NAVALA IZ ZRAKA

Rusi usavršavaju svoju taktiku napada, Ukrajinci priznali da su im napravili ozbiljnu štetu u zračnoj bazi

Rusi već danima granatiraju cijelu Ukrajinu, a brojni napadi izvedeni su i na teritoriju Rusije

Dijelovi drona padaju iznad Kijeva

 Sergei Supinsky/Afp

Ruska novinska agencija RIA objavila je da su ruske snage u prekonoćnom napadu na Ukrajinu pogodile ukrajinske zračne baze i "uništile svoje mete". Ukrajinska strana potvrdila je tek da je Rusija izvela novu navalu iz zraka na Kijev i druge dijelove Ukrajine. Uspješno su, kažu, odbili dronski napad.

Riječ je o 15. napadu od početka mjeseca na Kijev i druge dijelove zemlje, a vjeruje se da je cilj napada psihološki rat protiv građana. Stanovnici Kijeva jučer su ujutro nakon dugo vremena tijekom dana trebali u skloništa nakon što su se oglasile zračne sirene.

Opet u skloništu

Najmanje jedna osoba hospitalizirana je nakon napada, zapaljen je krov najmanje jedne zgrade, a prijavljene su štete zbog pada krhotina napadačkih dronova. Ukrajinske vlasti objavile su da je Rusija tijekom noći lansirala oko 40 krstarećih raketa i oko 35 dronova. Ukrajinska protuobrana "skinula" je 37 raketa i 29 dronova Šahid, iranske proizvodnje.

Pogođena je i "vojna meta" u oblasti Hmeljnicki na zapadu Ukrajine. Tamošnji guverner objavio je da je "onesposobljeno pet zrakoplova" te kako je izbio požar u skladištu goriva. Dronovi su rušeni s neba iznad Lavova, Kirovograda, Poltave i Mikolajiva. U Odesi su ostaci pogođenog drona pali u luku, izazvavši požar.

Prema riječima Serhija Popka, šefa kijevske vojne uprave, Rusija pokušava iscrpiti ukrajinsku zračnu obranu. "Civile pokušavaju samljeti psihološki", dodao je.

Promatrači nagađaju da je jedan od ciljeva stalnih ruskih zračnih napada iscrpiti ukrajinsko protuzračno streljivo koristeći jeftine iranske dronove. Dok se sukob intenzivira, Ukrajina se suočava s izazovom prilagodbe ruskim promjenjivim taktikama, dok su ukrajinski dužnosnici zabrinuti zbog nedostatka protuzračnih raketa, posebno jer planiraju protunapad na ruske okupacijske snage.

"Moskovski despotizam"

Jedan od najsnažnijih napada dronovima dogodio se na Dan Kijeva, godišnjicu osnivanja grada. Unatoč neprekidnim ruskim zračnim udarima, lokalno stanovništvo pokazalo je otpornost, s nekima koji su stajali na svojim balkonima i hvalili ukrajinsku protuzračnu obranu koja se suprotstavlja Vladimiru Putinu i Rusiji. Tijekom dana, centar Kijeva ostao je živahan, s uličnim sajmovima i koncertima uživo.

Nekoliko eksplozija čulo se opet jučer ujutro u Kijevu, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko, drugog dana ruskih zračnih napada na taj grad. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svojem dnevnom obraćanju da će rusko vodstvo pasti nakon poraza Kremlja.

Pukotine u ruskoj politici

"Kijev i svi naši gradovi, cijela Ukrajina okončat će povijest moskovskog despotizma, koji jako dugo zarobljava mnoge narode".

Prije tjedan dana, Ukrajina je minobacačima i dronovima izvela jedan od najozbiljnijih prekograničnih napada od početka rata. Ciljana je Belgorodska oblast, a napad su pokrenuli protukremaljski partizani. Kijev odbacuje povezanost i tvrdi da oni djeluju neovisno.

Glava plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin javno je uputio kritike Kremlju zbog nametanja medijske blokade kako bi se ugušilo neslaganja u vezi vođenja rata te da bi moglo biti reakcije ruske javnosti u bliskoj budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:55