RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi upozoravaju: Kina, Izrael, Indija... Ulažu se deseci milijardi dolara, ovo postaje nekontrolirano!

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Udar na Belgorod

 Twitter Screenshot/

Ključni događaji dana:

- G7 sprema snažan udarac Rusiji

- Njemački ministar: Nije vrijeme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u

- Ruski ratni zrakoplov slučajno pucao na ruski grad u blizini Ukrajine

- Orban šokiran Stoltenbergovom izjavom o ulasku Ukrajine u NATO

- Ruski dužnosnik upozorio na "nekontroliranu" utrku u naoružanju


Saveznici kreću u jačanje ukrajinskih tenkovskih snaga prije protuofenzive

Sjedinjene Države rekle su da će uskoro početi obučavati ukrajinske vojnike za korištenje njihovog tenka Abrams, a Njemačka je najavila dogovor o uspostavi središta u Poljskoj za popravak tenkova raspoređenih u Ukrajini na sastanku saveznika u Njemačkoj kojemu je domaćin bio SAD.

Na 11. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u zračnoj bazi Ramstein, posljednjoj u nizu konferencija na kojima je obećano oružje Kijevu otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju prošle godine, nije bilo velikih najava slanja skupog oružja, ali je rečeno da je u fokusu bila protuzračna obrana i streljivo.


Ruski dužnosnik upozorio na "nekontroliranu" utrku u naoružanju - RIA

Ruski dužnosnik upozorio je u petak na "nekontroliranu" utrku u naoružanju u koju je uključeno više nuklearnih sila, objavila je ruska državna novinska agencija RIA.

"U biti, svjedočimo utrci u raketnom naoružanju s posljedicama koje je teško predvidjeti. Deseci milijardi dolara se ulažu u poboljšanje raketne tehnologije. Ovaj proces poprima nekontrolirani karakter", rekao je Grigorij Maškov, dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Maškov se u intervjuu za jedan časopis referirao na brzu ekspanziju kineskih raketnih sustava i na nuklearne kapacitete Izraela, Indije i Pakistana, objavila je RIA.

Nuklearni znanstvenici su u siječnju rekli da "Sat sudnjeg dana", koji upozorava na opasnost od uništenja čovječanstva, nikada nije bio bliže ponoći, što je rezultat podizanja nuklearnih tenzija otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Rusija polaže pravo na četiri ukrajinske regije koje je okupirala i tvrdi da će ih štititi kao i ostatak svog teritorija, što je većina država članica Ujedinjenih naroda osudila kao nezakonit čin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u nekoliko navrata rekao da će Rusija iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi obranila svoj "teritorijalni integritet".

RIA je ranije citirala rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je reklo da bi mogao nastati "vakuum" u strateškoj stabilnosti nakon što Novi START prestane važiti 2026.

Nejasno je li riječ o priopćenju ministarstva ili Maškovljevom komentaru iz intervjua.

RIA je također navela da je ministarstvo reklo da Moskva treba pojačati svoje raketne kapacitete i u svojoj Kalinjingradskoj oblasti, koja graniči s članicama NATO saveza Poljskom i Litvom.


Poljska daje poljoprivrednicima 2,4 milijarde dolara, premijer kritizira odgovor EU-a

Mjere Europske unije za pomoć poljoprivrednicima pogođenima viškom ukrajinske hrane premale su i zakašnjele, rekao je poljski ministar Mateusz Morawiecki u petak, nakon što je vlada odobrila 2,4 milijarde dolara pomoći za poljsku poljoprivredu.

Srednjoeuropske države pokušavaju postići dogovor s Bruxellesom o mjerama za pomoć poljoprivredi na razini EU-a nakon što su neke od njih jednostrano uvele zabranu uvoza ukrajinskih prehrambenih proizvoda.

"Ono što nam EU nudi, nudi se sa zakašnjenjem, to je premalo, kap u moru potreba", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja postalo je tranzitna ruta za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti preko crnomorskih luka te zemlje zbog ruske invazije u veljači 2022.

Milijuni tona žitarica ostali su zarobljeni u zemljama koje graniče s Ukrajinom, prisiljavajući lokalne poljoprivrednike da se natječu s priljevom jeftinog ukrajinskog uvoza.

Europska komisija ponudila je 100 milijuna eura pomoći za srednjoeuropske poljoprivrednike uz raniji paket od 56 milijuna eura.

Također je rečeno da će poduzeti hitne "preventivne mjere" za pšenicu, kukuruz, sjemenke suncokreta i uljane repice, ali srednjoeuropske države žele da se ovaj popis proširi kako bi uključio proizvode uključujući med i neka mesa.


Orban šokiran Stoltenbergovom izjavom

Mjesto Ukrajine je u NATO-u, izjavio je šef saveza Jens Stoltenberg u četvrtak u Kijevu tijekom svog prvog posjeta toj zemlji otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega.

Iznenadno putovanje, koje dolazi više od godinu dana nakon početka rata, vrlo je osjetljivo i dolazi u trenutku kada ukrajinski dužnosnici pritišću zapadni vojni savez da Kijevu omogući jasniji put prema članstvu.

Govoreći u Kijevu zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je rekao da ta zemlja pripada euroatlantskoj obitelji.

"Ukrajini pripada pravo mjesto u NATO-u", rekao je glavni tajnik, "i s vremenom će vam naša podrška pomoći da to učinite mogućim."

Danas je na tu izjavu šokirano reagirao i mađarski predsjednik Viktor Orban. "Što?!", poručio je Orban na Twitteru podijelivši članak Politica na gorespomenutu izjavu.


Nove informacije o ruskom ratnom avionu koji je pogreškom pucao na vlastiti grad: ‘Hvala Bogu da nema mrtvih‘

Ruski nadzvučni ratni zrakoplov Suhoj 34 slučajno je ispalio streljivo na ruski grad Belgorod pored Ukrajine u četvrtak navečer čime je izazvao eksploziju pri čemu je ozlijeđeno troje ljudi, prema novim podacima.

Videosnimke s mjesta događaja pokazuju gomile betona na ulici, nekoliko oštećenih automobila i zgradu s razbijenim prozorima. Jedna snimka je pokazala nešto što je izgledalo kao prevrnuti automobil na krovu trgovine.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov objavio je izvanredno stanje noću na petak i rekao da je na jednoj od glavnih ulica izdubljen krater promjera 20 metara. Oštećena su četiri automobila i četiri stambene zgrade, dodao je.

Troje ljudi je ozlijeđeno, rekao je. "Hvala Bogu da nema mrtvih", rekao je Gladkov u izjavi za Telegram, dodajući da je jedna stambena zgrada evakuirana tijekom noći.

Tass je citirao rusko ministarstvo obrane da je nadzvučni lovac-bombarder Su-34 slučajno ispalio streljivo.

"Dok je zrakoplov zračnih snaga Suhoj Su-34 letio iznad grada Belgoroda, došlo je do slučajnog pražnjenja zrakoplovnog streljiva", citira Tass ministarstvo obrane.

Nije rečeno o kakvom je oružju riječ.

Ministarstvo je priopćilo da su neke zgrade oštećene i najavilo da je istraga već u tijeku, prenosi Tass.

image
Handout/Afp
image
AFP
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Ruski noćni napad dronovima na Kijev, većina letjelica srušena

Ukrajinske zračne snage u petak su priopćile da su oborile 12 dronova Šahed iranske proizvodnje koje je Rusija tijekom noći lansirala na glavni grad Kijev, prvi put nakon gotovo mjesec dana, ali je napad prošao bez žrtava.

"Nakon predaha od 25 dana, ukrajinski glavni grad ponovo je bio meta zračnih udara neprijetelja", objavio je na Telegramu šef vojne uprave Kijeva Sergui Popko.

Osam dronova je srušeno na "prilazu" grada i prema prvim informacijama nema žrtava niti je zabilježena materijalna šteta, rekao je Popko.

No, u središnjoj regiji Poltava i Viniciji, u zapadnom središnjem dijelu zemlje, pogođena je infrastruktura, javili su guverneri tih regija.

Dronovi su lansirani iz ruske oblasti Briansk, sjeverno od Ukrajine.

Eksploziovni dronovi čine srž ruskih napada od jeseni na ključnu ukrajinsku infrastrukturu te su tijekom zime milijuni Ukrajinaca znali ostati bez električne energije i grijanja.


Njemački ministar obrane: Prihvatljivi su ograničeni napadi Kijeva na Rusiju

Njemački ministar obrane Boris Pistorius smatra ograničene napade Ukrajine na ruski teritorij prihvatljivom taktikom dok se Kijev brani od invazije.

"Potpuno je normalno" da u takvom ratu "napadnuta strana napreduje prema neprijateljskom teritoriju, primjerice kako bi presjekla putove opskrbe", rekao je Pistorius njemačkoj televiziji ZDF u četvrtak navečer.

"Sve dok se ne napadaju nikakvi gradovi, nikakvi civili, nikakva civilna područja, nužno je to prihvatiti. Nevoljko, ali to je dio, primjerice, presijecanja opskrbnih linija", dodao je.

Istodobno je jasno dao do znanja da Zapad pri donošenju odluka o isporukama oružja Kijevu mora imati na umu "kako se vodi ovaj rat".

"Ako Ukrajina zahtijeva određene vrste bombi koje su zabranjene diljem svijeta, onda morate reći ne", dodao je.

Tijekom rata neki su ukrajinski dužnosnici tražili kasetnu municiju i fosforno streljivo.

Komentirajući stanje ruske vojske, Pistorius je kazao za ZDF: "Znamo da je dio materijala koji se sada dovozi iz skladišta u jadnom stanju. Nešto je doslovno staro kao kamen - tenkovi iz 1950-ih i 1960-ih".

No, upozorio je da nije moguće točno procijeniti koliki su ruski proizvodni kapaciteti za novu opremu, pa se zapadna vojna potpora Ukrajini mora nastaviti.


G7 sprema snažan udarac Rusiji

Skupina zemalja G7 razmatra gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je u petak novinska agencija Kyodo pozivajući se na izvore iz japanske vlade. Više pročitajte OVDJE.


Njemački ministar: Nije vrijeme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u

Njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je brzu odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u, zapadnom vojnom savezu koji podržava Ukrajinu tijekom cijelog rata s Rusijom, a države članice je opskrbljuju oružjem.

Kijev želi da mu Sjevernoatlanski vojni savez ponudi članstvo.

"Vrata su otvorena, ali sada nije vrijeme za odluku", rekao je Pistorius u četvrtak kasno navečer u programu ZDF-a, dodajući da je Ukrajina svjesna situacije u kojoj se odlučuje.

image

Boris Pistorius i Olaf Scholz

Tobias Schwarz/Afp

Pistorius je rekao da se odluka o pridruživanju Ukrajine savezu ne može donijeti samo iz solidarnosti, već "hladne glave i vrućeg srca. Ne obrnuto".

O mogućem članstvu Ukrajine u NATO-u ili Europskoj uniji neće se raspravljati u petak, na četvrtom sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, u američkoj zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj, dodao je ministar.

Pistoriusovi komentari dolaze nakon prvog posjeta šefa NATO-a Jensa Stoltenberga Ukrajini od početka ruske invazije prije 14 mjeseci. On je pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na summit NATO-a u Vilniusu u srpnju, rekavši da će kandidatura Ukrajine za članstvo u NATO-u i čvrsta sigurnosna jamstva za zemlju biti visoko na dnevnom redu samita.


Ruski ratni zrakoplov slučajno pucao na ruski grad blizu Ukrajine

Ruski ratni zrakoplov slučajno je ispalio streljivo na ruski grad Belgorod u blizini granice s Ukrajinom u četvrtak kasno navečer, izazvavši eksploziju i oštetivši zgrade, javila je ruska agencija Tass pozivajući se na ministarstvo obrane.

Lokalne vlasti izvijestile su o velikoj eksploziji u gradu koji se nalazi odmah preko granice s Ukrajinom. Regionalni guverner rekao je da su dvije žene ozlijeđene.

image
Handout/Afp

"Dok je zrakoplov zračnih snaga Suhoj Su-34 letio iznad grada Belgoroda, došlo je do slučajnog pražnjenja zrakoplovnog streljiva", naveo je Tass objavljujući navode ministarstva obrane.

image
Handout/Afp

Su-34 je nadzvučni lovac-bombarder. Nije rečeno o kakvom je oružju riječ. Pogledajte video:

Ministarstvo je priopćilo da su neke zgrade oštećene i najavilo da je istraga već u tijeku, navodi ruska agencija, a prenosi Reuters.

image
Handout/Afp

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, najavljujući izvanredno stanje, rekao je na Telegramu da se na jednoj od glavnih ulica nalazi krater veličine 20 metara, ne navodeći što ga je uzrokovalo. Oštećena su četiri automobila i četiri stambene zgrade, dodao je.

image
Handout/Afp

Videosnimke s lica mjesta pokazuju gomile betona na ulici, nekoliko oštećenih automobila i zgradu s razbijenim prozorima. Na jednoj od snimki vidi se automobil okrenut naopačke na krovu trgovine.

image
Handout/Afp

Regija Belgorod je jedan od nekoliko dijelova južne Rusije gdje su mete poput skladišta goriva i streljiva potresane eksplozijama od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:32