LUKAŠENKO U ELEMENTU

‘Rusija će pobijediti, a vi Japanci najbolje znate kako to izgleda kad jedna strana pobijedi... Jedan poziv može okončati sve‘

U trenutku izbijanja sukoba namjeravali su izvesti udar na bjeloruski teritorij, ali mi smo to spriječili, rekao je predsjednik

Aleksandar Lukašenko

 Viktor Tolochko/Sputnik/Sputnik via AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dao je jednoipolsatni intervju za japanski televizijski kanal TBS u kojemu je, između ostaloga, opširno govorio o situaciji u Ukrajini, načinima rješavanja sukoba, nuklearnoj energiji, odnosima između Bjelorusije i Japana te raspadu Sovjetskog Saveza.

Lukašenko tvrdi kako se niti jedan bjeloruski vojnik ne bori u Ukrajini. Naprotiv, kaže kako Bjelorusija čini sve da dođe do mirnog rješenja sukoba.

- Iako je Ukrajina na poticaj Zapada prema Bjelorusiji zauzela neprijateljski stav, nazvao sam Volodimira Zelenskog i predložio mu hitne pregovore s Rusijom. To je bilo trećeg ili četvrtog dana rata. I on je prihvatio prijedlog. Organizirali smo tri runde pregovora u Bjelorusiji. Sad će se ti pregovori nastaviti u obliku videokonferencije, oni idu dalje.

Mi ne napadamo Ukrajinu, ne bombardiramo Ukrajinu. Zalažemo se za pregovore. Voljeli bismo da se pregovori završe baš u ovoj Zelenoj dvorani Palače neovisnosti, gdje su se 2015. vodili pregovori Normandijske četvorke i gdje su razrađeni sporazumi iz Minska o rješavanju sukoba u Ukrajini. To bi ovdje bilo simbolično, jer i tad su upravo u Minsku potpisani sporazumi o Ukrajini. Zato se zalažemo za pregovore. Želimo da bude mir. Jer ako u Ukrajini nema mira, neće biti mira niti u Bjelorusiji. To je naš stav - rekao je bjeloruski predsjednik.

"Ukrajinci htjeli napasti Bjelorusiju"

Upitan hoće li Bjelorusija sudjelovati u akcijama protiv Ukrajine, Lukašenko je odgovorio kako će oni morati odgovoriti u slučaju da Ukrajina "nastavi eskalaciju protiv Bjelorusije".

image

Aleksandar Lukašenko

Alexey NIKOLSKY/Sputnik/AFP

- U trenutku izbijanja sukoba, 23. i 24. veljače, Ukrajinci su namjeravali izvesti udar na bjeloruski teritorij, već sam govorio o tome. Planirali su to napraviti s četiri mjesta, ali mi smo to spriječili. Ugrožavaju nam državnu granicu svojim avionima i helikopterima. Evo, prošloga tjedna lansirali su dvije rakete na bjeloruski teritorij, najmanje dvije rakete Točka-U. Srećom, uspjeli smo ih srušiti. Zato ćemo biti prisiljeni odgovoriti ako nas budu stalno provocirali - izjavio je.

Lukašenko ipak smatra kako će pokušaji da Bjelorusija bude uvučena u sukob na ukrajinskom teritoriju propasti.

- Uvjeren sam kako se nećemo morati boriti protiv Ukrajine. Zapad nas neće moći uvući u ovaj sukob. Dovoljno smo pametni da ostanemo izvan toga, suprotno naporima Amerikanaca i njihovih partnera da nas umiješaju u sukob. Uvjeren sam da će ova ruska operacija uskoro završiti u miru, kaže.

- Reći ću vam jednu ključnu stvar i ovo sad govorim prvi put. Rusija (Putin) nudi apsolutno prihvatljivu varijantu sporazuma Ukrajini (Zelenskom). Znam to sigurno. I danas je još uvijek moguće da se Ukrajina i Rusija dogovore, da Putin i Zelenski potpišu ovaj sporazum. No ako Zelenski odbije to učiniti, vjerujte mi da će vrlo brzo morati potpisati akt o kapitulaciji. Rusija neće izgubiti ovaj rat. U to možete biti sto posto sigurni. A kako završava rat kad jedna strana pobijedi? Japan to zna bolje od mene - rekao je Lukašenko očito se referirajući na atomske bombe koje je na Hirošimu i Nagasaki bacila Amerika.

Bjeloruski predsjednik vjeruje kako će prekid vatre biti moguć tek nakon što obje strane parafiraju sporazum, koji se razvija na temelju pregovora vođenih u Bjelorusiji.

Nema mira bez parafa

- Apsolutno sam uvjeren u to da Rusija neće ići na prekid ili obustavu operacije sve dok se ugovor ne parafira. Osim toga, Rusija na umu ima i nedavnu prošlost. Godine 2014. dogovoren je prekid vatre na temelju sporazuma iz Minska, no kako je sve to završilo? Završilo je sadašnjim ratom. Zato Rusija ima sve razloge da ne vjeruje sadašnjem vodstvu Ukrajine. Rusija ovom operacijom namjerava ostvariti određene ciljeve i sigurno će u tome uspjeti - dodao je.

Lukašenko također misli kako bi Ukrajina svakako trebala iskoristiti priliku i sklopiti dogovor s Rusijom.

- To je možda jedini trenutak da se Ukrajina časno oporavi od trenutačne situacije. Taj trenutak možda se više neće ponoviti. Ako se ovaj trenutak izgubi, malo je vjerojatno da će se vratiti, takva situacija više se neće ponoviti, zato Ukrajina ovo treba iskoristiti. To će biti od koristi za Ukrajinu, Rusiju i Bjelorusiju. Što je najvažnije, spasit ćemo tisuće života ako potpišemo sporazum - istaknuo je bjeloruski čelnik.

Na pitanje koje su to glavne snage koje mogu zaustaviti rat u Ukrajini, Lukašenko je odgovorio kako to mogu učiniti samo Rusija i Ukrajina ako se dogovore i potpišu sporazum.

- Što se tiče UN-a, posrednika i Kine, svi oni na ovaj ili onaj način utječu na situaciju oko Ukrajine. Ali ne više od toga. Ujedinjeni narodi nisu zaustavili niti jedan rat pa neće niti ovaj. Baš kao što to neće napraviti niti neke druge zemlje. Na rat još mogu utjecati jedino Amerikanci i to ako kažu ukrajinskom vodstvu da zaustavi sukob. Ako Amerikanci pristanu na to, onda će se Europska unija i ostali odmah pridružiti SAD-u i podržat će odluku SAD-a - istaknuo je.

Nema življega od Putina

U razgovoru za japansku televiziju govorio je i o svojim osobnim relacijama s Vladimirom Putinom.

- Putin je življi od svih živih, u boljoj je formi nego ikad!, rekao je.

- Nismo se sastajali samo kao lideri država, ja sam s njim u prijateljskim odnosima. Apsolutno sam upoznat sa svim detaljima kod njega - i državnim i osobnim, koliko je to moguće, dodao je ističući da su se njih dvojica mnogo puta sastali i da će to i nastaviti, kad god zatreba.

- Znam zašto me to pitate. Ako mislite da predsjednik Putin nije fizički zdrav ili da se nešto tamo dogodilo - on je, kako bi rekli kod nas, življi od svih živih. On je potpuno adekvatan i normalan čovjek. Zato Zapad, a i vi, izbacite iz glave tu budalaštinu, izmišljotinu. Putin je u boljoj formi nego ikad, on izvršava svoje funkcionalne dužnosti u skladu s novim Ustavom. Dakle, on je potpuno zdrav čovjek, fizički zdrav, sportaš, uvjerava Lukašenko tvrdeći da se sve teze o Putinovu zdravlju plasiraju s ciljem potkopavanja povjerenja u njega.

Ukrajina kao Bjelorusija

Vraćajući se na situaciju u Ukrajini, Lukašenko je ustvrdio da Rusija svojom invazijom toj državi zapravo predlaže da postane kao Bjelorusija, a usto je dodao da Kijev ne smije imati nuklearno oružje i da ne bi trebao predstavljati prijetnju za Rusiju.

- Dakle, Ukrajina bi trebala postati država kao što je Belorusija, uz određene nijanse: ne bi trebala biti odskočna daska za napad na Rusiju, ne bi smjela imati nuklearno oružje i ne bi trebala ugrožavati Rusiju. Ne bi trebalo zabranjivati ljudima koji žive u Ukrajini da govore na bilo kojem jeziku, tamo ima mnogo Rusa, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, predsjednik Ukrajine Zelenski trenutno ima malo utjecaja na upravljanje procesima u Ukrajini.

- On se i prije sukoba nije puno miješao u te procese, vjerojatno zbog svoje nespremnosti. Ali on nije glup čovjek i ja sam se nadao da će, sa stjecanjem iskustva, tijekom drugog predsjedničkog mandata potpuno adekvatno kontrolirati situaciju u Ukrajini. To se nije dogodilo - izbio je sukob, izjavio je bjeloruski predsjednik.

Kako je rekao, situacijom u Ukrajini zapravo upravljaju predstavnici Zapada i SAD-a koji se nalaze u Kijevu.

- Ja mislim, a možda griješim, da određeni ljudi direktno iz Kijeva kontroliraju situaciju, prije svega na frontu, u ratu. Ne upravlja Zelenski tim procesom, čak ni savjetnici ne savjetuju vojnike kako da se ponašaju - tamo su predstavnici Zapada i SAD-a u potpunosti preuzeli upravljanje vojnom operacijom, suprotstavljanje Rusiji. Uz to što službeno isporučuju najsuvremenije oružje, ja mislim da oni u potpunosti upravljaju vojnim otporom, vojnim procesom u Ukrajini, konstatirao je Lukašenko.

Dva telefona i jedan poziv

On smatra da Zelenski, "grubo govoreći, ima dva telefona na stolu - satelitsku komunikaciju s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom". Napominje da, ako bi američko vodstvo nazvalo Zelenskog i kazalo mu da obustavi borbena djelovanja - ona bi se i završila.

- Da bi se još danas okončao rat, potreban je jedan signal UN-a, Amerike, Zapada upućen ukrajinskom rukovodstvu. Snažan signal da se okonča ovaj rat i do večeri bi se rat završio. Ako Amerikanci nazovu na telefon koji stoji na stolu Zelenskog i kažu: "Do večeri treba završiti rat, potpisati sporazum s Rusijom", rat bi se do večeri završio, uvjerava Lukašenko koji smatra da Biden ipak neće nazvati Zelenskog s tim riječima "er Americi ide u prilog ovo što se događa u Europi".

Borbe bi se, kaže, brzo završile "ako bi Amerika zauzela stav za uspostavljanje mira u Ukrajini".

- Ali taj stav im sada nije potreban, nije u njihovom interesu... To što se sada događa u Ukrajini koristi Americi i njihovim saveznicima. To njima ide u prilog - da uguše i Bjelorusiju i Rusiju u tom sukobu, rekao je Lukašenko.

On smatra i da će Zapad na sve načine obuzdavati Zelenskog uako on poželi s Rusijom imati pristup različit od onoga koji Zapad preferira.

- Učinit će sve kako bi Rusiji i nama bilo teže. To je moje mišljenje, ocijenio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 09:55