BJESNE ŽESTOKE BITKE

Rusi uspješno prodiru u Bahmut, ali osvajanje tog grada neće im značiti ništa ako izgube ovo važno čvorište

Ako Ukrajinci Ruse uspiju izgurati iz Kremine, otvorit će im se vrata prema Lugansku, tvrdi analitičar za obranu i sigurnost Michael Clarke

Profesor je rekao da rezultat bitke za Bahmut neće biti bitan ako Ukrajinci zauzmu Kreminu

 ANATOLII STEPANOV/AFP

Ruske i ukrajinske snage trenutno se žestoko bore u gradu Bahmutu u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, piše Sky News.

Profesor Michael Clarke, analitičar za obranu i sigurnost pri Institutu kraljevskih ujedinjenih službi (RUSI), rekao je za Sky News da je moguće da će Rusi u Bahmutu poraziti Ukrajince, ali da bi bitka za Kreminu u Luganskoj oblasti mogla biti još važnija.

- Bahmut se nalazi u centru velike ruske ofenzive - rekao je Clarke.

- Rusi su stigli do juga Bahmuta i sada uspješno prodiru u grad... Ukrajinci ih uglavnom napadaju artiljerijom i uspješni su tome. Rusi trpe prilično velike gubitke - dodao je profesor.

- Noću izgleda kao da poljane gore - ustvrdio je Clarke.

Profesor je rekao da rezultat bitke za Bahmut neće biti bitan ako Ukrajinci zauzmu Kreminu.

Analitičar RUSI-a kaže da ukrajinske snage kontroliraju autocestu P66 koja spaja Kreminu, Svatove i sjever.

- Ukrajinci su zauzeli neka područja sjeverno od Kremine i čini se da su poziciji da krenu prema jugu. Ako Ruse uspiju izgurati iz Kremine, otvorit će im se vrata prema Lugansku - rekao je Clarke.

- Ako Rusi izgube Kreminu, ishod sukoba u Bahmutu neće biti bitan. Ključna se bitka odvija kod Kremine. Rusi revno uzvraćaju vatru, ali gube kontrolu nad Kreminom. Ako izgube kontrolu nad tim grad, period oko Božića pokazat će koliko je on važan - zaključio je profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:21