POSMRTNI OSTACI

Rusija i Francuska pokapaju svoje žrtve 200 godina nakon Napoleonova poraza

Posmrtni ostaci 120 vojnika, tri žene i troje tinejdžera pronađeni su u masovnoj grobnici 2019. godine
 Alexei Danichev/Sputnik/Profimedia

Posmrtni ostaci francuskih i ruskih vojnika koji su poginuli u tragičnom Napoleonovom povlačenju iz Moskve 1812. bit će pokopani u subotu u Rusiji.

U ceremoniji koja će se održati nedaleko od zapadnog ruskog grada Smolenska bit će pokopani ostaci 126 ljudi koji su poginuli u jednoj od najkrvavijih bitki Napolenove ruske kampanje.

Francuska ove godine obilježava 200 godina od Napoleonove smrti.

Pokop će se održati u Vyazmi, gradu 200-ak kilometara zapadno od Moskve, a nazočit će mu potomci ruskih i francuskih časnika iz 19 stoljeća.

Posmrtni ostaci 120 vojnika, tri žene i troje tinejdžera pronađeni su u masovnoj grobnici 2019. Iskopali su ih francuski i ruski arheolozi.

Tri žene vjerojatno su pružale prvu pomoć francuskim vojnicima i vodile kuhinju, dok su tinejdžeri vjerojatno bili bubnjari.

Vjeruje se da su poginuli tijekom bitke za Vyazmu 3. studenoga 1812. na početku povlačenja francuske vojske iz Moskve i prije stravičnog prelaska preko rijeke Berezine na području današnje Bjelorusije.

Iskapanja je vodio Pierre Malinovski, voditelj Zaklade za razvoj rusko-francuskih povijesnih inicijativa, koji ima dobe odnose s Kremljom.

Ceremonija će biti rijedak primjer jedinstva između Rusije i Europe u vrijeme povećanih napetosti zbog niza pitanja uključujući rusko gušenje oporbe.

Znak pomirbe

„Izravni potomci glavnih sudionika sukoba okupljaju se ovdje u znak pomirbe kako bi odali počast ruskim i francuskim vojnicima kojima su njihovi preci zapovijedali prije više od 200 godina”, rekao je Malinovski.

Julija Hitrovo, potomkinja ruskog feldmaršala Mihajla Kutuzova, koji se smatra nacionalnim herojem jer je odbio Napoleonovu invaziju, dodala je: „Smrt ih je učinila jednakima: svi su sada u jednoj grobnici”.

Princ Joachim Murat, potomak jednog od Napoleonovih najpoznatijih maršala, ocijenio je da je ceremonija „simbol uzajamnog poštovanja” nekoć zaraćenih strana.

Masovna grobnica otkrivena je tijekom građevinskih radova. Prvo se vjerovalo da je jedna od mnogih grobnica iz Drugog svjetskog rata. No istraživanja Ruske akademije znanosti kasnije su pokazala da je riječ o posmrtnim ostacima žrtava Napoleonove kampanje, većinom u dobi od 30-ak godina u vrijeme smrti, rekla je antropologinja Tatjana Švedšikova.

Aleksandar Hohlov, voditelj arheološke ekipe, rekao je da je otkriće metalne dugmadi s vojnih odora pomoglo da se utvrdi da su neke žrtve služile u 30. i 55. pukovniji linijskog pješaštva francuske vojske te 24. pukovnije lakog pješaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:03