MANEVRI U OCEANU

Rusija i Kina dobili pomalo iznenađujućeg partnera: ‘Imamo pravo samostalno voditi svoju vanjsku politiku‘

Rusiji je zbog izolacije svaki ovakav ‘nastup‘ važan

Vojna vježba, Ilustrativna fotografija

 Iranian Army/Zuma Press/Profimedia/Iranian Army/zuma Press/profimedia

Južnoafrička Republika, Kina i Rusija provest će sredinom veljače zajedničke pomorske vojne vježbe u akvatoriju Indijskog oceana, u provinciji KwaZulu-Natal, javlja južnoafrički portal Defence Web. Bit će to već drugi zajednički manevar triju država. Posljednji je bio 2019. godina, kod rta Dobre nade.

Kako javlja južnoafrički portal, Rusija će sudjelovati više simbolično, tek s dva svoja ratna broda. No Rusiji, koja se suočava sa sve izraženijom međunarodnom izolacijom zbog agresije na Ukrajinu, svaki ovakav "nastup" je važan.

Vojne vježbe pod nazivom Mosi provest će se od 17. do 26. veljače, a središte manevra bit će u luci Durban. Zbog vojnih vježbi, u kojima će sudjelovati i Rusija koja je napala Ukrajinu, vlada Južnoafričke Republike našla se na udaru kritika oporbe.

Kobus Maré iz Demokratske alijanse napao je Vladu da se pozivanjem Rusije na vojne vježbe JAR svrstava na jednu stranu te da to nije politika neutralnosti u koju se Vlada zaklinje kada je rat u Ukrajini u pitanju. Ali iz Vlade u Pretoriji su poručili da JAR ima pravo provoditi vojne vježbe s kim god želi, javlja Bloomberg

- Južnoafrička Republika, kao i svaka druga neovisna država, ima pravo samostalno voditi svoju vanjsku politiku u okvirima vlastitih diplomatskih i nacionalnih interesa, stoji u priopćenju ministarstva obrane i ratnih veterana.

Istovremeno, u Pretoriju je stigao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji se sastao s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledi Mandisa Pandor, s kojom će razgovarati o međusobnim odnosima.

Osim toga, razgovarat će i o pripremama za rusko-afrički summit i ekonomski forum, koji ruski predsjednik Vladimir Putin želi organizirati od 26. do 29. srpnja u Sankt Peterburgu. Na njega bi, prema sadašnjoj zamisli, bile pozvane sve važnije afričke države te bi Rusija tako potvrdila svoju "političku ofenzivu" na Afriku u jeku rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:56