BUDUĆA PREDSJEDNICA?

‘Rusija i Kina marširaju. Ali, ne volim nasilnike. A kad uzvratiš udarac, više ih boli kad imaš štikle‘

Ima 51 godinu, zavidnu karijeru, pametna je, uspješna i lijepa. Može li protiv Trumpa i DeSantisa?
 Wade Vandervort/Afp

Visoka peta stupila je na najvišu razinu američke politike. Nikki Haley je ušla u natjecanje za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke. Na žalost brojnih mizogina u toj stranci, koju su nekad vodili Abraham Lincoln i Dwight Eisenhower, u utrci će biti i žena.

I dalje nije isključeno da i Demokratska stranka odluči da je predsjednik Joe Biden prestar pa otvori proces nominacije u kojem potpredsjednica Kamala Harris stoji loše, ali ima nekoliko žena koje su u niskom startu. Nažalost, sadašnja Republikanska stranka, crvena joj je boja, a slon maskota, teško da bi izabrala ženu. Lažni mačizam, kakav je simbolizirao bivši predsjednik Donald Trump, i dalje je ne cijeni. Bijeli muškarac je željeni izbor. Kako bi interesantan bio sraz gospođâ Harris i Haley, obje indijskog podrijetla, što bi potvrđivalo i novu globalnu snagu Indije.

Kad sam spomenuo visoku petu nisam to napravio seksistički ili podcjenjivački, tu je usporedbu predstavljajući kandidaturu iskoristila Nikki Haley: “Kina i Rusija ‘marširaju‘. Svi misle da nas se može maltretirati, šutirati. Trebalo biste znati o meni ovo: ne trpim nasilnike. A kad uzvratiš udarac, više ih boli ako nosiš štikle.”

image
Olivier Douliery/Afp

The Wall Street Journal ističe da gospođa Haley često u političkim govorima koristi pojam “štikle”. Vjerojatno kao simbol ženske moći, jer to jesu. A i svojih lijepih nogu - odbijam bilo kakav prigovor na seksizam, gospođa Haley je pametna, uspješna, lijepa i ima lijepe noge. To su činjenice i od njih ne treba bježati. Treba lijepo definirati lijepim. Kao što je afroamerička zajednica zatražila da ih se naziva crnima jer to jesu.

Republikanska stranka sada ima kandidatkinju i kandidata, prije gospođe Haley u utrku je, očekivano, ušao Trump. Prema medijskim napisima, čeka se da se u utrku uključe bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši državni tajnik Mike Pompeo, Tim Scott, senator iz Južne Karoline. I Ron DeSantis, guverner Floride, za kojeg se smatra da će odmah čim najavi kandidaturu preskočiti Donalda Trumpa u anketama. Kad je riječ o američkim izborima bilo kakve procjene o mogućim predsjedničkim nominacijama godinu i pol prije izbora vjerodostojne su kao vremenska prognoza godinu dana unaprijed.

Nikki Haley ima 51 godinu, tijekom kojih je ostvarila respektabilnu karijeru, bila je prva guvernerica savezne države Južna Karolina i prva osoba tamne puti na tom položaju, a u Trumpovom je mandatu bila ambasadoricom u UN-u, pa tako i članica kabineta. U najavi kandidature govori da je vrijeme za vodstvo nove generacije i to je više nego točno, ona je reprezentativnija za američko biračko tijelo nego Biden i Trump.

Političku je karijeru počela u Zastupničkom domu Kongresa Južne Karoline u koji je izabrana 2004. godine, a šest godina kasnije već je guvernerica: treća osoba tamne puti u južnim saveznim državama, nakon Douglasa Wildea u Virginiji i Bobbya Jindala u Louisiani. Ostat će zabilježeno da je bila guvernerica koja je 2015. godine donijela odluku da se zastava konfederacije ukloni sa stijega ispred Kongresa Južne Karoline. Razlog nije bilo pristajanje uz kulturu odbacivanja nego reakcija na domaći terorizam: bijeli je napadač u crkvi u Charlestonu ubio devet crnih osoba.

image
Don Emmert/Afp

Početkom karijere je dijelila ideje radikalno desnog pokreta Tea Party (čajanka), ali je kasnije odbacila njihovu platformu. Nije se slagala s Trumpovom kampanjom, ali je prihvatila njegov poziv da bude u kabinetu. Kad je odstupila s mjesta ambasadorice rekla je da neće biti protukandidatkinja Trumpu predsjedniku: tada se unutar Republikanske stranke razmatrala mogućnost da se ide u utrku za nominaciju. Sada Trump nije predsjednik iako je kandidat.

Nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, kad je Trump na sve strane zagovarao izbornu krađu, gospođa Haley je pokazala zavidnu razinu političke mudrosti: “Bilo je prijevara na izborima, ali ne mislim da su brojke bile toliko velike da bi okrenule rezultat u pogrešnom smjeru”, rekla je za The Wall Street Journal u listopadu 2021. godine. Kritična je bila i prema Trumpovom ponašanju 6. siječnja 2021. godine kad je došlo do napada njegovih pristaša na Kongres SAD-a.

Trump nije bio sretan ulaskom Nikki Haley u kampanju. Iz njegove su kampanje poručili: “Iako je Nikki Haley rekla: ‘Nikada se ne bih kandidirala protiv svog predsjednika, on je bio sjajan predsjednik, najbolji predsjednik u mom životu’, rekao sam joj da bi trebala slijediti srce i čini ono što ona želi. Želim joj sreću!”

Dosadašnje iskustvo govori da Trump one kojima zaželi sreću smatra smrtnim neprijateljima. To možda pomogne gospođi Haley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:58