STIŽE ZA DVA TJEDNA?

Rusi uvjereni da će prvi do cjepiva: Amerikanci će se iznenaditi kao i kad su čuli zvuk Sputnjika

Rusi su ubrzali proces zbog hitnosti rješenja svjetske pandemije i ruskog problema s koronavirusom.
Vladimir Putin
 Afp

Rusija namjerava biti prva država svijeta koja će za manje od dva tjedna odobriti cjepivo protiv koronavirusa, unatoč zabrinutosti za njegovu sigurnost i učinkovitost, piše CNN.

Ruski dužnosnici rekli su za CNN da će 10. kolovoza ili ranije odobriti cjepivo koje je napravio moskovski institut Gamaleya.

Ono će biti odobreno za javnu upotrebu, a prvi će ga dobiti zdravstveni radnici.

- To je trenutak Sputnjika – rekao je Kirill Dmitrijev, čelnik Ruskog državnog investicijskog fonda (RDIF) referirajući se na uspješno lansiranje prvog svjetskog satelita od strane Sovjetskog Saveza 1957.

- Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto će biti i s ovim cjepivom. Rusija će biti prva – dodao je.

No, Rusija nije objavila nikakve znanstvene podatke o testiranju i cjepivu, CNN nije mogao potvrditi tvrdnju sa sigurnošću, a kritičari smatraju da Kremlj želi predstaviti Rusiju kao globalnu znanstvenu silu.

RDIF, ruski državni institut, osnovan je u siječnju samo s ciljem ulaganja u istraživanja cjepiva i lijeka protiv koronavirusa. Postoje zabrinutosti da je njihovo testiranje cjepiva nepotpuno jer ne postoje dokazi da je razvoj cjepiva prošao kroz sve faze, uključujući probna testiranja.

Prema nekim saznanjima, rusko cjepivo je u drugoj fazi, a istraživači planiraju ovu fazu završiti do 3. kolovoza. Zatim će provesti treću fazu cijepljenjem medicinskih radnika.

Ruski znanstvenici tvrde da su brzo razvili cjepivo jer su modificirali verziju onih cjepiva koje već postoje za borbu protiv drugih bolesti.

Taj pristup je prihvaćen u mnogim drugim zemljama svijeta. Tako je tvrtka Moderna, čije cjepivo financira američka vlada te koja je u ponedjeljak 27. srpnja započela testiranje u 3. fazi, napravila cjepivo protiv koronavirusa bazirano na srodnom virusu MERS-a koji također uzrokuje respiratorne disfunkcije. Iako to ubrzava razvojni proces, američki i europski regulatori zahtijevaju da se prije šire upotrebe prođu testovi sigurnosti i učinkovitosti.

Ruski dužnosnici poručili su da su ubrzali proces odobrenja zbog globalne pandemije i ruskog problema s koronavirusom budući da zemlja trenutno broji preko 800.000 slučajeva.

- Naši se znanstvenici nisu usredotočili na to da budu prvi, već da zaštite ljude - rekao je Dmitrijev.

Cjepiva koja se razvijaju u Velikoj Britaniji i SAD-u se također kreću brzo, ali nisu se obvezali za datum kada će njihovi proizvodi biti odobreni.

Ranije ovog mjeseca američki, kanadski i britanski istraživački laboratoriji za cjepivo bili su hakirani. Vlasti su za to optužile Kremlj i ruske špijune koji su prema njihovim navodima pokušali ukrasti i poremetiti podatke o istraživanjima. Rusija je navode opovrgnula.

Ruski dužnosnici također su negirali izvještaje da su pripadnici političke i poslovne elite u zemlji - uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina – već dobili cjepivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:00