ZALIHE SE TOPE

Rusi zasipaju Ukrajince granatama, oni nemaju čime odgovoriti: ‘Trebamo pomoć, hitno!‘

Ukrajinski obavještajci tvrde da je Rusija povećala proizvodnju municije te da je sada u stanju proizvesti oko dva milijuna komada streljiva godišnje

Ukrajinski vojnik pokraj granati za haubicu M109 Paladin

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajina je skoro pa potrošila svu municiju za haubice koje su joj Sjedinjene Američke Države poslale kako bi se obranila od ruskih napada, piše CNN.

Pripadnici artiljerijske jedinice naoružane haubicom M109 Paladin koja je stacionirana kod Bahmuta rekli su da moraju biti štedljivi jer ima najnoviji američki paket vojne pomoći još nije stigao.

- Ne možemo odraditi sve zadatke iako ih želimo odraditi. Moja jedinica i druge jedinice čekaju (pomoć) kao zapete puške. Čim ona stigne, spremni smo djelovati - rekao je vojnik kodnog imena Skiba, pripadnik 93. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Dok je Rusija zbog "specijalni vojne operacije" u Ukrajini svoju ekonomiju prebacila na vojni način rada te povećala produkciju municije, Kijev troši municiju koju mu je poslao Zapad. Prema pisanju CNN-a, zalihe mu se rapidno tope.

Ukrajinski obavještajci tvrde da je Rusija povećala proizvodnju municije te da je sada u stanju proizvesti oko dva milijuna komada streljiva godišnje. Istovremeno, Sjeverna Koreja poslala joj je još milijun komada.

Unatoč tome što su bitno imućniji od Pjongjanga, saveznici Ukrajine sa Zapada još joj nisu poslali obećanih milijuna komada streljiva. Amerika joj je poslala oko dva milijuna komada granata kalibra 155 mm. Haubice koriste upravo tu municiju.

Ukrajina u mjesec dana potroši oko 240 tisuća komada streljiva. Nestašica municije koja vlada u njoj mogla bi se pretvoriti u veliki problem jer je Rusija intenzivirala svoje napade na ukrajinske položaje duž fronte.

Kongres SAD-a zbog svađe između Demokratske i Republikanske stranke nikako da odobri novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, a Mađarska Europskoj uniji ne dopušta da Kijevu pošalje novu pošiljku pomoći.

Jedan je ukrajinski vojnik rekao CNN-u da je ruska artiljerija trenutno bolje opremljena od ukrajinske te da se to vidi. Uz to, Rusija može posegnuti i sa zalihama municije iz sovjetskih vremena.

- Rusija ima 10 puta više municije od nas. Rusija je zemlja koja proizvodi municiju i ima strateške rezerve. Da, koristi staru sovjetsku opremu, ali i ona može ubijati - rekao je ukrajinski vojnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:00