PORUKA IZ MOSKVE

Rusi tvrde da su spremni za mirovni sporazum s Ukrajinom: ‘Kijev samo mora pristati na sve naše uvjete‘

Peskov je ustvrdio da su se koncem ožujka u Istanbulu dvije zemlje približile postizanju dogovora

Ukrajinski vojnici u regiji Harkiv (arhiva)

 Vyacheslav Madiyevskyy/Nurphoto Via Afp

Ukrajina može u svakom trenutku pridonijeti okončanju ratnog sukoba, samo mora pristati na uvjete koje je postavila Rusija, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenose ruski državni mediji.

- Rusija je spremna za mirovni sporazum, ukrajinska strana jako dobro zna koji su uvjeti koje mora ispuniti. Na ovaj ili onaj način, oni će biti ispunjeni, poručio je novinarima.

Peskov je potom ustvrdio da su se koncem ožujka u Istanbulu dvije zemlje približile postizanju dogovora i usklađivanju različitih gledišta na način koji je Rusiji bio prihvatljiv, ali da su Ukrajinci, kako je rekao, ‘odbacili nacrt sporazuma‘.

Rusija je, prema tadašnjim informacijama, od Ukrajine između ostalog zahtijevala vojnu neutralnost, ali je bila spremna tolerirati njezino eventualno članstvo u EU. Ukrajina bi, prema tadašnjim informacijama koje su prenosili izvori bliski Kremlju, također morala odustati od razvoja nuklearnog oružja, iako ga nije ni razvijala, te priznati rusku kontrolu nad Krimom i okupiranim teritorijima u istočnoj regiji Donbasu, što je najosjetljivije pitanje pregovora.

image

Vladimir Putin

Pavel Byrkin/Afp

Peskov je komentirao i nedavni susret bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera i ruskog čelnika Vladimira Putina u Moskvi.

Unatoč medijskim špekulacijama da bi bivši njemački čelnik mogao biti posrednik u mirovnim pregovorima, Peskov tvrdi kako 78-godišnji Schröder nije izrazio želju za takvom ulogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:19