UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi žestoko napadaju Harkiv i Kramatorsk, Putinov održao zapaljivi govor u ruskom parlamentu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija "jedva započela" izvršavati svoj naum u Ukrajini

Ukrajinska zastava na Zmijskom otoku

 Ukraine‘s border guard service/AFP

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak navečer da je podizanje ukrajinske zastave na Zmijskom otoku u Crnom moru znak da se Ukrajinu neće slomiti, piše Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je rekao da će napor koji Zapad ulaže kako bi ga porazio imati tragične posljedice za Ukrajinu. Putin je prilikom obraćanja ruskom parlamentu Dumi rekao da je Rusija "jedva započela" izvršavati svoj naum u Ukrajini te da šanse da će se konflikt riješiti putem pregovora padaju kako se sukobi u Ukrajini produljuju.

- Mnogo smo puta čuli da se Zapad protiv nas želi boriti do posljednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da idemo prema tome - rekao je Putin.

Zelenski je tijekom svog obraćanja rekao da je dvomjesečna akcija koja je rezultirala preotimanjem Zmijskog otoka Rusima upozorenje Moskvi i ruskim vojnicima.

image
Sergei Supinsky/Afp

- Dopustite da svi ruski kapetani, bilo da se radi o onima u zrakoplovima ili onima u brodovima, vide ukrajinsku zastavu na Zmijskom otoku i dajte im do znanja da neće slomiti našu zemlju - rekao je Zelenski.

Zmijski otok, omanji otok nedaleko od Odese, postao je tijekom rata u Ukrajini simbol ukrajinskog ponosa i prkosa.

Ruske su snage Zmijski otok napustile krajem lipnja te su taj potez prikazale kao "gestu dobre volje". Nakon što su ukrajinske snage na Zmijskom otoku podigle zastavu svoje domovine, ruski su borbeni zrakoplovi bombardirali otok i uništili dio ukrajinskih odreda koji su na njemu bili stacionirani.

image

Ukrajinska zastava na Zmijskom otoku

EPN/Newscom/Newscom/Profimedia
image

Ukrajinska zastava na Zmijskom otoku

Ukraine‘s border guard service/AFP

Oleksandr Hončarenko, gradonačelnik grada Kramatorska u Donjeckoj oblasti, rekao je da su Rusi u četvrtak na centar grada ispalili četiri rakete te da je u tom napadu poginula jedna, a ozlijeđeno šest osoba. Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kiriljenko rekao je da je u napadu oštećeno šest zgrada, među kojima su se našli i hotel te višestambena zgrada u industrijskoj četvrti. Reuters napominje da nije mogao potvrditi te tvrdnje.

Reuters izvještava da su Rusi kasno u četvrtak raketirali Harkiv te da su u tom napadu poginule tri, a ozlijeđeno pet osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:57