POLJA SMRTI

Rusi zaustavili ukrajinsku protuofenzivu golemom mrežom zamki: ‘To nam je glavna prepreka‘

Polja u južnoj Ukrajini prekrivena su desecima vrsta mina

Ukrajinski vojnik uklanja mine u okolici Donjecka

 Ercin Erturk/Afp/Profimedia

Posljednjih mjesec dana bili su mučna, teška faza rata za ukrajinsku vojsku, koja je pod pritiskom da brzo napreduje i pokaže zapadnim saveznicima da naoružavanje Ukrajine može preokrenuti tijek borbe. Na jugu ukrajinske trupe napadaju na najmanje tri lokacije, ali nisu uspjele probiti ruske obrambene linije. Glavna prepreka napretku ukrajinskim snagama su mine.

Rusi su područje između pet i 15 kilometara ispred svojih glavnih uporišta ispunili protutenkovskim i protupješačkim minama.

Protupješačke mine se detoniraju u slučaju kontakta ili neposredne blizine i mogu biti kobne po civile dugo nakon završetka sukoba, zbog čega su zabranjene u većini zemalja.

Limenke soka i duhana

Polja u južnoj Ukrajini, kroz koja Ukrajinci moraju proći da bi došli do Azovskog mora, prekrivena su desecima vrsta mina izrađenih od plastike i metala, u obliku limenki duhana za žvakanje, limenki soka ili u obliku leptira. Protutenkovske mine oštetile su ili u potpunosti onesposobile mnoge ukrajinske tenkove i oklopna vozila, imobilizirajući ih znatno prije nego što su uspjeli doći do ruskih linija.

Budući da Rusi imaju raspoređene bespilotne letjelice u potrazi za bilo kakvim sustavima za razminiranje koje mogu lako pogoditi iz zraka, Ukrajinci sada pokušavaju spasiti preostale sustave radeći posao ručno.

Male skupine ukrajinskih sapera (deminera) puzajući po minskim poljima raščišćavaju prostor za prolazak ukrajinskih trupa. Minska polja u južnoj Ukrajini golema su i složena mreža zamki.

image
AFP

Uobičajena je ruska taktika zakopati protupješačku minu ispred potezne žice kako bi vojnik koji bi žicu pokušao onesposobiti stao na minu i stradao. Sofisticiraniji eksplozivi uključuju takozvane skačuće mine, koje, kada se na njih stane, prskaju šrapnele, pogađajući druge vojnike u blizini. Rusija također koristi mine aktivirane tankim poteznim žicama koje mogu biti razvučene do desetak metara.

Timovi za razminiravanje rade tako da čiste stazu široku oko pola metra, omogućavajući pješaštvu da ide naprijed. Zatim se demineri vraćaju duž staze kako bi je proširili za još 30-ak centimetara ili više te kako bi omogućili dvojici vojnika da hodaju rame uz rame dok nose nosila za vojnike ranjene u borbi.

Opasnost postoji i nakon što su staze očišćene. Ruske snage često ispaljuju rakete koje raspršuju male, teško uočljive zelene plastične "leptir-mine" po očišćenom području.

Glasni i masovni

Iako su zapadni saveznici Ukrajinu opremili tenkovima za čišćenje mina, takvi su strojevi glasni i masivni, zbog čega su laka meta ruskih snaga. Jedan visokorangirani ukrajinski dužnosnik požalio se Washington Postu da je Kijev dobio manje od 15 posto količine materijala za razminiranje i inženjering, uključujući sustave za deminiranje M58 MICLIC, koju je tražio od zapadnih partnera uoči protuofenzive.

Ministar obrane Oleksij Reznikov obavijestio je svoje zapadne kolege da im hitno treba više sustava za čišćenje mina, kao što su torpeda Bangalore. Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga Valerij Zalužni također je izrazio frustraciju što se Ukrajina bori bez zapadnih ratnih zrakoplova F-16, za koje su Sjedinjene Američke Države tek nedavno pristale dopustiti obuku ukrajinskih pilota, ali za koje se ne očekuje da će biti isporučeni još barem sljedećih nekoliko mjeseci.

Odluka SAD-a da Ukrajinu opskrbi kontroverznim kazetnim streljivom mogla bi dati Kijevu nadmoć prvi put od početka sukoba. Ruski predsjednik Vladimir Putin je zaprijetio da će upotrijebiti kazetne bombe ako Ukrajina to učini. Kao i protupješačke mine, kazetne bombe su zabranjene u većini zemalja svijeta jer predstavljaju opasnost za civile dugo nakon završetka rata.

Pucanje ruskih redova

Nakon kratke pauze i promjene strategije, Ukrajina bi sada mogla biti na rubu postizanja velikog proboja, tvrdi šef estonske obavještajne službe.

"Ukrajinski pritisak počinje opterećivati ruske demoralizirane crte bojišta i one bi uskoro mogle puknuti", rekao je pukovnik Margo Grosberg, ističući da su trupe uništile ruska zapovjedna mjesta i napredovale oko Bahmuta. Pukovnik Grosberg također je ukazao na pritužbe ruskih generala o nedostatku rezervi za rotiranje iscrpljenih vojnika i povećanje razine neslaganja kao dokaz ovog pritiska.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je danas da su njegove snage spriječile Ukrajinu u napadu na crnomorsku luku Sevastopolj, uništivši sedam zračnih i dva podvodna drona.

Napadi su zabilježeni iznad luke Sevastopolj i gradskih okruga Balaklave i Hersona. "Ako se naši partneri boje upotrijebiti svoje oružje, mi ćemo ubijati vlastitim", rekao je Zalužni u subotu, aludirajući na uvjet koji su nametnuli zapadni saveznici - da se isporučeno savezničko oružje ne smije koristiti za napade na ruski teritorij.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod ruskom kontrolom u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:18