PRIJATELJSKA VATRA

Rusi u Ukrajini ratuju i protiv sebe: Čini se da su u par dana ‘skinuli‘ dva svoja borbena aviona

Pet mjeseci rata ruske zračne snage nisu uspjele uspostaviti zračnu nadmoć nad ukrajinskim nebom.

Leteći objekt, navodno ruski borbeni avion, pogođen pada s neba te ruski borbeni avion Su-34

 Profimedia/Twitter/

Čini se da su Rusi oborili dva svoja zrakoplova posljednjih dana, jedan borbeni avion Su-34 Fullback koji je letio iznad okupirane regije Luhansk u istočnoj Rusiji, a potom i Su-35 Flanker, iznad Ljubimirovke pored Hersona - inače jedan od najnaprednijih ruskih dvomotornih borbenih zrakoplova. Pojavilo se nekoliko video snimaka kako zrakoplov eksplodira u zraku i ponire prema zemlji.

Rusi tvrde da je oborena bespilotna letjelica, no različiti videosnimci potvrđuju prisutnost pilota koji se katapultirao - što jasno govori o tome da je riječ o zrakoplovu s ljudskom posadom, a ne o dronu.

Ruski helikopter tipa Mi-24/35 Hind kasnije je viđen kako oblijeće iznad mjesta nesreće, vjerojatno tražeći pilota koji se katapultirao. Serija helikoptera Mi-24/35 inače je jedinstvena i po tome što ima putnički prostor i pruža mogućnosti za sveobuhvatne potražne misije.

Špekulacije po ruskoj društvenoj mreži Telegram također govore u prilog informaciji da je riječ o incidentu koji se može pripisati "prijateljskoj vatri" i to samo dan nakon što je ruska protuzračna obrana oborila Su-34 Fullback.

Od početka invazije Rusi su izgubili najmanje 38 vojnih zrakoplova. Realna brojka je vjerojatno i veća. Većinu tih zrakoplova "skinuli su" ukrajinski sustavi protuzračne obrane i rakete zemlja-zrak.

Punih pet mjeseci, koliko je prošlo od početka rata, ruske zračne snage nisu uspjele uspostaviti zračnu nadmoć nad ukrajinskim nebom - iako se očekivalo da će to napraviti u samo nekoliko dana invazije. Protuzračne rakete koje ispaljuju vojnici, službeno nazvani "prijenosni protuzračni obrambeni sustavi ili MANPADS", oborili su desetke ruskih vojnih zrakoplova i helikoptera. S novom pošiljkom sličnog naoružanja koje se očekuje sa Zapada ruski gubici će vjerojatno porasti ili će barem učinkovitost njihovih zračnih snaga nastaviti slabiti.

Incidenti prijateljske vatre nisu tako rijetki u modernim zračnim borbama, što dobro znaju i SAD i njegovi saveznici.

U jednom od gore opisanih incidenata, a možda i u oba, žrtva prijateljske vatre bio je napredni lovac-bombarder Su-34M koji je trebao transformirati ruske zračne snage. Dvomotorni, nadzvučni borbeni avion s dva sjedala (smješteni jedno pored drugog), obećavao je uvod u novu eru visokotehnološkog, preciznog bombardiranja.

Umjesto toga, Su-34 su uglavnom letjeli prema Ukrajini noseći iste stare nenavođene "glupe" bombe kojima su opremani stariji ruski avioni.

Nestašica precizno navođenog streljiva u cijeloj vojsci - da ne spominjemo doktrinu koja zrakoplove u suštini shvaća kao leteću artiljeriju - prisiljava vojne avione, naročito lovce-bombardere poput Su-34 i njegovog prethodnika Su-24, da lete nisko kroz najgušću ukrajinsku protuzračnu obranu tražeći mogućnosti da isporuče svoje bombe s makar nekakvim stupnjem preciznosti.

Ruska protuzračna obrana očito također predstavlja prijetnju. Moderni ruski zrakoplovi opremljeni su i posebnim radio-farovima IFF koji imaju zadaću upozoriti prijateljsku protuzračnu obranu na svoju prisutnost.

No, očito je da IFF ne radi uvijek. Nije točno jasno što je pošlo po zlu ovih dana u Lugansku i oko Hersona, kvar je mogao biti i mehanički. Možda je u pitanju bila i pogreška operatera. U svakom slučaju, netko je nešto - zeznuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:15