BITKA ZA DONBAS

Rusi tvrde da su pred ostvarenjem cilja, vojni analitičari: ‘Taktika bi im mogla uspjeti‘

Otvoreno je pitanje, napominju vojni analitičari, ima li Rusija dovoljno vojnika, streljiva i - vremena

Ruski tenk na istoku Ukrajine

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage napredovale do granice između oblasti Luhansk i Doneck. Pokaže li se ta informacija točnom, to će značiti da su ruske snage na dobrom putu da ostvare kontrolu nad cijelom regijom Donbas. Prije početka trenutačne invazije, osam godina od početka borbi na istoku Ukrajine, proruske snage držale su oko trećine cijelog teritorija Donbasa. New York Times prenosi navode ukrajinskih dužnosnika prema kojima je trenutačno 80 posto Donbasa u rukama ruske vojske.

Ostvarenje tog ruskog cilja, iako je daleko od prvih ambicioznih planova o preuzimanju većine Ukrajine i Kijeva, zajedno s kontrolom južnih dijelova zemlje koji čine kopneni most do anektiranog poluotoka Krima, Kremlju daje golemu prednost u slučaju nekih budućih pregovora za okončanje sukoba, slažu se analitičari.

New York Times podsjeća kako Rusija već dominira Crnim morem, jedinom morskom rutom za ukrajinski izvoz, te bi blokada pomorskih putova s vremenom mogla gospodarski izgladnjeti Ukrajinu. Zemlja je sve ovisnija o vojnoj i humanitarnoj pomoći Zapada, piše NYT.

Sve je više najava da će se u Ukrajini gledati scenarij "produljenog sukoba". Rekla je to u utorak i šefica američkih obavještajnih službi Avril Haines, koja je svjedočila pred američkim Kongresom. Prema njezinim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin će vrlo vjerojatno objaviti barem djelomičnu opću mobilizaciju u Rusiji kako bi postigao ratne ciljeve koji, vjeruje Haines, "nadilaze Donbas". Rat bi, također predviđa, mogao ući u mnogo nepredvidljiviju i opasniju fazu te bi moglo doći do obnovljenih prijetnji o nuklearnom oružju.

Na terenu trenutačno bjesni žestoka i nesmiljena bitka. Često je riječ o krvavim borbama za mala područja te se događa da neko selo jedan dan padne u ruke Rusa, a već drugi dan kontrolu nad njim vrate Ukrajinci.

To najviše vrijedi za Doneck i Luhansk. Liječnici iz Kramatorska, grada u oblasti Doneck, kažu da 80 posto pacijenata dolazi s ozljedama od mina i gelera. "Ili si dovoljno daleko da preživiš ili nisi. Zato vidimo ili blaže ozljede ili smrt", rekao je kapetan Eduard Antonovski, stacioniran u bolnici, piše NYT.

Ruska vojska koncentrirala se na male, ali presudne džepove otpora ukrajinskih snaga u oblasti Luhansk, a pritom koristi sličnu taktiku kao i u Mariupolju. Opkoljava gradove, prekida ukrajinske opskrbne linije i žestoko granatira ukrajinske položaje. Nakon što je zarobila Izjum, grad na granici s Donbasom, te preuzela Popasnu, važnu zbog regionalne autoceste, ruska vojska punom parom napada Lisičansk, Kramatorsk i Slavjansk, gradove sa 100.000 ili više stanovnika. Otvoreno je pitanje, napominju vojni analitičari, ima li Rusija dovoljno vojnika, streljiva i vremena da izvrši cilj okruživanja ukrajinskih položaja na sjeveru regije te njihovo odsijecanje od lanaca opskrbe. Međutim, jasno je, ističu, da trenutačna taktika gušenja ukrajinskih vojnika u Donbasu pokazuje da bi u roku od dva mjeseca Rusi mogli ostvariti svoj taktički uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55