UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi tvrde da su oborili Storm Shadow; Drama na nebu iznad Baltičkog mora?

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Eskplozija u Luhansku

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Ključni događaji dana

- U okupiranom Luhansku došlo je do eksplozija

- Velika Britanija Kijevu šalje ‘stotine projektila, ali i stotine dronova čiji je domet veći od 200 km‘

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas ide u Veliku Britaniju

- Zelenski je tijekom vikenda posjetio Vatikan, Italiju, Njemačku i Francusku

- Službeni Berlin je Kijevu obećao paket oružja težak čak 2,7 milijardi eura

- I Francuska je najavila desetke lakih tenkova i oklopnjaka


Macron: Otvoreni smo za obuku ukrajinskih pilota borbenih zrakoplova

Francuska je voljna obučavati ukrajinske pilote borbenih zrakoplova na francuskom tlu, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Ti bi programi mogli početi odmah, rekao je on za televizijski kanal TF1, kako prenosi Sky News.

Upitan o isporuci ratnih zrakoplova Kijevu, Macron je rekao da se o tome nije razgovaralo tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u nedjelju.

"Nisam govorio o zrakoplovima, govorio sam o projektilima, govorio sam o obuci", rekao je.

Na pitanje o obuci ukrajinskih pilota u francuskim ratnim zrakoplovima, izjavio je kako "nema tabua".

Ranije je The Guardian objavio kako u izjavi britanske vlade povodom sastanka ukrajinskog predsjednika Zelenskog i britanskog premijera Rishija Sunaka postoji dio koji se tiče obuke ukrajinskih pilota za let na borbenim zrakoplova zapadne proizvodnje.

Sunak je, kako se podsjeća, u veljači obećao da će velika Britanija razviti novi program obuke za ukrajinske pilote kako bi im pomogli u njihovim nastojanjima da izgrade ratno zrakoplovstvo koje će letjeti na američkim borbenim avionima F-16.

U izjavi se navodi kako će već ovog ljeta početi bazični letački trening za ukrajinske pilote.


Rusija: Francuski i njemački zrakoplov letjeli su prema nama, dignuli smo Su-27

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su u ponedjeljak podignuli borbeni zrakoplov kako bi spriječili francuski i njemački patrolni zrakoplov da uđu u njihov zračni prostor iznad Baltičkog mora, nakon što je otkriveno da lete prema Rusiji, prenosi The Guardian agenciju Reuters.

Moskva navodi da su letove izveli njemački patrolni zrakoplov P-3C i francuski mornarički patrolni zrakoplov Atlantic-2. Nakon što je ruski borbeni zrakoplov poletio, francuska i njemačka letjelica su se okrenule, a ruski Su-27 se vratio u bazu, priopćilo je ministarstvo obrane.

"Dva zračna cilja otkrivena su kako se približavaju državnoj granici Rusije. Kako bi se identificirali ciljevi i spriječila povreda ruske državne granice, podignut je lovac Su-27 iz sastava zračnih snaga Baltičke flote", priopćilo je rusko ministarstvo.

Reuters nije mogao odmah potvrditi ruske navode o kretanjima zrakoplova, a njemačko zrakoplovstvo, francusko ministarstvo obrane i NATO nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.


Ministar Malenica u Ukrajini

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je u službenom posjetu Ukrajini, gdje se susreo s ukrajinskim ministrom Denysom Malyuskom, javlja HRT.

Hrvatska je spremna razmijeniti iskustva s ukrajinskim pravosudnim tijelima, rekao je Malenica i izrazio podršku Ukrajini.

- Procesuiranje ratnih zločina je kompleksan i zahtjevan proces i Hrvatska se i 30 godina nakon završetka Domovinskog rata suočava s pitanjem procesuiranja ratnih zločina. Hrvatska daje punu podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu, ali isto tako i Ministarstvu pravosuđa i ukrajinskim tužiteljima, gdje ćemo kroz prijenos znanja i iskustva u pogledu procesuiranja ratnih zločina pomoći Ukrajinskoj državi, rekao je Malenica, javlja HRT.


Rusija tvrdi da je oborila britanske rakete Storm Shadow

Rusko ministarstvo obrane prvi je put u ponedjeljak priopćilo da je oborilo raketu dugog dometa Storm Shadow koju je Ukrajini isporučila Britanija.

Ministarstvo je u svom dnevnom izvješću o sukobu u Ukrajini reklo da je oborilo krstareću raketu Storm Shadow, kao i američke rakete kraćeg dometa HIMARS i HARM. Reuters nije uspio provjeriti izvješća.

Ranije je TASS prenio da su ukrajinske snage 12. i 13. svibnja granatirale Luhansk raketama Storm Shadow britanske proizvodnje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da Rusija "izuzetno negativno" gleda na britansku odluku da isporuči projektile.

"Velika Britanija želi biti na čelu zemalja koje i dalje preplavljuju Ukrajinu oružjem", rekao je novinarima.

Velika Britanija je objavila 11. svibnja da je isporučila određenju količinu raketa Storm Shadow kijevskom režimu i da rakete imaju operativni domet 250 do 300 kilometara.


EK: Ništa o Ukrajini bez Ukrajine

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da o mirovnom planu za Ukrajinu treba odlučivati samo Ukrajina.

“Ništa o Ukrajini bez Ukrajine”, izjavila je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

“Ne smijemo zaboraviti da je Ukrajina zemlja koja je brutalno napadnuta i stoga je ona ta koja bi trebala postaviti temeljna načela za pravedan mir”, dodala je von der Leyen.

Michel i von der Leyen održali su zajedničku konferenciju za novinare uoči tri važna skupa na kojima će sudjelovati sljedećih dana - na sastanku na vrhu Vijeća Europe u Reykjaviku, samitu skupine G7 u Hirošimi i samitu EU-Južna Koreja u Seulu.

Von der Leyen je rekla da očekuje da će na tim skupovima biti potvrđena dva načela, prvo da je potrebno osigurati financijsku i vojnu pomoć Ukrajini dokle god treba i drugo da o uvjetima za mirovne pregovore odlučuje sama Ukrajina.

Charles Michel rekao je da se svaki vjerodostojan mirovni plan mora temeljiti na načelima Povelje Ujedinjenih naroda i da Ukrajina treba odlučiti kada će razmotriti mogućnost pregovora.

I von der Leyen i Michel istaknuli su važnu ulogu Kine i njezinog predsjednika Xi Jinpinga koji, prema njima, ima veliki utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednica Komisije rekla je da će se na samitu G7 razgovarati o sankcijama protiv Rusije, uključujući i prijedlog 11. paketa sankcija koji je Komisija predložila prije nekoliko dana.

Taj prijedlog se uglavnom odnosi na sprječavanje izbjegavanja sankcija koje je EU već dosad nametnuo Rusiji.

“To je upozorenje da smo ozbiljni u pogledu naših sankcija, da bismo mogli zabraniti izvoz proizvoda u treće zemlje ako postoje jasni dokazi da postoji zaobilaženje sankcija i isporuka Rusiji”, rekla je von der Leyen.

EU bi mogao uvesti sankcije i nekim kineskim tvrtkama koje posluju s Rusijom.

Kina je u ponedjeljak poslala visokog izaslanika na turneju u okviru koje će posjetiti Ukrajinu, Rusiju, Poljsku, Francusku i Njemačku.

Prema najavama iz Pekinga, posebni izaslanik Li Hui, posebni kineski predstavnik za euroazijske poslove, razgovarat će o političkom rješenju za rat u Ukrajini.


Stoltenberg očekuje dogovor NATO-a o pomoći Ukrajini prema standardima saveza

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je rekao kako očekuje da će se saveznici na nadolazećem skupu u Vilniusu dogovoriti o višegodišnjem programu pomoći Ukrajini prema postizanju standarda sukladnih savezu.

„Očekujem da ćemo dogovoriti višegodišnji program kojim ćemo raditi na pomoći Ukrajini u tranziciji sa standarda, doktrina i opreme iz sovjetskog doba“ prema onima NATO-a, te da ta zemlja postane potpuno interoperabilna sa savezom, rekao je Stoltenberg u obraćanju videovezom na Kopenhaškom demokratskom summitu.

„Time ćemo Ukrajini pomoći prema članstvu u NATO-u“, dodao je Norvežanin. NATO saveznici okupit će se 11. i 12. lipnja na sastanku na vrhu u Vilniusu.

Ukrajina cilja na članstvo u NATO-u nabavljajući napredno oružje od zapadnih saveznika za borbu protiv ruske invazije.

Stoltenberg je također rekao da planira napustiti mjesto glavnog tajnika NATO-a kada u listopadu završi njegov mandat.

"Jasno sam dao do znanja da nemam drugih planova osim otići ove jeseni. Bit ću gotovo dvostruko dulje nego što je prvotno planirano. I to je sve što imam reći o tome. Potpuno sam usredotočen na taj zadatak dok moj mandat ne završi u listopadu."


Glasnogovornik premijera: Britanija ne planira slati Ukrajini zrakoplove

Britanija ne planira slati borbene zrakoplove Ukrajini pošto je ukrajinska vojska naznačila da bi se rado koristila avionima F-16, rekao je glasnogovornik premijera Rishija Sunaka u ponedjeljak.

Upitan hoće li Britanija slati borbene zrakoplove Ukrajini, glasnogovornik je rekao: "Nema planova da se to učini".

"Ukrajinci su odlučili trenirati pilote na F-16, a znate da se RAF njima ne koristi", rekao je, dok se u posjetu Britaniji nalazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji od zapada traži slanje borbenih zrakoplova.

On je rekao da je optimist u vezi sa skorim "veoma važnim odlukama" o isporuci borbenih zrakoplova koje traži od zapadnih zemalja kako bi se obranio od ruske invazije.

"Želimo stvoriti koaliciju za zrakoplove i velik sam optimist u vezi s tim, razgovarali smo o tome i mislim da će se to vrlo skoro dogoditi, bit ćete obaviješteni o odlukama koje smatram veoma važnima", rekao je Zelenski novinarima nakon razgovora sa Sunakom.

Velika Britanija, koja je među glavnim zemljama koje pomažu Kijevu, još je prošlog tjedna najavila da će poslati Ukrajini krstareće rakete Storm Shadow, postavši tako prva zemlja koja će joj isporučiti takav tip oružja dugog dometa.

London je 2022. poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 2,65 milijarda eura, a vlada je najavila da će i ove godine nastaviti pomagati na toj razini, što je druga po veličini pomoć nakon Sjedinjenih Država.


Kremlj: ‘Nova pošiljka britanskog oružja prouzročit će još veća razaranja‘

Nova pošiljka britanskog oružja Ukrajini koju je London najavio uoči sastanka premijera Rishija Sunaka i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prouzročit će "još veća razaranja", upozorio je Kremlj u ponedjeljak.

"Velika Britanija želi biti na čelu zemalja koje i dalje preplavljuju Ukrajinu oružjem", rekao je pred novinarima glasnogovornik ureda ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Ocijenio je da ove isporuke neće "imati tako velik utjecaj na tijek" sukoba, ali će "prouzročiti još veća razaranja".

"Na to gledamo veoma negativno", dodao je Peskov.

London je u ponedjeljak najavio skoru dopremu "stotina" protuzračnih raketa i dronova Ukrajini, uoči posjeta Zelenskija u okviru njegove europske turneje.

Velika Britanija, koja je među glavnim zemljama koje pomažu Kijevu, još je prošlog tjedna najavila da će poslati Ukrajini krstareće rakete Storm Shadow, postavši tako prva zemlja koja će joj isporučiti takav tip oružja dugog dometa.

Ova vijest o slanju oružja dolazi u vrijeme kada se Kijev već mjesecima priprema na protuofenzivu kojom planira potisnuti ruske snage s teritorija koji su zauzele.

London je 2022. poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 2,65 milijarda eura, a vlada je najavila da će i ove godine nastaviti pomagati na toj razini, što je druga po veličini pomoć nakon Sjedinjenih Država.


Wagner odbacuje pisanje Washington Posta o izdaji

Jevgenij Prigožin, zapovjednik ruske paravojne formacije Wagner, u ponedjeljak je odbacio izvješće Washington Posta da je ukrajinskoj vladi ponudio otkrivanje položaja ruskih trupa.

Američki dnevni list se u svom članku poziva na curenje informacije iz američkih obavještajnih službi.

Wagnerovi vojnici su mjesecima na prvoj crti bojišnice kod Bahmuta, ukrajinskog grada na istoku zemlje, kojeg nastoje osvojiti od kada je na zimu krenula snažna ruska ofenziva.

Prema pisanju WP-a, Progožin je u siječnju dao Ukrajini posebnu ponudu: ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, on će Kijevu dati informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti za napad.

Prigožinova milicija je često izražavala neslaganje s odlukama ruskog vojnog vrha, a Prigožin se već tjednima u svađi s ruskim vojnim zapovjednicima za koje tvrdi da nisu opremili i opskrbili njegove snage.

WP, pozivajući se na obavještajne izvore, piše da je Prigožin spomenuti prijedlog prenio svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tijekom rata.

Ukrajina je, prenosi list, odbila ponudu.

U video poruci objavljenoj na Telegramu, Prigožin je optužbe odbacio kao "gluparije" i navodi da iza orkestiranog napada na njega stoje neki stanovnici moskovske četvrti Rubljovka, sjedište mnogih tvrtki i političke elite.

On također odbacuje da se sa šefom ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilom Budanovom sastao u neimenovanoj afričkoj državi. Prigožin tvrdi da nije bio u Africi od početka sukoba u Ukrajini, a ideju da je s njim telefonski razgovarao naziva smiješnom.

Prigožin je prošli tjedan zaprijetio da će povući svoje borce iz Bahmuta ukoliko im ministarstvo obrane ne dostavi više streljiva, ali je također rekao da će se na njega i njegove ljude, kada bi to odlučio, gledalo kao na izdajnike.

Regularnu rusku vojsku je potužio da je propustila zaštitila bočne položaje njegovih boraca i opetovano tvrdi da ruska poslovna elita i najviši vojni dužnosnici potkopavaju vojnu operaciju u Ukrajini.

Bijela kuća je odbila komentirati tekst WP-a. Američki list je objavio članak na temelju američkih tajnih dokumenata koji su procurili i pojavili se na platformi za grupni chat Discord.

Kremlj je također odbacio u u ponedjeljak odbacio izvješće da je Prigožin navodno ukrajinskoj vladi ponudio otkrivanje položaja ruskih snaga, rekavši da podsjeća na novinsku patku.


Ukrajina pozdravlja prvi uspješni protunapad u obrani Bahmuta

Ukrajinska vojska pozdravila je u ponedjeljak nedavno napredovanje oko Bahmuta kao svoj prvi uspješni protunapad u borbi protiv ruskih snaga za kontrolu nad tim istočnim gradom.

Kijev je međutim također rekao da je stanje u Bahmutu teško i upozorio da Moskva nije promijenila svoj cilj zauzimanja grada i da šalje jurišne snage u predgrađe Bahmuta.

Ukrajinska vojska rekla je prošli tjedan da je počela potiskivati ruske snage u Bahmutu i oko njega nakon višemjesečnih teških borbi, a Moskva je priznala da su se njezine snage povukle sjeverno od grada.

"Napredovanje naših snaga u smjeru Bahmuta prvi je uspjeh ofenzivnih akcija u obrani Bahmuta", rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirskij, zapovjednik kopnenih snaga, u izjavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

“Zadnjih nekoliko dana pokazalo se da možemo napredovati i uništavati neprijatelja i u ovako iznimno teškim uvjetima”, rekao je. "Mi se borimo s manje resursa od neprijatelja. Istodobno smo u stanju pokvariti njegove planove", dodao je.

Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti veliku protuofenzivu kako bi pokušao ponovno zauzeti teritorij pod ruskom okupacijom, ali ukrajinski dužnosnici su naznačili da dobici oko Bahmuta ne signaliziraju da je počeo širi protunapad.

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da se teške borbe nastavljaju u Bahmutu i oko njega, te da je ondje "sve" teško.

"Rusi nisu promijenili svoje ciljeve. Šalju jurišne snage u predgrađe Bahmuta", napisala je na Telegramu.

Moskva, koja je pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu prije gotovo 15 mjeseci, vidi Bahmut kao odskočnu dasku za napad na druge ukrajinske gradove.

Kijev je ranije rekao da zadržavanje obrane Bahmuta omogućuje vojsci da pripremi svoju očekivanu protuofenzivu.


Britanci će pripremati ukrajinske pilote za F-16-ice

U izjavi britanske vlade povodom sastanka ukrajinskog predsjednika Zelenskog i britanskog premijera Sunaka, ima i jedan posebno zanimljivi dio koji se tiče obuke ukrajinskih pilota za let na borbenim avionima zapadne proizvodnje.

Britanci podsjećaju da je još u veljači Sunak obećao da će Ujedinjeno Kraljevstvo razviti novi program obuke za ukrajinske pilote kako bi im pomogli u njihovim nastojanjima da izgrade ratno zrakoplovstvo koje će letjeti s američkim borbenim avionima F-16.

U izjavi se navodi kako će već ovog ljeta početi bazični letački trening za ukrajinske pilote, piše Guardian.

- Adaptirat ćemo program koji koriste britanski piloti kako bi Ukrajincima omogućili da steknu vještine koje će moći primijeniti na nekoliko različitih letjelica. Ovaj trening provodi se u skladu s nastojanjima UK-a da u suradnji s drugim državama osigura F-16-ice za Ukrajinu koja je upravo ovaj avion izabrala kao buduću platformu za svoje Zračne snage.


Britanci: ‘Nekoliko dronova udarilo je na rusku bazu 150 km od granice s Ukrajinom"

Na rusku bazu udaljenu oko 150 km od granice s Ukrajinom izvršen je napad s nekoliko dronova, tvrdi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva,

Prema Britancima, pritom je vrlo vjerojatno oštećen ruski transportni zrakoplov An-124, piše Sky News.

Kako dalje navode Britanci, napad je izvršen na vojnu bazu Sešča u zapadnom dijelu Rusije, a koju je Rusko ratno zrakoplovstvo obilato koristilo kao jedno od polazišta svojih napada na ciljeve u Ukrajini. S ovog se mjesta, tvrde Britanci, lansiraju i iranski dronovi kamikaze kojima Rusi napadaju Kijev.


Eksplozije u Luhansku

Ukrajinski javni servis Suspilne piše da su jutros odjeknule eksplozije u dijelu okupirane ukrajinske oblasti Luhansk.

Informaciju su za Suspilne potvrdili lokalni stanovnici koji kažu da se vidi dim iznad bivše vojne škole za avijatičare u Luhansku. Ove navode nije bilo moguće neovisno potvrditi.

image

Eskplozija u Luhansku

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia
image

Eskplozija u Luhansku

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia
image

Eskplozija u Luhansku

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Britanija šalje dronove dugog dometa Ukrajini

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je u ponedjeljak ujutro da Ukrajini šalje "stotine napadačkih dronova čiji je domet veći do 200 kilometara". Osim dronova, britanska vlada će Kijevu poslati i "stotine projektila za protuzračnu obranu", piše Reuters.

- Oružja će biti dostavljena tijekom narednih mjeseci kako bi pomogla Ukrajini da se obrani od ruske invazije, poručio je službeni London.

Ova najava dolazi u vrijeme kada ukrajinski predsjednik Zelenski stiže u London na razgovor s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.


Tura Zelenskog po Europi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom vikenda odradio je hiper-brzu turu diljem Europe te je posjetio Vatikan, Rim, Berlin, Aachen i Pariz.

I dok je u Vatikanu Zelenski s papom Franjom razgovarao o njegovim nastojanjima da se stvori okvir za razgovor o miru u Ukrajini, konkretniju je pomoć dobio od sekularnih vođa tri najveće ekonomske sile EU. Da parafraziramo Staljina, papa ipak nema divizije, dok Italija, Njemačka i Francuska po tom pitanju stoje dosta bolje.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni poručila je da će njena vlada i dalje stajati uz Kijev i pružati i vojnu pomoć (već neko vrijeme očekuje se i dolazak u Ukrajinu moćnog PZO sustava SAMP-T koji Rim donira zajedno uz Pariz), a najveći paket oružja za Ukrajinu, ako izuzmemo SAD, najavio je službeni Berlin.

Naime, Njemačka se obvezala poslati oružja u vrijednosti od čak 2,7 milijardi eura, među njima i još 4 nove bitnice borbeno iskušanog PZO sustava srednjeg dometa IRIS-T, 15 mobilnih i oklopljenih PZO sustava kratkog dometa Gepard, 30 tenkova Leopard 1, 20 borbenih oklopnih vozila Marder, niz vozila za logističku potporu i cijeli arsenal streljiva, od granata za haubice do projektila za PZO sustave. Zelenski se na ovom paketu zahvalio njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru i kancelaru Olafu Scholzu. Nakon puta u Berlin Zelenski je svratio do Aachena gdje je u nedjelju primio prestižnu nagradu Karlo Veliki u ime ukrajinskog naroda, čime je završio posjet Njemačkoj.

Odmah potom uputio se u Francusku gdje je u nedjelju navečer večerao s predsjednikom Emmanuelom Macronom i također osigurao novu vojnu pomoć. Naime, Macron se obvezao Ukrajini poslati još "desetke" lakih tenkova (vjerojatno AMX-10 RC) i oklopnih vozila, a ujedno je s ukrajinskim kolegom pozvao EU da proglasi novi paket sankcija Rusiji.

Konačno, u ponedjeljak ujutro BBC je objavio kako Zelenski u ponedjeljak putuje u Veliku Britaniju na sastanak s premijerom Rishijem Sunakom. Sigurno je kako će se Zelenski zahvaliti na projektilima Storm Shadow koje je London poslao (i još šalje Ukrajini), a koji su Kijevu dali mogućnost dalekometnih udara na ruske položaje udaljene i 250 km, što dosad nisu imali. Očekuje se da će Zelenski zatražiti i dodatnu vojnu pomoć od Britanaca, možda i svojih najbližih saveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:35