TALAČKA KRIZA?

Rusi tvrde da je Ukrajina napala Rusiju, Kijev: ‘Dugo smo upozoravali što će se dogoditi‘

Ruska novinska agencija TASS navodi da se ruski gardisti bore protiv skupine koja je danas navodno prešla rusku granicu i ušla u regiju

Navodni napad na rusko selo

 Twitter, Google Maps

U ozračju upozorenja Kijeva da Kremlj planira izvođenje operacija pod lažnom zastavom (false flag) kako bi Ukrajinu optužio za eskalaciju sukoba, a Moskva s druge strane upozorava na sve više ukrajinskih napadi na teritorij Rusije, ruski državni mediji u četvrtak javljaju da je ukrajinska izvidnička skupina ušla u regiju Briansk, odmah iznad sjeverne granice s Rusijom.

Čini se, kako navode, da se radi o iznenadnom napadu. Ruska novinska agencija TASS javlja da su se pojavila izvješća o sukobu s ukrajinskim diverzantima te navodi da među stanovnicima tog područja navodno ima mrtvih i ranjenih, kako prenosi Sky News.

Ruski mediji javljaju da je ukrajinska skupina od oko 50 ljudi zarobila stanovnike u selu Sušani te da se čuju eksplozije i pucnjava. Ruska novinska agencija RIA piše da taoce navodno drže i u selu Ljubečan.

Medijska kuća Baza javlja da su trafostanica i benzinska postaja dignute su u zrak u Sušaniju.

‘Putin je otkazao put‘

Državni mediji navode da ima ubijenih i ranjenih civila među lokalnim stanovništvom u navodnom ruskom napadu te da je najmanje je šest osoba uzeto za taoce.

Zbog ovog navodnog događaja ruski predsjednik Vladimir Putin danas će predsjedavati hitnim sastankom ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je jedan ruski zastupnik.

Državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u svom dnevnom briefingu za medije istaknuo da je ruski predsjednik otkazao planirani put u Stavropolj "zbog situacije u regiji Brjansk". Peskov je naveo da je incident napad "terorista", prenosi The Guardian.

No, Peskov je odbacio izvješća da će Putin kasnije danas održati hitan sastanak Vijeća sigurnosti zemlje. Kaže da će Putin održati sastanak vijeća u petak.

Također navodi da ruski predsjednik dobiva sve nove informacije od sigurnosnih agencija i ministra obrane Sergeja Šojgua o situaciji.

Ukrajina: ‘To je namjerna provokacija‘

Izvješća o napadu ukrajinskih diverzanata u ruskoj regiji Brjansk su "namjerna provokacija", rekao je Mihajlo Podoljak, viši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je na Twitteru napisao da Ruska Federacija "želi preplašiti svoj narod kako bi opravdala napad na drugu zemlju".

Ruska novinska agencija TASS navodi da se ruski gardisti bore protiv skupine koja je danas navodno prešla rusku granicu i ušla u regiju.

Ruska sigurnosna služba priopćila je da njezine snage i vojska pokušavaju neutralizirati ono što nazivaju "naoružanom skupinom ukrajinskih nacionalista".

Guverner regije Brjansk Aleksandar Bogomaz naveo je u objavi na Telegramu da su ukrajinski saboteri otvorili vatru na automobil u pokretu, ubivši jednu osobu i ranivši jedno dijete.

Naknadno je objavio da su ukrajinske oružane snage izvele napad dronovima i pucale na druga područja u blizini granice.

Informacije koje prenose ruski mediji nisu neovisno potvrđene te se očekuju reakcije ukrajinskih dužnosnika.

Ovi su izvještaji potaknuli široka nagađanja da bi incident mogao biti neki oblik lažnog napada koji je organizirala Moskva, napominje i Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:09