UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi u Emiratima prodaju oružje: ‘Sve je testirano na bojištu‘; Gost na ruskoj televiziji: ‘Mogli smo ubiti Bidena, ali...‘

Velika vijest iz glavnog ukrajinskog grada: Američki predsjednik stigao je uoči obljetnice invazije

Ruski paviljon u Abu Dhabiju

 Ryan Lim/Afp

Ključni događaji:

- 362. je dan rata u Ukrajini

- Joe Biden nenajavljeno je posjetio Kijev i dao podršku Ukrajini

- Biden stigao u Poljsku

- Putinovi trgovci oružjem na sajmu oružja u Abu Dhabiju prodaju oružje testirano u ratu

- Zelenski: ‘Ukrajina će nastaviti braniti Bahmut‘


Putinovi trgovci oružjem na sajmu oružja u Abu Dhabiju prodaju oružje testirano u ratu

Ruske tvrtke za proizvodnju oružja sudjeluju na sajmu oružja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima unatoč međunarodnim sankcijama. Pokušavaju prodati oružje za koje glavni Putinov saveznik tvrdi da je testirano tijekom invazije na Ukrajinu, javlja Bloomberg.

Više od 200 komada ruskog streljiva, od tenkova do protuzračnih obrambenih sustava i streljiva, bilo je izloženo u ponedjeljak na izložbi IDEX u Abu Dhabiju, najvećem sajmu obrane i sigurnosti u regiji, tvrde proizvođači.

- Većina predstavljenih proizvoda već je testirana u stvarnim borbenim uvjetima, rekao je Sergej Čemezov, šef državnog obrambeno-industrijskog konglomerata Rostec, prije otvaranja sajma.

- To je jedna od glavnih prednosti ruskog oružja u odnosu na konkurenciju, rekao je Čemezov.

SAD, Britanija i EU nametnule su sankcije ruskim proizvođačima oružja kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. Ujedinjeni Arapski Emirati žele izgraditi vlastitu industriju oružja, poput drugih sila u regiji, i ogradile su se od invazije dok istovremeno održavaju bliske političke i poslovne veze s Rusijom.

Zamjenik ruskog premijera Denis Manturov bio je na sajmu i pozdravio povećanje trgovinske razmjene između Rusije i UAE-a od 68%.

image

Ruski paviljon u Abu Dhabiju

Ryan Lim/Afp
image

Ruski paviljon u Abu Dhabiju (dronovi kamikaze)

Ryan Lim/Afp
image

Ruski paviljon u Abu Dhabiju

Ryan Lim/Afp
image

Ruski paviljon u Abu Dhabiju

Ryan Lim/Afp

Biden stigao u Poljsku

U večernjim satima američki predsjednik Joe Biden stigao je u Poljsku, po povratku nakon iznenadnog posjeta Kijevu.

Novinari Reutersa izvještavaju sa željezničkog kolodvora u poljskom Przemyslu kako su vidjeli kolone vozila, od kojih neka s američkim registarskim tablicama, koja su čekala dolazak vlaka s Joeom Bidenom. Vlak s predsjednikom SAD-a stigao je oko 20.45 sati.

Na snimkama TVN24 vidi se kako Biden izlazi iz vlaka. Nedugo nakon toga kolona je krenula sa željezničke stanice.

Objavljene su i fotografije Joea Bidena u vlaku.

image

Joe Biden pokraj vlaka

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden u vlaku

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden u vlaku

Evan Vucci/Afp

Biden je u ponedjeljak tijekom iznenadnog posjeta Kijevu prošetao središtem tog grada s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, obećavši da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Biden i Zelenski koračali su rame uz rame do kijevske katedrale dok su se u pozadini čule sirene za zračnu opasnost.

"Kad je Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je zapad podijeljen. Mislio je da može izdržati duže od nas. Ali bio je u krivu", rekao je Biden i najavio da američka podrška neće prestati.

"Cijena koju je Ukrajina morala platiti izuzetno je visoka. Žrtve su bile prevelike. Znamo da će pred nama biti teški dani, tjedni i godine“.

Američki predsjednik obećao je novu vojnu pomoć vrijednu 500 milijuna dolara koja uključuje topničko streljivo, protuoklopne sustave i protuzračne radare. Najavio je i strože sankcije Rusiji.


‘Mogli smo ubiti Bidena, ali to bi bilo previše‘

Iznenadni posjet američkog predsjednika Joea Bidena Kijevu popratili su i ruski mediji koji su, očekivano, zaključili da to pokazuje da je Biden taj koji upravlja svime u Ukrajini. Uostalom, to je narativ u koji Kremlj želi uvjeriti svoj narod i ostatak svijeta od samog početka ruske invazije na Ukrajinu.

U emisiji 60 minuta, popularnom talk showu u Rusiji, upitali su se je li Rusija Bidenu garantirala sigurnost tijekom njegovog posjeta, na što je jedan od gostiju odgovorio sljedeće:

- Mogli smo ubiti Bidena, ali to bi bilo previše.

Bivši savjetnik predsjednika Putina Sergej Markov je pak rekao Sky Newsu da Rusija nije pokušala likvidirati američkog predsjednika jer se boje da bi to započelo nuklearni rat.


Prigožin priznao: Moji borci imaju velikih problema sa streljivom

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, priznao je da njegovi borci imaju "veliki problem" s opskrbom streljiva, optužujući ruske dužnosnike da namjerno uskraćuju njegovim borcima dostatnu količinu streljiva.

"Ovo je veliki problem", rekao je Prigožin u emotivnoj sedmominutnoj audio poruci objavljenoj na njegovom službenom Telegram kanalu, prenosi Guardian.

Rekao je da se od njega tražilo da se "ispriča i posluša" nekoga "na visokom položaju" s kim ima "težak odnos" kako bi osigurao streljivo za svoje borce. Govoreći ponekad povišenim tonom i povremeno psujući, rekao je: - Ne mogu riješiti ovaj problem unatoč svim svojim vezama i kontaktima.

Ruska vojna proizvodnja sada je dovoljna za opskrbu snaga koje se bore na fronti, rekao je, tvrdeći da su poteškoće s opskrbom koje su imali njegovi borci rezultat svjesnih odluka.

Prigožin je rekao da su neodređene osobe koje je okrivio za nestašicu streljiva "jele doručak, ručak i večeru sa zlatnih tanjura" i slale svoje rođake na odmor u Dubai, popularno odredište ruske elite. - Oni koji nas ometaju u pokušaju da dobijemo ovaj rat apsolutno, izravno rade za neprijatelja.

Nije moguće neovisno provjeriti Prigožinove tvrdnje, ističe Guardian.


Biden u Kijevu obećao nastavak podrške i novu pomoć

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je tijekom svog nenajavljenog posjeta Kijevu prošetao središtem tog grada s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, obećavši da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Biden i Zelenski koračali su rame uz rame do kijevske katedrale dok su se u pozadini čule sirene za zračnu opasnost.

"Kad je Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je zapad podijeljen. Mislio je da može izdržati duže od nas. Ali bio je u krivu", rekao je Biden i najavio da američka podrška neće prestati.

"Cijena koju je Ukrajina morala platiti izuzetno je visoka. Žrtve su bile prevelike. Znamo da će pred nama biti teški dani, tjedni i godine“.

Američki predsjednik obećao je novu vojnu pomoć vrijednu 500 milijuna dolara koja uključuje topničko streljivo, protuoklopne sustave i protuzračne radare. Najavio je i strože sankcije Rusiji.

image

Joe Biden i Volodymyr Zelenski

Evan Vucci/Afp

"Ovaj posjet predsjednika SAD-a Ukrajini, prvi nakon 15 godina, najvažniji je posjet u cijeloj povijesti ukrajinsko-američkih odnosa", rekao je Zelenski. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba posjet je nazvao signalom Rusiji da je se više "nitko ne boji". U petak 24. veljače bit će godina dana od početka ruskog napada.

Reuters piše kako je Bidenov posjet tempiran uoči Putinovog velikog obraćanja u utorak, za koje su ruske televizije već počele odbrojavanje. Ruski predsjednik trebao bi iznijeti ciljeve za drugu godinu onoga što je u Rusiji počelo kao „specijalna vojna operacija“, a sada je „proxy“ rat protiv Sjedinjenih Država i NATO-a.

"Kremlj će to naravno protumačiti kao dodatni dokaz da su se SAD kladile na strateški poraz Rusije u ratu i da se sam on nepovratno pretvorio u sukob između Rusije i zapada", rekla je Tatjana Stanovaja, ruska politička analitičarka.

Svjetski mediji poput France 24 i Al Jazeere prenose riječi savjetnika Bijele kuće za sigurnost Jakea Sullivana da je SAD obavijestio Kremlj o posjetu američkog predsjednika Kijevu „nekoliko sati“ prije njegovog dolaska.

Biden u utorak ima zakazan posjet Poljskoj, pa je dio medija predviđao da bi se mogao dogoditi i posjet Ukrajini, što je Bijela kuća odbacivala, piše New York Times. Ured predsjednika u nedjelju je objavio raspored za ponedjeljak koji je sugerirao da je on i dalje u Washingtonu i da će u ponedjeljak navečer letjeti za Varšavu.

On je tada već bio na drugom kraju svijeta, nakon što je u 4 ujutro u nedjelju poletio za Europu, piše američki medij. Američka delegacija ukrajinsku granicu prešla je vlakom, putujući gotovo deset sati prema Kijevu.

Signal podrške u ponedjeljak dobiva i Moskva u koju stiže kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi. Kina je javno dosad ostala neutralna po pitanju ruske invazije, a Washington proteklih dana izražava zabrinutost da bi Peking mogao Rusiju početi opskrbljivati oružjem. Zelenskij je u ponedjeljak, u razgovoru za Die Welt, upozorio da bi to moglo započeti svjetski rat.


Uoči posjeta Moskvi, kineski MVP pozvao na prestanak sukoba u Ukrajini

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji bi uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu trebao posjetiti Moskvu, pozvao je u ponedjeljak na pregovore i mir za dobrobit svijeta i posebno Europe.

"Željeli bismo političko rješenje koje bi omogućilo miroljubiv i održiv okvir za Europu", rekao je Wang u Mađarskoj uoči posjete Moskvi. Kina smatra Rusiju svojom saveznicom i protutežom američkoj moći na svjetskoj sceni i do sada se suzdržala od osude ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Umjesto toga, Peking opetovano poziva na pregovore i mir.

U razgovoru s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, Wang je rekao da je svijet u neredu i ratovima.

"Dopustite mi da ponovim što smo upravo čuli od vas i da zajedno objavilo svijetu da Kina i Mađarska rado surađuju s ostalim miroljubivim zemljama kako bi trenutna neprijateljstva priveli kraju što je prije moguće", rekao je Wang mađarskom šefu diplomacije Szijjartu.

Premijer Viktor Orban koji je radio na produbljivanju poslovnih veza s Kinom, u nedjelju je ugostio Wanga na privatnoj večeri.

Wang je potvrdio odlučnost Pekinga u izgradnji tješnjih gospodarskih veza, uključujući putem inicijative Jedan pojas, jedan put.

Kineska tehnološka kompanija (CATL) namjerava u Mađarskoj izgraditi najveću tvornicu u Europi za proizvodnju baterija u koju će uložiti 7,3 milijarde eura.

CATL je najveći proizvođač baterija za električne automobile.


Biden napustio Kijev, Bijela kući Rusiji javila da će doći

Prema tvrdnjama novinara koji putuju s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom, američki je predsjednik napustio Kijev.

Biden je u glavnom gradu Ukraine proveo više od pet sati, susreo s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, odao počast palim ukrajinskim borcima i održao sastanak s osobljem američke ambasade u Kijevu.

Bijela je kuća Rusiji javila da će predsjednik SAD-a u ponedjeljak posjetiti Kijev.

Moskva je za Bidenov dolazak saznala nekoliko sati prije nego što je ovaj krenuo prema Ukrajini, a Bijela kuća još nije otkrila kako je točno predsjednik SAD-a ušao u zemlju.

Bijela je kuća novinarima rekla da će im tu informaciju otkriti kada bude sigurna da ona ne može ugroziti sigurnost predsjednika.


Biden stigao vlakom

Prema pisanju New York Timesa čiji je novinar bio u delegaciji koja je zajedno s Bidenom putovala prema Kijevu, Bijela kuća je najavila kako će Biden posjetiti Poljsku u utorak ujutro. Međutim, detalj o posjeti Ukrajini je izostao.

"Bijela kuća je u nedjelju navečer objavila raspored aktivnosti za ponedjeljak. Na njemu se vidjelo kako se predsjednik još uvijek nalazi u Washingtonu te da će tek u ponedjeljak navečer odletjeti za Varšavu. Međutim, već tada on je bio na pola puta prema Ukrajini", navodi NYT.

"Air Force One poletio je u 4:15 ujutro. S njim je poletjelo i nekoliko novinara koji su se zakleli na tajnost te su im oduzeti telefoni. U delegaciji je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kao i nekoliko drugih službenika", pojašnjava se.

Nakon dolaska u Poljsku, Biden se odlučio za putovanje vlakom prema glavnom gradu Ukrajine.

"Američki službenik koji je tražio da ga ne identificiraju prešao je granicu vlakom te je putovao skoro 10 sati do Kijeva. Bio je to naporan put za jednog 80-godišnjeg predsjednika. Stigao je u Kijev u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu", navodi New York Times.

Bidena je u Kijevu dočekala američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink. Štićena kolona vozila stigla je u Marinski Palac, službenu rezidenciju ukrajinskog predsjednika, nešto iza 8:30 po lokalnom vremenu gdje su ga dočekali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska.


Biden: Nakon godinu dana, Kijev i Ukrajina i dalje stoje

Američki predsjednik Joe Biden je poručio Ukrajini da je "Amerika uz vas i svijet je uz vas", dok je držao govor tijekom iznenadnog posjeta toj zemlji. Američki predsjednik je rekao kako se "živo sjeća" početka rata - čija godišnjica pada u petak - kada je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski izvijestio o eksplozijama u Kijevu.

"Godinu dana kasnije, Kijev stoji i Ukrajina stoji, demokracija stoji. Amerikanci su uz vas i svijet je uz vas", rekao je Biden, kako prenosi Sky News.

Dodao je kako ima "puno povjerenje" da će Ukrajina pobijediti Rusiju u "najvećem kopnenom ratu u Europi u tri četvrt stoljeća".

Biden je rekao da cilj Vladimira Putina da "izbriše Ukrajinu s karte" ne uspijeva i dodao da su deseci tisuća Rusa pobjegli iz te zemlje jer u njoj "ne vide budućnost".

Završio je svoj govor ponovivši obećanje da će podupirati Ukrajinu "koliko god bude potrebno". Biden je ranije osudio "barbarsku" rusku invaziju prije gotovo godinu dana.

Zelenski je, pak, rekao da su današnji pregovori s američkim predsjednikom bili "plodonosni" i "ključni". "Nadamo se da će ova 2023. godina postati godina pobjede", dodao je, hvaleći "zajedničku viziju" koju dijele dvije nacije.

Dodao je da će nastaviti činiti sve što je moguće kako bi osigurao da demokratski svijet "pobijedi u ovoj povijesnoj borbi".

Ukrajina se suočava s vrlo teškim razdobljem, naveo je, ali će postići "povijesna postignuća" uz pomoć SAD-a i ostatka svijeta. "Današnji pregovori bili su vrlo plodonosni, vrlo važni i vrlo ključni", kaže, dodajući da će rezultati "definitivno" utjecati na situaciju na bojnom polju.

Rekao je da je oružje dugog dometa bilo tema razgovora, zajedno s dodatnim oružjem koje još nije isporučeno. "Ponovna izgradnja i uspostavljanje pravde također su važni... a agresor mora preuzeti odgovornost za agresiju i nadoknaditi štetu", rekao je Zelenski, prije nego što je zahvalio SAD-u na potpori u pomoći da toga dođe.


Biden i Zelenski ‘o oružju dugog dometa‘

Joe Biden stigao je u ukrajinsku prijestolnicu Kijev, prkoseći prijetnjama ruskih raketnih napada, kako bi najavio značajne dodatne američke isporuke oružja, dok se Ukrajina priprema za obilježavanje mračne godišnjice ruske invazije punog opsega.

Američkog predsjednika, blisko okruženog velikom sigurnosnom pratnjom, u šetnji središtem Kijeva pratio je i Zelenski dok su se mogle čuti zračne sirene, potvrđujući glasine o posjetu koje su kružile tijekom jutra.

image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Dimitar Dilkoff/Afp
image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Evan Vucci/Afp

U priopćenju Bijele kuće navodi se da je Biden u Kijevu kako bi potvrdio "nepokolebljivu i nepokolebljivu predanost Amerike ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu".

"Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je zapad podijeljen", stoji u priopćenju. "Mislio je da će izdržati dulje od nas. Ali bio je posve u krivu."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su on i Biden razgovarali o "oružju dugog dometa i oružju koje se još uvijek može isporučivati Ukrajini iako prije nije isporučeno". No, nije iznio nikakve nove obveze.

Bijela kuća je rekla da će Biden najaviti još jednu isporuku opreme Ukrajini, uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor, te da će kasnije ovog tjedna najaviti dodatne sankcije protiv tvrtki povezanih s ruskim ratnim strojem.

image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Evan Vucci/Afp
image

Joe Biden stigao u iznenadni posjet Kijevu i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Evan Vucci/Afp

Njegovo putovanje uslijedilo je u trenutku kada su se ministri vanjskih poslova EU-a sastali u Bruxellesu kako bi razgovarali o zajedničkoj nabavi streljiva za Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije. "To je najhitnije pitanje. Ako u tome ne uspijemo, rezultat rata je u opasnosti", rekao je prvi diplomat EU Josep Borrell prije sastanka.


Zelenski potvrdio dolazak Bidena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu fotografiju s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Kijevu, uz poruku "Joseph Biden, dobro došao u Kijev! Vaš posjet iznimno je važan znak podrške svim Ukrajincima."


Snimka Bidena u Kijevu

U ukrajinskim medijima pojavila se snimka koja navodno prikazuje američkog predsjednika Joea Bidena u Kijevu na Mihajlovskom trgu.


Ruski obavještajci: ‘Uništili smo većinu opreme koju je Zapad poslao Ukrajini‘

Vanjska obavještajna služba Ruske Federacije (SVR) izvijestila je u ponedjeljak da je Rusija uništila veći dio opreme koju je Sjevernoatlantski savez poslao Ukrajini, piše ruska državna novinska agencija TASS.

Prema SVR-u, NATO je Ukrajini poslao preko 1100 sustava protuzračne obrane, 440 tenkova, 1510 vozila za prijevoz pješaštva i 655 artiljerijskih sustava.

SVR tvrdi da je NATO Kijevu poslao 9800 projektila za različite sustav protuzračne obrane, 609 tisuća protutenkovske municije i 1,2 milijuna artiljerijske municije.

- Ruske su snage uništile većinu opreme koju je Zapad dostavio Ukrajini - tvrdi SVR.


Kruže glasine da je predsjednik SAD-a Joe Biden stigao u Kijev

The Guardian javlja da je ukrajinska državna televizija Suspilne izvijestila da su brojne ulice i centar grada zatvoreni jer u Kijev u ponedjeljak dolaze brojne strane delegacije.

Kruže glasine da će u glavni grad Ukrajine stići jedan ili više poznatih visokih dužnosnika.

Novinarka Olga Tokarjuk napisala je na društvenoj mreži Twitter da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba otkazao današnji put u Bruxelles. Dodala je da bi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u ponedjeljak trebao posjetiti Varšavu.

Novinar John Sweeney na Twitteru je napisao da je Biden pak već stigao u Kijev.

Bilo kako bilo, ambasador Izraela u Ukrajini Michael Brodsky objavio je na Twitteru da su u Kijev stigli izraelski parlamentarci Yuli Edelstein i Zeev Elkin.


Zelenski: ‘Macron gubi vrijeme pokušavajući potaknuti dijalog s Rusijom‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako će "Ukrajina nastaviti višemjesečnu obranu istočnog grada Bahmuta u regiji Donjeck, svjesna cijene koju za to plaća ljudskim životima".

Bahmut je prije rata imao 70.000 stanovnika, no ukrajinski dužnosnici procjenjuju kako je sad ondje ostalo manje od 5000 civila.

Zelenski je za talijanski dnevnik Corriere Della Sera rekao: "To nije osobito velik grad. Ali kao i mnoge druge u Donbasu, uništili su ga Rusi. Nama je važno obraniti se, ali ne pod svaku cijenu i ne da svi poginu".

Ruske snage osvajaju Bahmut od srpnja. Iako su predvođene ruskim plaćenicima iz zloglasne grupe Wagner, dosad su postigle samo manje uspjehe u obližnjim selima, piše Sky News.

Zelenski je u razgovoru za talijanski Corriere Della Sera također rekao kako francuski predsjednik Emmanuel Macron "gubi vrijeme pokušavajući potaknuti dijalog s Rusijom".

- To je beskorisno. Macron u biti gubi vrijeme... Došao sam do zaključka da nismo u stanju promijeniti ruski stav. Ako su se oni odlučili izolirati u tom svom snu o obnovi starog sovjetskog carstva, mi tu ne možemo ništa učiniti. Na njima je da izaberu hoće li ili ne surađivati sa zajednicom naroda na temelju međusobnog poštovanja - izjavio je ukrajinski predsjednik.

A Macron je, podsjetimo, u petak rekao kako želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, ali ne želi da bude "potpuno zgažena".

- Ne mislim, kao što to neki rade, da moramo ciljati na potpuni poraz Rusije, napadajući Rusiju na njezinu vlastitom tlu. Potpuni slom Rusije nikad nije bio i neće biti stav Francuske - zaključio je Macron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:20