EGZODUS S POLUOTOKA

Rusi tvrde da hapse islamske teroriste na Krimu, Ukrajinci sve glasniji: ‘Krimski most trebamo uništiti‘

Operativci FSB-a osim toga zaplijenili su i propagandni materijal, kao i opremu za komunikaciju te digitalne baze podataka

Ruski vojnici patroliraju na ulicama

 Stringer/Afp

Ruska novinska agencija TASS javlja kako je tamošnja sigurnosna služba FSB uspjela razbiti ćeliju međunarodne islamističke terorističke organizacije Hisb ut-Tahrirm al Islami na Krimu.

- Zajednički napori operativaca FSB-a postigli su cilj, razbijena je ćelija terorističke skupine, a utvrđeno je i da je njoj bilo šest ruskih državljana - izvijestile su ruske vlasti. Dodaju kako su ustanovili da je organizacija regrutirala ruske državljane islamske vjeroispovijesti u Ukrajini.

Operativci FSB-a osim toga, kako tvrde, zaplijenili su i propagandni materijal, kao i opremu za komunikaciju te digitalne baze podataka za koje se vjeruje da su bili od presudne važnosti za aktivnosti ove terorističke organizacije. Istraga se nastavlja.

Istovremeno, čini se kako na Krimu vlada kaos.

Ruski državni mediji izvještavaju da je rekordan broj automobila prešao Krimski most koji povezuje Krim pod ruskom okupacijom s Rusijom – što sugerira da brojni Rusi koji su se naselili u regiji nakon aneksije 2014. sada bježe. Kako javlja ruski TASS, 38.297 automobila je samo 15. ovog mjeseca prešlo Krimski most.

Prije nekoliko dana objavljeni su snimci na kojima se vide velike kolone automobila u kojima ruski civili napuštaju ovaj otok.

U isto vrijeme, u Kijevu se sve glasnije priča o novim akcijama na Krimu. Tako je jedan savjetnik Volodomira Zelenskog za Guardian bez kočnica rekao da se Krimski most mora uništiti.

- Riječ je o ilegalnoj konstrukciji koja je ključna za dopremanje vojske i naoružanja na Krim i u Ukrajinu - smatraju ukrajinske vlasti. Most je izgrađen nedugo nakon aneksije Krima 2014.

Ukrajinske vlasti potvrdile su da namjeravaju napad na ovaj most.

Sve ove informacije dolaze nedugo nakon što su u Krimu zabilježene brojne detonacije u kojima su razorena skladišta streljiva. Rusija je posljednji napad u selu Majskoje na sjeveru Krima označila kao čin sabotaže. Ukrajinske vlasti, pak, kažu kako su takvi incidenti u idućih dva do tri mjeseca itekako mogući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:55