KATASTROFA ZA MOSKVU

Rusi u jednom danu ostali bez dva borbena zrakoplova i dva helikoptera: ‘Sve ćemo osvetiti. Sve ćemo pobiti‘

Ruske su novinske agencije u petak izvijestile da su dva ruska pilota poginula nakon što se vojni helikopter srušio na Krimu

Olupina ruskog helikoptera Mil Mi-8 koji je pao kod mjesta Klinci

 Screenshot/Twitter

Ruski borbeni zrakoplov Suhoj Su-34 srušio se u regiji Brjansk na granici s Ukrajinom, javila je ruska agencija TASS, pozivajući se na hitne službe, što je drugi takav incident u subotu nakon pada helikoptera Mil Mi-8 u toj regiji koji je, kako se čini, srušen.

Ranije je TASS, pozivajući se na dužnosnika hitnih službi, rekao da prve informacije s lica mjesta sugeriraju da se helikopter Mil Mi-8zapalio prije nego što se srušio blizu lokacije Klinci, 40 kilometara od granice.

Njemačka agencija DPA piše da se Suhoj Su-34 navodno srušio nekih 10 kilometara od mjesta gdje je pao helikopter Mil Mi-8 te da sudbina njegova pilota nije jasna.

Guverner regije Brjansk Aleksandr Bogomaz rekao je da je u padu helikoptera Mil Mi-8 ozlijeđena jedna žena i oštećeno pet zgrada.

Video snimke na ruskim društvenim mrežama u subotu pokazale su da je, kako se čini, helikopter Mil Mi-8 pogođen i srušen u regiji Brjansk. No video snimka na ruskom proratnom portalu Vojenij Osvedomitelj, koji ima oko pola milijuna pratitelja, pokazuje da je helikopter eksplodirao visoko u zraku i izbačen s putanje te da se rušio istočno u plamenu. Druge snimke pokazuju olupinu na poljoprivrednom zemljištu.

Ukrajinska Pravda piše da su ruski mediji izvijestili da su u padu helikoptera Mil Mi-8 poginula dva pilota, međutim njemačka novinska agencija DPA javlja da ruska vlada nije potvrdila tu informaciju.

Također, Pravda piše da su ruski mediji ustvrdili da je helikopter Mil Mi-8 najvjerojatnije pripadao Ministarstvu obrane Ruske Federacije.

Informativna medijska kuća Oprez, vijesti objavila je da su u subotu u Brjansku pala dva helikoptera Mil Mi-8 - jedan u mjestu Klinci, a drugi u mjestu Suretskij Muravej. Vijest o padu dva helikoptera Mil Mi-8 i jednom zrakoplovu kasnije je objavilo rusko dopisništvo BBC-a.

Međutim, pozivajući se na izvještaje u ruskim medijima, medijska kuća Nexta navodi da je u Brjansku pao i jedan ruski borbeni zrakoplov Suhoj Su-35. Taj zrakoplov navodno pronađen u selu Shrjabino u Brjansku. Ruski izvori navode da je Su-35 srušen.

Nexta piše da posade ruskih borbenih zrakoplova Su-34 i Su-35 te dva helikoptera Mi-8 nisu preživjele.

Konačno, jedan je ruski kanal na Telegramu objavio da su srušeni ruski borbeni zrakoplovi Su-34 i Su-35 te dva dva helikoptera Mi-8. "Da prekinemo glasine, oborena su dva Mi-8, jedan Su-35 i jedan Su-34. Sve ćemo osvetiti, sve ćemo pobiti", rekao je ruski kanal na Telegramu.

Područje oko Brjanska ruska vojska koristi za napade na susjednu Ukrajine, dodaje dpa. Mil Mi-8 ima široku primjenu za vojne i civilne svrhe. Ukrajina zasad nije komentirala incidente, dodaje Reuters.

Podsjetimo, ruske su novinske agencije u petak izvijestile da su dva ruska pilota poginula nakon što se vojni helikopter srušio na Krimu.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je da se helikopter Mil Mi-28 srušio se na području grada Džankoja na jugu poluotoka. Pad se dogodio u 15:42 sati po lokalnom vremenu, a dogodio se za vrijeme probnog leta.

Vjeruje se da je do nesreće došlo zbog neispravne opreme.

Ruski mediji pišu da helikopter nije bio naoružan te da će se nesreća istražiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:07