UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi u pogon pustili moćnu nuklearnu podmornicu, Putin sve pratio iz - ureda: ‘Ona Rusiju čini sigurnom‘

Ključne događaje 309. dana rata u Ukrajini pratimo uživo

Putin u pogon pustio nuklearne podmornice

 Mikhail Klimentyev/Sputnik/P/Mikhail Klimentyev/sputnik/p

Ključni događaji dana

- Eksplozije u Kijevu, Mikolajivu, Odesi...

- Ruski mediji: Ukrajinska raketa pala na teritorij Bjelorusije

- Troje ozlijeđenih u Kijevu, među njima djevojčica (14)

- Lavrov: Prekinut ćemo opskrbne pravce ukrajinske vojske, ciljamo na mostove, pruge i tunele

- Sirene za zračnu uzbunu oglasile se diljem Ukrajine, Rusi opet napali projektilima

- Lavrov odbacio ‘formulu mira‘ Zelenskog



Dvoje poginulih u ruskom napadu

Najmanje dvije osobe su poginule, a sedam je ozlijeđeno u velikom valu ruskog bombardiranja koje je u četvrtak pogodilo 10 regija Ukrajine, prenosi Sky News.

Obje osobe poginule u u regiji Harkiv, gdje je još jedna osoba ozlijeđena. Regionalni guverner Oleh Siniehubov rekao je da su Rusi ciljali cvillnu infrastrukturu.

Tri osobe su ozlijeđene u Kijevu, a jedna kada je projektil pogodio internat u regiji Donjeck.

Prijavljeno je da je projektilima pogođena i bolnica u Hersonu, u južnoj Ukrajini, pri čemu su dvije osobe ranjene.

Vlasti su ranije priopćile da je pet osoba ozlijeđeno diljem zemlje.


Stigla snimka rakete koja je pala na Bjelorusiju

Bjeloruski državni mediji objavili su na Twitteru video olupine projektila od jutarnjeg slijetanja u Brestu.


ISW: Putin nastoji izbjeći sukob s NATO savezom

Američki institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da Kremlj američki prijenos sustava protuzračne obrane Patriot Ukrajini opisuje kao eskalaciju američko-ruskih odnosa. No ISW upozorava kako je taj transfer zapravo puni manji razlog za eskalaciju od ranijih pošiljaka Zapada Ukrajini, poglavito jer je Patriot isključivo obrambeni sustav .

ISW dodaje i kako "s velikom pouzdanošću predviđa" da će Putin nastojati izbjegnuti svaki manevar koji bi tražio izravan odgovor NATO saveza.


Putin u pogon pustio nuklearne podmornice: ‘One čine Rusiju sigurnom‘

Vladimir Putin nadgledao je puštanje u pogon novih ruskih ratnih brodova i pritom obećao da će dodatno ojačati mornaricu svoje države, javlja Sky News.

"Ubrzat ćemo i povećati obujam izgradnje brodova, opremiti ih najsuvremenijim naoružanjem i provoditi operativnu i borbenu obuku koristeći iskustvo stečeno tijekom specijalne vojne operacije", rekao je Putin, pozivajući se na ruske rat u Ukrajini.

Među ruskim ratnim brodovima puštenim u pogon je korveta, minolovac i nuklearna podmornica Generalissimus Suvorov.

"Upravo ona će osigurati da Rusija ostane sigurna nekoliko sljedećih desetljeća ", rekao je Putin.

Osimo Suvorova, tijekom ceremonije je u more puštena druga podmornica istog tipa, Car Aleksandar III.

image

Podmornica Generalissimo Suvorov

Pavel Lvov/Sputnik/Profimedia/Pavel Lvov/sputnik/profimedia

Bjelorusija traži da se Ukrajinci izjasne o projektilu

Bjelorusija je pozvala na razgovor ukrajinskog veleposlanika kako bi se izjasnio o tvrdnji da je projektil koji je danas pao u Bjelorusiju ukrajinski, objavila je novinska agencija BelTA.

Projektil s-300 je navodno je oboren iznad zapadne regije Brestu četvrtak ujutro, te je, tvrde, pao u polje u blizini sela Harbača, nedaleko od granice Bjelorusije i Ukrajine.

- Zahtijevali smo da Ukrajina provede temeljitu istragu oko projektila, privede odgovorne pravdi i poduzme opsežne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje takvih incidenata u budućnosti. Ovako nešto moglo bi dovesti do katastrofalnih posljedica za sve strane - kazao je Anatolij Glaz, izaslanik bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova

Ukrajina se još nije izjasnila o incidentu.


Petero ozlijeđenih u ruskim napadima na ukrajinske gradove

Ukupno pet osoba je ozlijeđeno u najnovijem valu ruskih napada na Ukrajinu u čeetvrtak, potvrdila je Hitna služba. Među njima su tri osobe u Kijevu, uključujući 14-godišnu djevojčicu.

Napadnuti su ciljevi u deset ukrajinskih regija, među njima i gradovi Kijev, Lavov i Odesu. Nije isključeno da broj ozlijeđenih neće rasti.


Kuleba: ‘Tko odluči biti neutralan u ukrajinskom ratu zapravo se priklanja Rusiji‘

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba da ne postoji ‘neutralnost‘ kada je u pitanju stav prema ukrajinskom ratu.

- Ako se netko pretvara da je neutralan, to je isto kao prikloniti se Rusiji, rekao je.

Današnje bombardiranje ukrajinskih gradova opisao je kao ‘besmisleno barbarstvo‘, nakon što su deseci ruskih projektila ponovno ispaljeni na Ukrajinu.

- To su jedine riječi koje mi padaju na pamet kada vidimo kako Rusija ispaljuje seriju projektila na mirne ukrajinske gradove uoči Nove godine, rekao je Kuleba.

- Ne može biti ‘neutralnosti‘ kad su takvi masovni ratni zločini u pitanju. Glumeći neutralnost zapravo je isto kao stati na stranu Rusije, rekao je.


U Odesi preko noći uklonili spomenik ruskoj carici Katarini Velikoj

Lokalne vlasti u Odesi tijekom noći su uklonile spomenik posvećen Katarini Velikoj, ruskoj carici iz 18. stoljeća. Ovaj potez dio je širih ukrajinskih napora da očiste svoje javne prostore od ostataka ruskog nasljeđa. Kip je izvorno podignut 1900. godine, 104 godine nakon Katarinine smrti.

Međutim, gradske vlasti su ga na sadašnje mjesto vratile tek 2007., a prije toga je bio u skladištu još od 1920., kad su ga srušili Sovjeti. Kad je u listopadu održana anketa o sudbini spomenika, 50.2% stanovnika Odese izrazilo je želju da se kip potpuno uništi, dok je 36.12% izrazilo stav da ga treba zadržati, ali i da uz spomenik treba biti navedeno povijesno objašnjenje. Istodobno, 8,3 građana reklo je da želi da sve ostane isto, dok je 4,2% poručilo da je spomeniku mjesto u muzeju.


Ukrajinski premijer: Rusija se dva tjedna pripremala za današnji napad

Premijer Ukrajine Denis Šmihalj ustvrdio je da se Rusija dva tjedna pripremala za današnji masovni udar.

- Teroristička država je stavila velike uloge na ovaj napad, ali je ukrajinska protuzračna obrana uzvratila jako dobro. Oborili su 54 od 69 ispaljenih projektila, rekao je komentirajući jedan od, kako danas ocjenjuju mediji, najvećih ruskih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata.


Ministarstvo obrane Bjelorusije: Srušili smo ukrajinski projektil

Ministarstvo obrane Bjelorusije priopćilo je da je njegova protuzračna obrana oborila ukrajinski projektil S-300 u pograničnom području Brest oko 10 sati po lokalnom vremenu. Te informacije zasad nije moguće neovisno potvrditi.

U prvim izvješćima ruskih medija pojavile su se tvrdnje da je ukrajinski projektil S-300 pao na teritorij Bjelorusije.

Prema lokalnim izvješćima, predsjednik Lukašenko je zatražio od ‘skupine stručnjaka‘ da istraže slučaj.

Ukrajina još nije komentirala incident.

Projektil je putovao iznad sela Harbacha, oko 14 kilometara od bjelorusko-ukrajinske granice. Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dijelovi projektila ‘pronađeni na poljoprivrednom polju‘.

- Nažalost, ovakve stvari se događaju. Lokalno stanovništvo nema razloga za zabrinutost, rekao je Oleg Konovalov, regionalni vojni povjerenik pokušavši umiriti lokalno stnovništvo nakon incidenta.

Navodni incident dogodio se tijekom najnovijeg vala ruskih napada na ukrajinske ciljeve.

S-300 je protuzračni projektil iz sovjetske ere koji koriste i Rusija i Ukrajina. Projektil S-300 pao je u studenom na poljski teritorij. Vjeruje se da ga je ispalila ukrajinska protuzračna obrana.

Kijev koristi taj sustav za presretanje ruskih projektila, a Rusija ga koristi za napade na kopnene mete, što bi po vojnim analitičarima mogao biti znak da joj se zalihe raketa smanjuju.

Bjelorusija je dopustila Moskvi da koristi njezin teritorij za pokretanje invazije na Ukrajinu u veljači, ali inzistira da ne sudjeluje u ratu i da niti neće.


Fotografije razrušenih domova u ruskim napadima

Stigle su prve fotografije posljedica najnovijeg vala ruskih napada na ukrajinske gradove.

image

Vatrogasci i policija pregledavaju ruševine nakon napada na ciljeve u regiji Kijev

Genya Savilov/Afp
image

Vatrogasci i policija pregledavaju ruševine nakon napada na ciljeve u regiji Kijev

Genya Savilov/Afp
image

Vatrogasci i policija pregledavaju ruševine nakon napada na ciljeve u regiji Kijev

Genya Savilov/Afp
image

Srušeni projektil pao je na automobile u Kijevu

Sergei Supinsky/Afp
image

Srušeni projektil pao je na automobile u Kijevu

Sergei Supinsky/Afp
image

Vatrogasci i policija pregledavaju ruševine nakon napada na ciljeve u regiji Kijev

Genya Savilov/Afp
image

Vatrogasci i policija pregledavaju ruševine nakon napada na ciljeve u regiji Kijev

Genya Savilov/Afp
image

Vatrogasci i policija pregledavaju ruševine nakon napada na ciljeve u regiji Kijev

Genya Savilov/Afp

Ruski mediji: Ukrajinska raketa pala na teritorij Bjelorusije

Ruska agencija Tass tvrdi da je ukrajinski projektil S-300 iz sustava protuzračne obrane navodno pao na teritorij Bjelorusije.

Bjeloruska telegrafska agencija također je spomenula navodni pad projektila, ali se u izvješću dodaje da nije bilo žrtava.

- Između 10 i 11 sati zabilježen je pad ukrajinskog projektila S-300 koji je stigao s područja Ukrajine na područje Bjelorusije. Predsjednik države odmah je obaviješten o incidentu, prenosu bjeloruski Sputnik na Telegramu.

Aleksandar Lukašenko je odmah angažirao skupinu stručnjaka iz ministarstva obrane da istraže uzroke incidenta.

- Razmatraju se dvije glavne verzije: projektil je završio na teritoriju Bjelorusije, slično kao u nedavnom incidentu u Poljskoj. Ili je projektil oboren kao rezultat djelovanja bjeloruske protuzračne obrane, prenosi agencija.

Bjeloruska novinarika na Twitteru je napisala da je državna propaganda optužila Ukrajinu za pad projektila te da je Lukašenko odmah naredio istragu o incidentu.


Ukrajinci: Uništili smo 54 ruske krstareće rakete od njih 69 lansiranih

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su u četvrtak ujutro oborile 54 ruske krstareće rakete od njih 69 lansiranih u Ukrajinu. "Ruski okupatori nastavljaju teror nad civilima Ukrajine napadajući objekte ključne infrastrukture naše zemlje. Dana 29. prosinca neprijatelj je izveo još jedno masovno granatiranje Ukrajine raketama i kamikaza dronovima", navelo je zapovjedništvo zračnih snaga u objavi na Facebooku, kako prenosi The Guardian.

Ukrajinske snage tvrde da je tijekom noći uništeno 11 dronova Shahed, koji su lansirani iz istočnog smjera. Navodi se da je u 5 sati ujutro "neprijatelj napao Ukrajinu zračnim projektilima s krilcima iz strateških bombardera s područja Volgodonska, Rostovske oblasti i sjevernog područja Kaspijskog jezera, kao i raketama s krilcima s brodova u Crnom moru".

Ukupno su, prema preliminarnim podacima, okupacijske snage upotrijebile 69 projektila. Snagama i sredstvima zračnih snaga, u suradnji s ostalim sastavnicama obrambenih snaga Ukrajine, uništene su 54 neprijateljske krilate rakete.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke srušenih kuća u Kijevu kao posljedica raketnih napada koje je Rusija pokrenula u četvrtak ujutro.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, objavio je na Telegramu da je 40 posto stanovnika bez električne energije.


Objavljena snimka srušenog projektila kod Kijeva

NEXTA je na Twitteru objavila snimku dijela projektila koji je oboren na području regije Kijev.

U regiji Ivanofrankivsk projektil je pao u obiteljsku kuću, ali nije eksplodirao. Fotografiju je objavila NEXTA.


Zračne snage Ukrajine: Rusi su za napade koristili 13 aviona i dva broda, ispalili su oko 90 projektila

Prema riječima glasnogovornika zapovjedništva zračnih snaga Ukrajine Jurija Ignata, Rusi su u današnjim napadima koristili 13 zrakoplova, dva broda te taktičku avijaciju.

- Imaju avione koji mogu lansirati projektile Kh-22. Aktivnost je visoka. Ako je u pitanju 13 aviona i dva broda, onda možete shvatiti da je ispaljeno više od 100 projektila. Spremni su ih potrošiti toliko, mislim da je možda ispaljeno oko 90 projektila, rekao je.

Oglasilo se i ministarstvo obrane Ukrajine.

- Ruski teroristi za posljednje dane u ovoj godini spremaju jedan od najmasovnijih raketnih napada od početka invazije. Sanjaju da će Ukrajinci dočekati Novu godinu u mraku i hladnoći. Ali ne mogu pobijediti ukrajinski narod, poručili su.


Troje ozlijeđenih u Kijevu, među njima djevojčica (14)

Tri osobe su ozlijeđene u Kijevu uslijed napada projektilima iz Rusije. Među njima je i 14-godišnja djevojčica. Iznad Odese je protuzračna obrana oborila 21 projektil.

Bez električne energije ostao je Lavov, grad na zapadu Ukrajine. Prema riječima gradonačelnika Andrija Sadovija, 90% grada je bez struje. Rekao je da su mogući prekidi u opskrbi vodom.

Nakon najnovijeg raketnog napada bez struje je ostalo 40% Kijeva. Grijenja i opsrkba vodom u glavnom gradu odvija se neometano.

Dvije osobe su ozlijeđene u raketnom napadu na bolnicu u Hersonu.

- Oštećen je regionalni Odjel kardiologije. Ozlijeđeni su zaštitar i domar, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika Ukrajine.

image

Trag projektila na nebu iznad Kijeva

Sergei Supinsky/Afp
image

Trag projektila na nebu iznad Kijeva

Sergei Supinsky/Afp
image

Dijelovi projektila pali su u stambenu četvrt u Kijevu

Sergei Supinsky/Afp

Dok projektili padaju po Ukrajini, Zaharova u Moskvi izgovara novogodišnju čestitku

Dok više od stotinu projektila pada po cijeloj Ukrajini, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih oslova Maria Zaharova započela je pressicu. Otvorila je konferenciju za novinare novogodišnjom čestitkom, prenosi Guardian.

- Želim svima toplinu, nadu, vjeru, otpornost i svjetslost. Ne znamo što nam nosi nova godina, ali vjerujem da ju možemo ispuniti svjetlošću i ispuniti dužnošću jednih prema drugima, rekla je na početku.

Nakon toga je održala lekciju o Ukrajini dok je bila dio Sovjetskog saveza. Opširnije pročitajte OVDJE.


Eksplozije u Kijevu, Mikolajivu, Odesi...

U Kijevu se jutros čulo nekoliko snažnih eksplozija, no još uvijek nema pojedinosti. Potvrdio je to i gradonačelnik Vitalij Kličko.

Najmanje četiri eksplozije su se čule u Kijevu.

Dvije obiteljske kuće su oštećene nakon što su na njih pali dijelovi projektila. U okrugu Holosiivski oštećen je proizvodni pogon, a u četvrti Pečerski dječje igralište.

Guverner Mikolajiva Vitalij Kim na Telegramu je poručio da je protuzračna obrana oborila pet projektila koji su letjeli iz smjera mora.

Eksplozije su se čule i u Žitomiru i Odesi. Restrikcije struje najavljene su u regijama Odesa i Dnjipropetrovsk, s ciljem smanjenja moguće štete na energetskoj infrastrukturi.

Protuzračna obrana ima posla i u Poltavi, Černihivu i Sumiju.

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkiva, na Telegramu je poručio da se čulo niz eksplozija u gradu. Još uvijek se utvrđuje koji ciljevi su pogođeni i ima li stradalih.

Novinarka Irina Matvijišin javlja da su se u Lavovu čule tri eksplozije te da joj se kuća tresla.

Kako javlja Ukrinform, zapovjedništvo zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine javlja da neprijatelj napada Ukrajinu iz različitih smjerova krstarećim projektilima iz zraka i iz pravca mora.

Mihailo Podoljak, savjetnik Zelenskog javlja da je više od 120 projektila poslano prema Ukrajini iz Rusije.


Lavrov: Prekinut ćemo opskrbne pravce ukrajinske vojske, ciljamo na mostove, pruge i tunele

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da vojska radi na novim planovima za prekid opskrbe ukrajinske vojske oružjem i streljivom iz inozemstva.

"Primjećujemo da Ukrajina dobiva sve više i bolje zapadno oružje", rekao je Lavrov tijekom intervjua za rusku televiziju u srijedu. Stoga, rekao je, među vojnim stručnjacima postoje pozivi da se prekinu ti opskrbni pravci.

Razmatraju se "željezničke pruge, mostovi i tuneli", rekao je Lavrov.

"Pretpostavljam da će oni profesionalno odlučiti kako otežati te isporuke ili, u idealnom slučaju, potpuno ih zaustaviti."

Ruski dronovi u srijedu navečer bili su usmjereni protiv ciljeva na jugu i istoku zemlje, objavila je ukrajinska južna protuzračna obrana.

Dronovi su letjeli u nekoliko skupina iznad Donjecke regije, Zaporižje i Harkiva, a promatrači su izvijestili i o letovima u smjeru Odese.

Rusija je raketirala više od 25 naselja oko Hersona i Zaporižje, priopćio je u srijedu Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Regija Herson, na ušću Dnjepra, služi kao ulaz u Krim koji je Rusija anektirala.


‘Više od 100 projektila leti prema Ukrajini‘

Diljem Ukrajine oglasile su se sirene za zračnu uzbunu, a savjetnik predsjednika Zelenskog Oleksij Arestovič napisao je na Facebooku da prema zemlji ide "više od 100 projektila" u nekoliko valova.

Iz Kijeva su pak pozvali ljude da odu u skloništa i da "protuzračna obrana djeluje".


Lavrov odbacio formulu mira Zelenskog

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je "formulu mira" koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio kao osnovu za pregovore.

Prema izvješću ruske novinske agencije RIA, Lavrov vjeruje da Ukrajina još nije spremna za prave mirovne pregovore, prenosi Sky News. Osim toga, Lavrov je ukrajinski cilj - a to je "istjerati Rusiju iz istočne Ukrajine i Krima uz pomoć Zapada" - nazvao čistom iluzijom.

Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak kasno navečer novinskoj agenciji Tass rekao je: "Naši zahtjevi za demilitarizaciju i denacifikaciju teritorija pod kontrolom ukrajinskog režima, kao i zahtjevi za uklanjanjem prijetnji sigurnosti Rusije koje odatle dolaze dobro su poznati neprijatelju. Poanta je jednostavna - ispunite te zahtjeve za svoje dobro. Inače će o tom pitanju odlučiti ruska vojska".

Ovi Lavrovljevi komentari izrečeni su samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin inzistirao na tome da želi pregovarati "sa svima uključenima o prihvatljivim rješenjima", a za dosadašnji nedostatak napretka optužio je Kijev i Zapad.

Putinu je odmah odgovorio Mihailo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, koji je rekao da se ruski čelnik "mora vratiti u stvarnost". Kasnije istoga dana ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba predložio je summit prije kraja veljače čiji bi domaćin bili Ujedinjeni narodi, a kojemu bi Rusija mogla prisustvovati nakon što se suoči s kaznenim progonom za ratne zločine.

Ozbiljnih mirovnih pregovora nije bilo mjesecima, a borbama se ne nazire kraj. Milijuni Ukrajinaca pobjegli su iz zemlje, a milijuni onih koji su ostali žive bez struje zbog ruskih napada na kritičnu infrastrukturu.

Ukrajina kaže kako neće pregovarati sve dok svaki ruski vojnik ne napusti njezin teritorij, dok Rusija inzistira na nastavku borbi dok ne postigne svoje ciljeve.

Putin je rekao kako vjeruje da vojna akcija predstavlja "obranu ruskih nacionalnih interesa i zaštitu ruskih građana" te inzistira na tome da pregovori moraju biti pod njegovim uvjetima. Za Ukrajinu je to neprihvatljivo, jer bi isto značilo povinovanje ruskim zahtjevima i prihvaćanje Putinove aneksije četiri ukrajinske regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:38