NOVA STRATEGIJA

Rusi zazivaju gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini: ‘Treba ih ostaviti bez vode i struje. Neće preživjeti zimu‘

U Ukrajini većina služi Sjedinjenim Državama i želi uništiti Rusiju, oni stoga ne mogu biti naš narod, rekao je ruski geopolitičar
 Twitter/Screenshot

Dok Rusi trpe značajne gubitke u Ukrajini, na ruskoj državnoj televiziji zaoštrava se vojna retorika. To dokazuje i snimka debate objavljena na Twitteru u kojoj novinarka Margarita Simonjan predlaže "gađanje ukrajinske civilne infrastrukture".

- Na još neoslobođenim teritorijima Ukrajine nalazi se infrastruktura poput elektrana, nuklearki i brojnih drugih čvorišta. Zašto se to ne gađa? To bi moglo uzrokovati velike nevolje našem neprijatelju. Sve to može se odraditi brzo i lako. Udar na sve navedeno imao bi dugoročan utjecaj na stanovništvo i to bi na dugo vremena zaokupilo neprijatelja - rekla je Simonjan.

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov jedan je od rijetkih koji je imao zamjerke na njezine riječi. On, naime, smatra kako bi potpuno zamračenje Ukrajine "uznemirilo narod koji se smatra ruskom braćom po gladi i hladnoći".

- Možemo biti histerični i tražiti potpuno zamračenje u Ukrajini, ali jeste li razmišljali o posljedicama - pitao je Leonkov, no nije naišao na razumijevanje drugih sudionika debate koji su mu uzvratili protupitanjem: "Moramo li mi ondje uopće imati prijatelje?".

Javio se i geopolitičar Dmitrij Kulikov.

- U Ukrajini većina služi Sjedinjenim Državama i želi uništiti Rusiju, oni stoga ne mogu biti naš narod, mi nismo jedan narod - zaključio je.

Nisu oni jedini koji promiču napade na infrastrukturu.

Naime, ruski ratni dopisnik i Putinov propagandist Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin) pozvao je na raketiranje elektrana u Ukrajini.

- Moramo uništiti infrastrukturu, tada bolnice neće moći raditi i više Ukrajinaca će umirati - čuje se kako govori na snimci objavljenoj na društvenim mrežama u kojoj otvoreno govori o ciljevima ruske vojske.

Hanna Hopko koja vodi Međunarodni centar za ukrajinsku pobjedu kazala je kako je ruski cilj uništiti svu kritičnu infrastrukturu prije zime.

- Putin stvarno misli da ni Ukrajina ni Europa neće preživjeti ovu zimu. To je ono čemu se on stvarno nada i to je zapravo središnji stup oko kojeg sada razvija svoje prijetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:19