PROTOTIPOVI

Rusi tvrde da je njihov najnoviji MiG prvi put letio iznad Ukrajine. Navodno ih ima samo šest

Riječ o stroju koji Rusi označavaju kao borbeni avion 4++ generacije

MiG-35 u letu

 Evgeny Odinokov/Sputnik/Prof/Evgeny Odinokov/sputnik/prof

Rusija tvrdi da je njihovoj najnoviji MiG-35 prvi put sudjelovao u borbenim operacijama u Ukrajini, prenijelo je nekoliko medija.

Glavni projektant kompanije United Aircraft Corporation (UAC) Sergej Korotkov poručio je da je MiG-35 izvršio zračne udare u ovom ratu.

- Ovaj borbeni avion već sudjeluje u svim operacijama koje se izvršavaju. Da, moramo obaviti još testnih letova i tada će Ministarstvo obrane donijeti konačnu odluku, rekao je Korotkov za RIA Novosti na upit o tome hoće li MiG-35 uskoro ići i u serijsku proizvodnju.

Prosječni čitatelj sigurno će se zapitati kako je moguće da borbeni avion koji i dalje nije završio sve testne letove i ostala ispitivanja sudjeluje u borbenim operacijama. Dva su moguća odgovora. Prvi je taj da su Ruske zračne snage i ranije navodno testirale prototipove borbenih aviona u stvarnim vojnim operacijama - na primjer, Moskva je prije nekoliko godina tvrdila da je Su-57 izvršio nekoliko operacija u Siriji, prije nego što je ušao u serijsku proizvodnju. Drugi je taj da je ovo naprosto propaganda UAC-a, što bi značilo da MiG-35 uopće nije letio u Ukrajini. Budući da (zasad) nema vizualnog dokaza za njegovo sudjelovanje u ovom ratu to je itekako moguća opcija.

Naime, prema dosad dostupnim podacima ovaj borbeni avion proizveden je u svega 6 modela, sve prototipovi. UAC ga već godinama pokušava prodati te su ga nudili od Indije do Argentine, ali zasad nitko nije napravio konkretni korak prema sklapanju posla.

Inače, riječ o stroju koji Rusi označavaju kao borbeni avion 4++ generacije i tvrde da koristi naprednije verzije mlaznih motora Klimov RD-33 (MK), ima naprednu avioniku, te vrlo važno - AESA radar.

To bi značilo da je korak iza pete generacije aviona (poput američkog F-35 ili ruskog Su-57), a ispred 4+ generacije aviona (recimo francuski Rafale, europski Eurofighter, nove verzije američke F-16-ice itd.). Riječ je oznaci koju prvenstveno koristi Moskva, dok mnogi na Zapadu na nju ne obraćaju pozornost te su skeptičnim prema stvarnim mogućnostima ovog aviona kojeg neki nazivaju tek dorađenijom verzijom kultnog MiG-a 29.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:55