TEŠKE OPTUŽBE

Rusi: ‘U petak se sprema katastrofa!‘; Ukrajinci: ‘Radnicima su rekli da ne dolaze na posao‘

Krivnja za posljedice bit će pripisana ruskim oružanim snagama, ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane

Igor Konašenkov

 -/Afp

U petak, 19. kolovoza, Kijev planira napad pod ‘lažnom zastavom‘ na nuklearnu elektranu Zaporižja tijekom posjeta glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa Ukrajini, rekao je novinarima u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

- 19. kolovoza kijevski će režim isplanirati provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporižja tijekom posjeta glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa Ukrajini, pri čemu će Rusija biti optužena da je kao rezultat toga izazvala katastrofu u ovoj elektrani - rekao je Konaševko, a prenosi ruska novinska agencija Tass.

- Kako bi se pripremilo za provokaciju, zapovjedništvo operativne grupe Dnjipar do 19. kolovoza u Zaporižju postavlja radijacijske nadzorne točke, kao i organiziciju vježbe postrojbi 108. brigade teritorijalne obrane, 44. topničke brigade i vojnih postrojbi stacioniranih u Zaporižju za djelovanje u uvjetima radiološke kontaminacije područja - naglasio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Topnički udari

Konašenkov tvrdi da jedinice 44. brigade ukrajinskih oružanih snaga planiraju topničke udare na objekte nuklearne elektrane s položaja u gradu Nikopolju.

- Krivnja za posljedice bit će pripisana ruskim oružanim snagama - ustvrdio je Konašenkov.

Dodao je da se postrojbe 704. pukovnije radiološke, kemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Ukrajine spremaju za koncentraciju u blizini NE Zaporižja do 19. kolovoza kako bi snimile posljedice i demonstrirale navodno saniranje posljedica nesreće.

Konašenkov je naglasio da nema ruskog teškog naoružanja u krugu tvornice u Zaporižju niti na bilo kojem susjednom teritoriju.

- Ruske trupe nemaju raspoređeno teško naoružanje ni u elektrani ni u područjima uz nju - naglasio je Konašenkov, ponovivši da je Kijev opetovano širio glasine da su ruske trupe navodno zauzele elektranu i da granatiraju protivnika koristeći dalekometne topničke sustave.

- Oružane snage Ruske Federacije poduzimaju sve potrebne mjere kako bi zajamčile sigurnost NE Zaporižje - poručio je na kraju Konašenkov.

Radnicima neočekivani slobodan dan

S druge strane, i Ukrajinci su također uvjereni da se u petak u Zaporižju sprema neka provokacija, ali naravno, s ruske strane.

- Okupatori su rekli radnicima da sutra imaju slobodan dan. Ulaz u nuklearku će biti zatvoren za sve zaposlenike - rekla su iz ukrajinske obavještajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:06