showa pod nazivom 'Vojne snage 2023.' Putin je rekao da je njegova zemlja spremna na vojnu suradnju sa svim državama koje žele braniti svoje "nacionalne interese". Da bi osigurale zaštitu, rekao je, Rusija im nudi najnovije izviđačke sustave, iznimno precizno oružje i robotiku.

Ruski predsjednik, koji već više od 17 mjeseci vodi ničim izazvan rat protiv Ukrajine, posebnu je pozornost posvetio tehnologiji bespilotnih letjelica. "Taj se trend aktivno razvija i u vojnoj i u civilnoj sferi", rekao je.

Rusija opetovano bombardira Ukrajinu krstarećim projektilima, raketama i bespilotnim letjelicama, pri čemu često smrtno stradavaju ili ranjavaju civili. Istodobno je rusko gospodarstvo u dubokoj krizi zbog visokih troškova koje nosi rat, ali i zbog posljedica međunarodnih sankcija. Uvoz je poskupio, a prihodi od izvoza nafte i plina su pali.

Godišnju izložbu oružja blizu Moskve otvorili su u ponedjeljak ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegov bjeloruski kolega Viktor Hrenin.

Po pisanju ruskih državnih medija, 1500 domaćih tvrtki za proizvodnju oružja ondje je izložilo 28.500 svojih proizvoda. Predstavljeno je 85 stranih tvrtki i organizacija iz sedam zemalja.

Najveći ruski proizvođač i prodavač oružja u državnome vlasništvu, Rosoboronexport, navodno je već potpisao ugovor vrijedan više od 500 milijuna dolara s neimenovanim stranim partnerom.

19:11

Ukrajinci: Napredujemo na istoku i jugu

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je na jugu i istoku zemlje napredovala u sklopu protuofenzive pokrenute prije dva mjeseca kako bi oslobodila teritorije što ih je okupirala Rusija.

Na istoku zemlje bitka za Bahmut traje već godinu dana. Zauzeli su ga Rusi u svibnju nakon višemjesečnih krvavih borbi, a taj opustošeni grad, koji je postao simbol rata, sada brane moskovske trupe.

"U sektoru Bahmut prošli su tjedan oslobođena 3 km2. A sveukupno je na južnome krilu sektora Bahmut već oslobođeno 40 km2", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hana Maljar.

Ukrajina ima veće probleme sjevernije u području oko Kupjanska. Ruske vlasti ponavljaju da je ukrajinska protuofenziva već propala. I Moskva je pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku zemlje te prijeti gradu Kupjansku koji je Kijev oslobodio prošlog rujna.

U četvrtak su ukrajinske vlasti bile primorane narediti evakuaciju više desetaka sela pred ruskim napredovanjem u ovom dijelu regije Harkiv.

U pogledu uspjeha ukrajinskih snaga na južnome frontu Maliar je bila nejasna kada je govorila o napredovanju ukrajinskih snaga. "Imamo neke uspjehe, a i u Hersonu traju akcije", rekla je.

Uz golemu vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajina je u lipnju pokrenula opsežnu protuofenzivu da bi istjerala rusku vojsku s teritorija koje je okupirala.

Kijev se za operaciju pripremao mjesecima, gomilajući resurse i obučavajući regrute. No za to su vrijeme Rusi stvorili snažnu obranu, pa ukrajinska vojska napreduje uz velike poteškoće.

U ponedjeljak je Kijev posjetio njemački ministar financija Christian Lindner. "Istaknuo sam da Ukrajini hitno treba naoružanje. Računamo na to da će naši partneri razumjeti situaciju i da se tako nešto ne može odgađati", kazao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nakon razgovora s Lindnerom.

19:09

Poljska će održati referendum o ogradi na granici s Bjelorusijom

Poljska će održati referendum o tome treba li zadržati ogradu na granici s Bjelorusijom, objavio je u ponedjeljak na društvenim mrežama ministar obrane Mariusz Błaszczak.

Referendum će se održati 15. listopada, a istoga dana održat će se i parlamentarni izbori. Poljski birači odgovorit će na pitanje podržavaju li "uklanjanje barijere na granici između Poljske i Bjelorusije", rekao je Błaszczak.

Dok su oporbeni političari u to vrijeme kritizirali izgradnju ograde trenutno, s obzirom na to da je Bjelorusija bliski saveznik Rusije, nema znatnijeg protivljenja ogradi.

U Poljskoj u posljednje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Europsku uniju.

Poljska je prošle godine 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom osigurala 5,5 metara visokom ogradom. Unatoč podršci ogradi, oporba u datumu referenduma vidi izbornu taktiku.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pod pritiskom je zbog visoke inflacije, strogih zakona o pobačaju i raznih nepotističkih skandala, ocjenjuje dpa.

Čelnik stranke Jarosław Kaczyński u lipnju je iznio ideju o referendumu paralelno s izborima.

Već postoje tri pitanja važna za PiS o kojima će se glasati u listopadu: politika prema azilantima EU-a, (ne)podizanje dobi za odlazak u mirovinu te pitanje treba li privatizirati određena državna poduzeća.

Oporba optužuje PiS da referendum koristi za mobilizaciju dodatnih birača za parlamentarne izbore s vlastitim programom.

12:04

Rusi tijekom noći napali trgovački centar u Odesi

Tri osobe su ozlijeđene nakon noćnih raketnih napada na područje Odese, rekao je guverner te regije.

'Primili smo informacije o tri žrtve kao rezultat napada ruskih terorista na Odesu', rekao je Oleg Kiper na Telegramu.

U napadima je pogođen trgovački centar u kojem je nakon toga izbio i požar.

'Najviše štete pretrpio je trgovački centar. Ozlijeđena su tri njihova djelatnika. Osim toga, oštećene su stambene zgrade, zgrade obrazovnih ustanova, automobili, apoteka i studentski dom visokoškolske ustanove', navodi se u izvješću.

image

Napad na Odesu

Handout/Afp
image

Napad na Odesu

Handout/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Posljedice napada na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
10:49

Poljska privela Ruse koji su distribuirali propagandu Wagnerove skupine

Poljska je privela dvojicu Rusa koji su u poljskim gradovima dijelili propagandne materijale Wagnerove skupine, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

"Agencija za unutarnju sigurnost identificirala je i privela dvojicu Rusa koji su distribuirali propagandne materijale Wagner grupe u Krakowu i Varšavi", napisao je Kaminski na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.

Obojica su, između ostalog, optuženi za špijunažu i uhićeni su.

Serija postera s logom ruske privatne plaćeničke skupine Wagner pojavila se na ulicama Krakowa, objavili su u subotu poljski mediji.

Proteklih tjedana na granici s Bjelorusijom su se pojavili ruski plaćenici iz skupine Wagner, što je poljski premijer Mateusz Morawiecki proglasio pokušajem destabilizacije istočnog krila NATO-a.

Poljsko ministarstvo obrane najavilo je slanje dodatnih snaga na tu granicu.

10:10

Rusija na nove nuklearne podmornice postavlja moćan raketni sustav Cirkon

Rusija oprema nove nuklearne podmornice hipersoničnim projektilima Cirkon, rekao je glavni moskovski brodograditelj.

"Višenamjenske nuklearne podmornice projekta Yasen-M bit će redovito opremljene raketnim sustavom Cirkon", rekao je Aleksej Rahmanov, izvršni direktor Ujedinjene brodograđevne korporacije za RIA-u.

"Rad u tom smjeru već je u tijeku", dodao je.

Podmornice Yasen-M su nova ruska flota podmornica s krstarećim projektilima na nuklearni pogon - koje zamjenjuju prethodno korištene brodove iz sovjetske ere u pokušaju modernizacije mornarice.

Hipersonične rakete Cirkon koje se nalaze na moru imaju domet od 900 km i mogu putovati brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka.

Od njih se jako teško braniti.

Ovo je posljednji potez otkako je Vladimir Putin najavio da će Rusija početi skladištiti projektile - koji su već raspoređeni na brodovima poput fregate Admiral Gorškov.

10:02

Ukrajina osudila "provokativne" ruske akcije u Crnom moru

Ukrajina je u ponedjeljak osudila ono što je nazvala provokativnim ruskim akcijama, dan nakon što je ruski ratni brod ispalio hice upozorenja na teretni brod u Crnom moru.

"Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine oštro osuđuje provokativne akcije koje je Ruska Federacija izvela 13. kolovoza u Crnom moru u vezi s turskim brodom za suhi teret 'Sukru Okan' koji je bio na putu za luku Izmail", navodi se u priopćenju ministarstva.

"Ruska mornarica grubo je prekršila Povelju UN-a, UN-ovu Konvenciju o pravu mora i druge norme međunarodnog prava. Ove radnje primjer su ruske namjerne politike ugrožavanja slobode plovidbe i sigurnosti komercijalnog brodarstva u Crnom moru."

07:18

Zelenski najavio odmazdu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je pravdu nakon što je rusko granatiranje ubilo sedam ljudi – uključujući 22 dana staro dojenče – i ranilo najmanje 22 drugih u Hersonu u nedjelju.

Lokalni dužnosnici u južnoj regiji, koju je Kijev oslobodio dio prošle godine, proglasili su ponedjeljak danom žalosti.

U granatiranju sela Široka Balka ubijeno je pet osoba, među kojima i četveročlana obitelj. U susjednom selu Stanislavu ubijeno je još dvoje ljudi, uključujući župnika crkve.

U nedjelju navečer, lokalna vlada Hersona priopćila je da su u novom zračnom napadu i topničkom granatiranju ozlijeđeni 31-godišnja žena i muškarac te oštećeno najmanje 12 kuća u gradu Bilozerka. Također se navodi da su tri navođene zračne bombe oštetile nekoliko kuća u selu Odradokamianka.

U svom noćnom obraćanju, Zelenski je rekao da je do 18 sati u nedjelju bilo 17 izvješća o granatiranju samo u regiji Herson, kao i o incidentima u regijama Mikolajiv, Zaporižja, Donbas, Harkiv i u pograničnim područjima na sjeveroistoku Ukrajine.

"Nema dana kada rusko zlo ne dobije naš potpuno pravedan odgovor", rekao je, dodajući da "nijedan od zločina Rusije neće ostaviti bez odgovora".

07:15

Napad na Odesu

Ukrajinski grad Odesa preživio je još jednu noć ruskih napada bespilotnim letjelicama i projektilima, a u posljednjem je napadu najmanje troje ljudi ozlijeđeno, prema lokalnim dužnosnicima.

Guverner regije na Crnom moru rekao je da je komad rakete koji je pao izazvao požar.

“Raznio je prozore na zgradama”, napisao je Oleh Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga na jugu priopćilo je da su njegove snage protuzračne obrane uništile svih 15 bespilotnih letjelica i osam projektila morskog baziranja tipa Kalibr koje je Rusija lansirala u luku.

Obližnji lučki grad Mikolajiv također je gađan, a sirene su zavijale cijelu noć.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, opetovano je napadnuta projektilima i bespilotnim letjelicama otkako se Moskva prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je podržao UN i koji je dopuštao siguran transport žitarica iz ukrajinskih luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:13