NEPRECIZAN I SMRTONOSAN

Rusi ubili civile projektilom za uništavanje nosača aviona: ‘Ukrajinci ga ne mogu oboriti‘

Kako bi pogodio svoju metu, Kh-22 se vodi inercijskim navođenjem - bez ikakvog GPS signala

raketa Kh-22

 Twitter/mup Ukrajine/Twitter/mup Ukrajine

Projektil koji je razorio stambenu zgradu u Dnjipru, pri čemu je poginulo više desetaka ljudi, a više od 70 ih je ranjeno, oružje je namijenjeno uništavanju nosača zrakoplova, a ne preciznom gađanju kopnenih meta. Radi se o projektilu Kh-22, koji se u Sovjetskom Savezu proizvodio od 1962. Projektil može biti naoružan konvencionalnom bojevom glavom teškom oko tone, s oblikovanim nabojem ili s nuklearnom bojevom glavom snage do jednog megatona.

Kako bi pogodio svoju metu, Kh-22 se vodi inercijskim navođenjem - bez ikakvog GPS signala - te samo u završnom dijelu svojeg leta pali svoj radar kako bi pronašao metu visokog radarskog kontrasta. U pomorskom ratovanju radi se o brodovima, iako se može koristiti i za napade na mostove ili brane.

U kopnenom ratovanju radarsko navođenje potpuno je neupotrebljivo te je teško predvidjeti gdje će Kh-22 pasti jednom kada se ispali. Kao takav, Kh-22 je zapravo beskoristan kao taktičko oružje i može se koristiti jedino za teroriziranje stanovništva jer je iznimno velika opasnost od nanošenja štete civilnoj infrastrukturi i ubijanja civila. No, iz perspektive ruske strane, ima jednu veliku prednost - ukrajinska protuzračna obrana ga ne može oboriti.

Kh-22 je nadzvučni krstareći projektil zamišljen da brzinom do 4,6 maha juri prema poziciji neprijateljske borbene skupine nosača zrakoplova. Većina raketa protuzračne obrane sporija je od Kh-22 i ne može oboriti ovo oružje. Zapovjednik ratnog zrakoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk kazao je kako je Rusija dosad ispalila 210 ovakvih projektila te da niti jedan nije oboren. Prema Oleščuku, samo najnovije varijante Patriot protuzračnih sustava, PAC-3 mogu oboriti Kh-22.

Ured Državnog tužitelja Ukrajine objavio je u nedjelju kako je projektil ispalila ruska 52. gardijska regimenta bombarderskog zrakoplovstva, te kako se vrlo vjerojatno radi o ratnom zločinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2023 18:47