BITKA ZA STRUJU

Rusi žele oteti električnu energiju iz najveće europske nuklearke, Ukrajinci ne daju: ‘Sanjajte!‘

Glasnogovornik ukrajinske agencije za nuklearnu energiju Energoatom poručuje pak kako to ipak neće biti tako jednostavno

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane u Zaporožju

 Andrey Borodulin/AFP

Ukrajina je poručila kako Rusi mogu samo sanjati o tome da će preoteti električnu energiju iz nuklearne elektrane u Zaporožju, najveće u Europi.

Ruske snage zauzele su elektranu, no ukrajinski inženjeri i dalje njome upravljaju, a Moskva je poslala svoje stručnjake koji nadgledaju rad postrojenja.

Potpredsjednik ruske vlade Marat Kušnuljin kazao je kako će Rusija integrirati elektranu u svoj energetski sustav ako Kijev odbije platiti struju koja iz nje dolazi. U posjetu postrojenju rekao je da će elektrana raditi za Rusiju osim ako Ukrajina nije voljna platiti za tu energiju, piše BBC.

Smanjeni kapacitet

Glasnogovornik ukrajinske agencije za nuklearnu energiju Energoatom poručuje pak kako to ipak neće biti tako jednostavno, te da su potrebne godine kako bi se elektrana povezala s ruskim sustavom.

- Elektrana je trenutno povezana samo s ukrajinskom mrežom. Teoretski, Rusi mogu izgraditi mrežu koja će elektranu povezati s njima, no to je dugotrajan proces, poput izgradnje Krimskog mosta - rekao je Leonid Oljinjik.

Dodao je da elektrana trenutno radi sa smanjenim kapacitetom, ali i da je Kijev i dalje kontrolira. Čitava mreža je kontrolirana s ukrajinske strane pa su ruske namjere, kazao je, samo želje koje će se teško ispuniti.

BBC ističe kako je ova elektrana dosad opskrbljivala Ukrajinu s oko 20 posto ukupne električne energije, te proizvodila više od 50 posto nuklearne energije. No, nakon ruske invazije operativna su samo dva od šest reaktora goleme elektrane koja se nalazi na rijeci Dnjepar, uz grad Enerhodar koji je u Sovjetskom savezu izgrađen kako bi pružio smještaj za radnike, a koji danas broji više od pedeset tisuća stanovnika.

Stanovnici tog grada nisu naklonjeni Rusima, zabilježeno je više prosvjeda protiv okupacije koje su ruske snage nasilno razbili koristeći suzavac i dimne bombe.

Kušnuljin je ipak, tijekom svog obilaska postrojenja, izrazio uvjerenje da će "budućnost regije u suradnji sa svojom, prijateljskom, ruskom obitelji".

Prema izvješćima Energoatoma, još 3. ožujka ruske su snage napale elektranu u Zaporožju, a kasnije je i zauzele. U napadima je oštećeno nekoliko objekata uz same reaktore. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je kako nisu zabilježene povećane razine radijacije.

Svjetski čelnici Rusiju su ipak osudili zbog tog napada, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio ih je za "nuklearni teror".

Pod okupacijom

IAEA smatra kako je situacija u elektrani i dalje teška, jer ruske snage ukrajinske stručnjake drže pod strogim nadzorom, a doveli su i tim stručnjaka iz Rosatoma, ruske agencije za nuklearnu energiju. Pokušavaju pregovarati kako bi izvršili uvid na licu mjesta.

Oljinik je rekao kako se osoblje elektrane osjeća vrlo loše, na njime je golem pritisak kako s tehničke strane, tako i zbog činjenica da su pod okupacijom. U postrojenju se nalazi više od 500 vojnika te oko 50 borbenih vozila. Svima se stalno provjeravaju dokumenti, a nije im dozvoljeno ni slobodno razgovarati, kao ni sastajati se u gradu, javlja BBC.

Svjetski čelnici zabrinuti su i zbog ruske okupacije Černobila, vjerojatno najpoznatije i najzloglasnije nuklearne elektrane na svijetu, u kojoj se 1986. dogodila najveća nuklearna katastrofa. Razina radijacije tamo je trenutno stabilna, no otkrivena su područja gdje je povećana, tamo gdje su ruski vojnici kopali rovove. Naročito se to odnosi na "Crvenu šumu", iz koje je mnogo ruskih vojnika otišlo u bolnicu, s dijagnozom radijacijske bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:09