StoryEditor
PAUL WHELAN

RUSI UHITILI BIVŠEG AMERIČKOG MARINCA, TVRDE DA JE ŠPIJUN Amerikanci zahtijevaju da ga smjesta oslobode: 'Čemu hapšenje?'

Paul Whelan
 Courtesy Whelan Family/Handout / REUTERS

Sjedinjene Države zatražile su u srijedu od Rusije da odmah pusti na slobodu zatočenog američkog marinca optuženog za špijunažu te objasni zašto je uhićen, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo, koji se nalazi u Brasiliji u povodu inauguracije novog brazilskog predsjednika, rekao je da se američka vlada nada da će njihovo konzularno osoblje dobiti pristup Paulu Whelanu za nekoliko sati.

"Jasno smo kazali Rusima da očekujemo da saznamo više o optužbama, da shvatimo za što je optužen i ako pritvor nije opravdan, zatražit ćemo da ga odmah vrate", rekao je Pompeo.

RIA je prenijela da je Moskva odobrila konzularni pristup Whelanu, no State Department to još nije potvrdio.

Whelan je pritvoren u petak. Ruska tajna služba FSB otvorila je kaznenu istragu protiv njega.

Whelan je boravio u Moskvi u povodu vjenčanja bivšeg marinca i nije kriv za špijunažu, objavila je u utorak njegova obitelj.

Sa svatovima je bio smješten u moskovskom hotelu Metropol kada je nestao.

Po ruskom zakonu za špijunažu se može dobiti od 10 do 20 godina zatvora.

Whelanov brat David rekao je da je njegov brat služio u Iraku i da je već više puta posjetio Rusiju poslovno i privatno te da je nekim gostima na vjenčanju bio turistički vodič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2020 03:46