NOVA AFERA

Rusi uhitili čelnika svojeg vojnog postrojenja: dilao je vojne tajne o super-naprednom oružju

Novi dan, nova špijunska afera u koju su uključeni članovi ruskih vojno-obavještajnih struktura
Test ruskog hipersoničnog projektila Zirkon
 -/Sputnik/Profimedia

Državna novinska agencija u Rusiji, TASS, objavila je u četvrtak kako je Aleksandr Kuranov (73), čelnik istraživačkog postrojenja koje se bavi hipersoničnom tehnologijom, uhićen ovog četvrtka u Moskvi od strane agenata Savezne sigurnosne službe (FSB), piše Reuters.

Kao razlog uhićenja navodi se kako je Kuranov, čelnik Istraživačkog postrojenja za hipersonične sustave iz Sankt Petersburga i stručnjak za navedenu tehnologiju, osjetljive dokumente označene vojnom tajnom predao stranom državljaninu neimenovane zemlje. Prema navodima agencije Interfax, radilo se o podacima s projekta na kojem je Kuranov radio duže vremena. Hipersonična tehnologija, inače, omogućava brzinu leta puno veću od brzine zvuka.

FSB je za Kuranova zatražio dvomjesečni pritvor, obzirom na osjetljivost situacije, a ovaj slučaj dolazi nakon niza špijunskih afera gdje su brojne zapadnjačke zemlje potjerale ruske diplomate pod krinkom da su prikriveni agenti ruskih sigurnosno-obavještajnih službi.

Osim toga, u travnju se ove godine dogodio sličan slučaj, kada je stručnjak za avijaciju iz Moskve optužen za prenošenje osjetljivih informacija po pitanju tehnologije na kojoj je radio. Reuters spominje kako je niz ruskih znanstvenika, vojnika i službenika posljednjih nekoliko godina optužen za slične prijestupe uslijed pogoršavanja odnosa Rusije i Zapada zbog aneksije Krima 2014. godine.

Spominje se, također, kako se brojni slučajevi špijunske prirode održavaju iza zatvorenih vrata zbog tajnosti predmeta, a rijetki od njih izađu u javnost s većim detaljima. Kritičari ruske vlade nerijetko ovakve slučajeve, koji mogu rezultirati zatvorskom kaznom i do 20 godina, nazivaju farsičnim i podložnim manipulacijama, obzirom da se ročišta i suđenja održavaju u tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:25