VRTOGLAV RAST

Rusi u panici, cijene jedne namirnice ususret blagdanima otišle u nebo, snimke prikazuju masovne redove: ‘U šoku smo‘

Kremlj već mjesecima inzistira da se rusko gospodarstvo hrabro opire nizu mjera sankcija

Redovi za jaja

 X

Uslijed rastuće inflacije i povećanih troškova uvoza, ruski građani teškom mukom dolaze do osnovne namirnice za svako kućanstvo, osobito ususret blagdanima: kutije jaja, prenosi Euronews.

Kremlj već mjesecima inzistira da se Rusija hrabro opire nizu mjera sankcija nametnutih zemlji koja je u veljači 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu, ukazujući na gospodarski rast koji je skočio na 5,5% u trećem tromjesečju, u usporedbi s - 3,5% u isto vrijeme 2022.

U studenom je prosječna cijena jaja u Rusiji porasla za 40,29% na godišnjoj razini, prema podacima ruske Federalne državne službe za statistiku (Rosstat).

Moskovljani svjedoče o još vrtoglavijem rastu cijena.

- Prije sam plaćao tucet jaja 70 rubalja, a sada koštaju dvostruko više, između 130 i 140 rubalja, rekao je Ilia Zaroubine, 21-godišnji student za AFP. Pritom za 1 euro možete dobiti 100 rublji.

- Šokirana sam. Strašno je to što se događa s cijenama. Ne samo za jaja, nego za sve proizvode, rekla je Elizaveta Chalaïevskaïa, 76-godišnja umirovljenica.

Kao odgovorna krizu, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) u petak je odobrila uvoz jaja iz Turske, a rusko ministarstvo poljoprivrede predlaže šestomjesečnu zabranu izvoza jaja.

Nagli rast cijena jaja rezultirao je neobičnim scenama u regiji Belgorod gdje su ljudi u redovima na poljoprivrednom sajmu čekali za jaja. Cijene su ondje, naime, bile puno niže nego u supermarketima, sudeći prema videozapisima na društvenim mrežama. Na maloj tržnici kupovalo se 10 jaja za 65 rublji.

- Morali smo ograničiti prodaju samo dva tuceta po osobi, kako bi svatko mogao kupiti jaja, rekla je Julija Ščedrina, zamjenica regionalnog guvernera.

- Nema nestašice, bit će jaja za sve, rekla je.

Jaja i majoneza ključni su sastojci tradicionalnih obroka na kraju godine, posebice ruske salate (Olivier salate), nezaobilaznog jela za novogodišnju večer.

"Što god treba, napravit ću si salatu Olivier za novogodišnju noć, čak i ako su proizvodi poskupjeli", rekla je AFP-u Elena, 60, administratorica službe za psihološku pomoć u Moskvi.

"Ali tužno je i šteta što su cijene tako porasle", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02