NUKLEARNI TESTOVI

Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju UN-a o jačanju sankcija Sjevernoj Koreji

Najnovija testiranja projektila dogodila su se u vrijeme rastuće nesigurnosti u regiji.

Dongfeng 41, interkontinentalna balistička raketa izložena tijekom vojne parade u Pekingu

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia/Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se predlažu oštrije sankcije Sjevernoj Koreji nakon najnovijih testova balističkih projektila.

Zapadni diplomati rekli su da bi se rezolucija, koju su Sjedinjene Države podnijele u četvrtak 15-članom Vijeću sigurnosti, mogla ponovno staviti pred Vijeće, ovisno o ponašanju Sjeverne Koreje.

Uoči glasanja američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da će rezolucija "ograničiti sposobnost Sjeverne Koreje da unaprijedi nezakonita oružja za masovno uništenje i programe balističkih projektila, pojednostaviti provedbu sankcija i dodatno olakšati isporuku humanitarne pomoći".

"Također, njome se poduzimaju hitno potrebni koraci za rješavanje problema zabrinjavajuće epidemije covida-19 u Sjevernoj Koreji", dodala je.

Rezolucijom su se predlagale i sankcije protiv sjevernokorejske hakerske grupe Lazarus.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro ispalila tri balistička projektila u otvoreno more, a smatra se da jedan od njih interkontinentalni.

Također, sve je više znakova da se zemlja priprema za novi nuklearni test.

Najnovija testiranja projektila dogodila su se u vrijeme rastuće nesigurnosti u regiji.

Riječ je o 17. krugu takvih testova koje je sjevernokorejska vlast povela ove godine.

Stručnjaci vjeruju da zemlja planira modernizirati svoj arsenal projektila i vjerojatno povećati pritisak na SAD kako bi se iskristalizirali konkretni prijedlozi za pregovore.

Sjeverna Koreja bori se i protiv epidemije koronavirusa i ovaj je mjesec proglasila izvanredno stanje i nametnula 'lockdown'.

Državni mediji objavljuju da je ovaj tjedan došlo do stabilizacije epidemije, da ima manje slučajeva "groznice" i da je broj umrlih relativno nizak.

Oko 100.460 novih slučajeva sa simptomima groznice prijavljeno je u četvrtak, dok je prije desetak dana broj bio oko 400.000, objavila je državna agencija KCNA, navodeći podatke državnog stožera za prevenciju epidemije.

Ukupan broj pacijenata od travnja popeo se na 3,270.850 u populaciji od oko 25 milijuna ljudi, a umrlih je 69, službeni su podaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:51