‘ČEŠKA VARKA‘

Rusi tvrde da su uništili više HIMARS-a nego ih Ukrajina ima. Sad je jasno zašto to misle

Da stvar bude interesantnija, riječ je o varci koju i ruske snage koriste, ali čini se s manjim uspjehom

Američki raketni sustav HIMARS

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Rusija tvrdi kako je uništila više HIMARS bacača raketa nego što su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini, iako ne postoje neovisni dokazi da je uništen ijedan, a navodi i kako su uništeni brojni drugi primjerci zapadne vojne pomoći Kijevu. Zapadne obavještajne agencije i ukrajinska vojska, s druge strane, tvrde kako je ruska vojska u većini slučajeva uništavala - mamce na napuhavanje.

Češki mediji daju dodatni kredibilitet tim tvrdnjama s člancima u kojima pišu o lokalnoj tvrtki Inflatech, koja tvrdi da su barem trećina HIMARS-a koje su ruski zrakoplovi i artiljerija uništili u Ukrajini zapravo bili - njihovi proizvodi.

image

Tenk i HIMARS na napuhavanje

Zavoral Libor/Čtk/Profimedia/Zavoral Libor/Čtk/profimedia

Predstavnik tvrtke Vojtech Fresser kazao je za češku televiziju kako Inflatech svakog mjeseca proizvede oko 35 mamaca na napuhavanje za potrebe ukrajinskih oružanih snaga. Tvrtka proizvodi mamce od sintetičke svile, a na terenu se mogu napuhati u kratkom roku uz pomoć električne zračne pumpe.

image

HIMARS na napuhavanje

Zavoral Libor/Čtk/Profimedia/Zavoral Libor/Čtk/profimedia

Tvrtka ne proizvodi samo HIMARS-e na napuhavanje, već i niz drugih modela mamaca, od tenkova do mlaznih zrakoplova. Njihova je svrha jednostavna - natjerati Rusiju da troši svoju skupu i preciznu municiju na jeftine mamce. Većina je mamaca opremljena i uređajem koji zagrijavaju zrak unutar mamca, zbog čega se doimaju kao pravo vozilo na infracrvenim senzorima.

image

Tvornica Inflatech u Češkoj

Zavoral Libor/Čtk/Profimedia/Zavoral Libor/Čtk/profimedia

"Ako nemam dalekozor, gledajući s udaljenosti od 150 do 200 metara, ne mogu vidjeti radi li se o pravom oružju ili o mamcu", kazao je Fresser češkim novinarima. Izviđački dronovi, zrakoplovi i helikopteri neprijateljske položaje promatraju i sa znatno većih udaljenosti, stoga nije ni čudno da mamci uspijevaju zavarati ruske vojnike.

image

Tvornica Inflatech u Češkoj

Hájek Ondřej/Čtk/Profimedia/Hájek Ondřej/Čtk/profimedia

Mamci na napuhavanje već su desetljećima prisutni u suvremenom ratovanju - koristili su se još u Drugom svjetskom ratu, kada su saveznici uz pomoć mamaca u Britaniji pokušavali prevariti njemačke izviđačke zrakoplove i navesti ih da napadaju pogrešne ciljeve.

Gumenim mamcima raspolaže i Rusija, no njihovi su postali predmet rugla na društvenim mrežama početkom ove godine, jer su se pojavile snimke na kojima se jasno vidi kako su se ruski lažni tenkovi ispuhali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:43