TENZIJE NA GRANICI

Rusija i Bjelorusija započele zajedničke vojne vježbe, Zapad: Raspoređeno je 30.000 ruskih vojnika

Kremlj tvrdi da samo želi zajamčiti sigurnost pred neprijateljskim ponašanjem Kijeva i NATO-a

Zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije

 EyePress News/EyePress via AFP

Ruska i bjeloruska vojska počele su u četvrtak zajedničke vojne vježbe u Bjelorusiji koje trebaju trajati deset dana, objavila je Moskva, u jeku tenzija Rusije i Zapada oko Ukrajine.

"Cilj vježbi je pripremiti zaustavljanje i odbacivanje vanjske agresije, u okviru obrambene akcije", objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju.

Po njemu, manevri se odvijaju na pet vojnih poligona, četiri zračne baze i "različitim mjestima" u Bjelorusiji, posebno u regiji Brest, koja graniči s Ukrajinom.

Dvije vojske nisu precizirale broj vojnika koji sudjeluju u tim manevrima, ali Zapad kaže da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Bjelorusiji u okviru vježbi.

Te se vježbe percipiraju u Kijevu i na Zapadu kao način pritiska Moskve, koja od studenog grupira vojsku na granici s Ukrajinom.

Rusija je optužena da želi izvesti novu vojnu operaciju protiv Kijeva, što Kremlj odbacuje i tvrdi da samo želi zajamčiti sigurnost pred neprijateljskim ponašanjem Kijeva i NATO-a.

Te tenzije dovele su ove zime do bogatih diplomatskih aktivnosti između Moskve i zapadnih prijestolnica kako bi se ublažila kriza.

U četvrtak britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss razgovara s kolegom Sergejem Lavrovom o rusko-ukrajinskoj krizi, a njemački kancelar Olaf Scholz na istu temu s čelnicima Litve, Latvije i Estonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 16:27