PUTIN I KERRY

Rusija i SAD imaju "zajedničke interese" u pogledu klimatskih promjena

Dodaje se da Putin "pridaje veliku važnost" realizaciji ciljeva Pariškog sporazuma o klimi
Vladimir Putin
 Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP

Moska i Washington dijele "zajedničke interese" u pogledu klimatskih promjena, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin posebnom američkom izaslaniku za klimu Johnu Kerryju, koji je u posjetu Moskvi.

"Problem klime je sektor u kojem Rusija i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese i slične pristupe", istaknuo je ruski predsjednik u priopćenju koje je u srijedu objavio Kremlj.

Dodaje se da Putin "pridaje veliku važnost" realizaciji ciljeva Pariškog sporazuma o klimi.

On se zauzima za to da se "dijalog" o tom pitanju liši politike, dodaje Kremlj.

Za posjeta ruskoj prijestolnici John Kerry je već pozvao ovaj tjedan na suradnju s Moskvom protiv klimatskih promjena kada se u ponedjeljak sastao s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom.

Jedna od vodećih svjetskih proizvođača plina i nafte, Rusija zadnjih godina ističe da klimatske promjene uzima ozbiljno, suočena s razornim šumskim požarima svakog ljeta u Sibiru te s topljenjem permafrosta što ugrožava nekoliko gradova Arktika.

U godišnjem obraćanju naciji u travnju Putin je izjavio da će se Rusija prilagoditi klimatskim promjenama i naredio je industriji da reciklira emisije ugljika.

Klimatske promjene jedno su od rijetkih područja u kojima su se SAD i Europska unija izjasnile spremne za suradnju s Rusijom, u kontekstu stalnih međusobnih napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:03