VARKA NA FRONTI

Rusi tvrde da su uništili praktički sve raketne sustave koje je SAD poslao Ukrajini, Kijev ima drugu verziju: ‘Znate što su gađali?‘

Ukrajina je stvorila flotu drvenih topničkih baterija koje služe kao mamci za zbunjivanje ruskih trupa.

Raketni sustav HIMARS

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Osim što se auto-bombama rješavaju kolaboracionista, dižu u zrak željeznice i sijeku električne vodove na okupiranom ruskom teritoriju, ukrajinski vojnici otkrili su još jednu taktiku kojom se služe u borbi protiv neprijatelja. Ukrajina je stvorila flotu drvenih topničkih baterija koje služe kao mamci za zbunjivanje ruskih trupa.

Nakon prvih nekoliko tjedana otkad su ih Ukrajinci počeli koristiti u borbi, lažne mete uspjele su navući Ruse da potroše najmanje deset skupih krstarećih projektila klase Kalibr. Nakon početnog uspjeha Kijev je odlučio proširiti proizvodnju replika.

"Kada bespilotne letjelice vide bateriju, to je kao VIP meta", rekao je za The Washington Post visoki ukrajinski dužnosnik, misleći na bespilotne letjelice koje su se susrele s replikama topništva dugog dometa.

Ukrajinski mamci izrađeni su od drva, ali ne mogu se razlikovati od topničke baterije kroz objektiv ruskih bespilotnih letjelica koje prenose lokacije nosačima krstarećih projektila u Crnome moru.

Uništavanje ukrajinskih replika moglo bi djelomično objasniti rusku procjenu uništenog zapadnog oružja, posebice američkih raketnih sustava visoke pokretljivosti HIMARS. Rusi su, naime, tvrdili da su pogodili više HIMARS-a nego što su ih Amerikanci uopće poslali Ukrajini. SAD je od početka rata Ukrajini isporučio 16 HIMARS-a, a američki saveznici osigurali su bacače raketa M270.

Korištenje mamaca raketnih sustava jedna je od mnogih asimetričnih taktika koje su ukrajinske oružane snage usvojile kako bi uzvratile bolje opremljenim Rusima. Osim drvenog oružja, Ukrajinci su na teren postavili lažne vojnike. U svibnju su novinske agencije objavile fotografije koje prikazuju lutke odjevene u vojničku odjeću sjeverno od Harkiva.

Vojni političari ističu kako su za Ukrajinu prednosti korištenja mamaca na bojnom polju dvostruke. U dugotrajnom topničkom ratu pronalaženje načina za iscrpljivanje brojčano većeg ruskog arsenala raketa i projektila ključno je za ukrajinsku vojsku. Također, prednost je mamaca to što bi mogli natjerati Ruse da poduzmu mjere opreza i pomaknu svoja skladišta streljiva, zapovjedne i kontrolne punktove dalje od prve linije bojišnice.

Korištenje lažnih meta nije novost u ratovanju. Snage Slobodana Miloševića koristile su lažne tenkove protiv NATO-a tijekom sukoba na Kosovu, a savezničke su sile tijekom Drugoga svjetskog rata koristile lažne obavještajne signale kako bi pokušale pogrešno usmjeriti njemačke snage uoči invazije na Normandiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:40