PREVEZLI IH U ČEČENIJU

Rusi Ukrajincima ukrali milijunske strojeve, a onda ostali u šoku: ‘Tamo ih ne mogu upaliti!‘

S obzirom na to da se radi o sofisticiranoj opremi s GPS-om, njihovo se putovanje moglo pratiti, a završilo je u jednom selu u Čečeniji

Ruski vojni kamion u Melitopolju

 AFP

Ruski vojnici koji su okupirali grad Melitopolj, ukrali su svu opremu iz trgovine s poljoprivrednim strojevima i prebacili je u Čečeniju, kazao je jedan stanovnik tog područja za CNN.

No nakon što su prešli više od 900 km, lopovi nisu mogli koristiti ništa od ukradene opreme jer je ista zaključana daljinskim upravljanjem.

Nekoliko posljednjih tjedana, stižu brojna izvješća o tome da Rusi kradu poljoprivredne strojeve, žitarice i građevni materijal, osim što pljačkaju napuštene kuće. No krađa vrijedne poljoprivredne opreme iz trgovine John Deere u Melitopolju, pokazuje da se radi o dobro organiziranoj operaciji u kojoj se čak koriste ruski vojni transporteri kako bi se prebacili ukradeni strojevi.

CNN je došao do podataka da je oprema ukradena iz Agroteke u Melitopolju, koji su Rusi okupirali početkom ožujka. Ukupna vrijednost ukradenih strojeva je oko pet milijuna dolara. Kombajni za žetvu koštaju oko 300.000 dolara svaki.

CNN-ovi izvori nisu željeli da im budu objavljena imena jer se boje za svoju sigurnost.

Jedan je rekao da je pljačka počela odvoženjem dva kombajna, traktora i sadilice. Kroz idućih nekoliko tjedana, odvezeno je i sve ostalo: sve u svemu, 28 komada poljoprivrednih strojeva. Jedan od kamiona koji je prevozio ukradene stvari, pokazala je nadzorna kamera, na sebi je imao ispisano veliko slovo 'Z' i čini se da je riječ o vojnom vozilu.

Izvor je također kazao i kako među pljačkaškim grupama postoji konkurencija, pa jedni dolaze ujutro, a drugi popodne.

image

Polje u Ukrajini; ilustracija

Martin Schutt/AFP

Neki od strojeva su prebačeni u obližnje selo, no neki su završili puno dalje i prebačeni su u Čečeniju, udaljenu više od 900 km. S obzirom na to da se radi o sofisticiranoj opremi s GPS-om, njihovo se putovanje moglo pratiti, a završilo je u selu Zakhan Jurt u Čečeniji.

No oprema koja je prebačena u Čečeniju može se kontrolirati i na daljinu.

'Kad su pljačkaši odvezli ukradene kombajne u Čečeniju, shvatili su da ih ne mogu upaliti jer su ovi zaključani na daljinu', kazao je izvor.

Oprema sada stoji na jednom polju nedaleko Groznog. Izvor kaže kako su pljačkaši pronašli neku ekipu iz Rusije koja će im pomoći skinuti zaštitu.

'Čak i da prodaju te strojeve za rezervne dijelove, svejedno će nešto zaraditi', kaže.

Drugi izvori u regiji Melitopolj kažu da se krađa ruskih vojnika proširila i na žito koje se drži u silosima, u regiji koja proizvodi stotine tisuća tona usjeva godišnje.

Jedan izvor rekao je za CNN da 'okupatori nude lokalnim poljoprivrednicima da podijele svoju dobit pola-pola. Ali farmeri koji pokušavaju raditi na područjima koja su okupirale ruske trupe, ne mogu prebacivati svoje proizvode'.

'Niti jedna dizalica ne radi. Ni jedna luka ne radi. Ne možete nigdje odvoziti žito s okupiranog teritorija.'

Dakle, ruske snage jednostavno uzimaju žito, rekao je izvor. 'Ukradu, odvezu na Krim i to je to.'

Gradonačelnik Melitopola prošlog je tjedna objavio video na kojem se vidi kako iz Melitopolja odlazi kolona kamiona navodno natovarena žitom.

'Imamo jasne dokaze da su istovarili žito iz melitopoljskog gradskog silosa. Opljačkali su i privatne farme', rekao je gradonačelnik za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:54