RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusija i službeno potvrdila jedno od najvećih poniženja u ratu: ‘Moskva je na dnu Crnog mora‘

Ključne događaje 50. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Arhivska fotografija patrolnog broda i krstarice Moskva

 AFP

image

Arhivska fotografija patrolnog broda i krstarice Moskva

AFP
Ključni događaji:

- 50. dan invazije na Ukrajinu

- Ključni brod ruske Crnomorske flote, raketnu krstaricu 'Moskva' zatresla je velika eksplozija. Ukrajinci tvrde da su ga pogodili svojim projektilima, dok Rusi tvrde da se uzrok eksplozije još istražuje. Koliko je brod oštećen trenutno je nejasno - Rusi tvrde da je vatra ugašena i da plovi, Ukrajinci poručuju da tone, dok SAD i zapadne zemlje smatraju da je teško oštećen i da je moguće da ga tegle prema Sevastopolju na popravak

- Rusija tvrdi da su ukrajinske snage raketirale selo na teritoriju njihove zemlje, Ukrajina je to zanijekala

- Ukrajinci su zaplijenili imovinu proruskog tajkuna Viktora Medvedčuka, među ostalim i 32 stana, 23 kuće...

- Moskva je zaprijetila Švedskoj i Finskoj da će, ako se odluče za ulazak u NATO, biti 'posljedica koje nitko ne želi'

- Litva je poručila da prijetnje Moskve o razmještanju nuklearnog oružja nisu ništa novo i da ruska enklava na Baltiku Kalinjingrad već ima nuklearno oružje


NOVO 23:50 Ukrajinski parlament (Verkhovna Rada) usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se akcije ruskih snaga u zemlji proglašavaju 'genocidom', objavilo je to zakonodavno tijelo na Twitteru.

'Sada je jasno da radnje koje su počinile oružane snage Ruske Federacije predstavljaju ne samo zločin agresije, već također imaju za cilj sustavno i dosljedno uništavanje ukrajinskog naroda, njegovog posebnog identiteta i lišavanje ukrajinskog naroda prava na samostalan razvoj. To zahtijeva hitno proglašenje akcija koje su počinile oružane snage Ruske Federacije tijekom najnovije faze oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je započela 24. veljače 2022., genocidom nad ukrajinskom nacijom', stoji u obrazloženju objavljenom na stranici Verkhovna Rada.

U objavi na Twitteru stoji i kako se masovna zvjerstva, namjerno ubijanje civila i prisilno premještanje djece na ruski teritorij doista mogu okrakterizirati kao genocid.

Američki predsjednik Joe Biden je ranije ovog tjedna nazvao zvjerstva koja se odvijaju u Ukrajini 'genocidom', ali je dodao da njegova primjedba nije pravna ocjena.


23:05 - Trideset ratnih zarobljenika vraća se u Ukrajinu u sklopu razmjene zarobljenika s Rusijom. Taj potez, koji je četvrta takva razmjena od početka sukoba sukoba, naredio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

'Pet časnika i 17 vojnika je razmijenjeno. Također osam civila, uključujući jednu ženu, pušteno je', rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk u priopćenju, prenosi BBC.


22:13 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje u kojem kaže da je brod Moskva potonuo u Crnom moru, piše Guardian. Još uvijek nije jasno je li ga pogodila ukrajinska raketa ili je potonuo zbog požarom uzrokovane eksplozije.

Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo. Rusija je ranije tvrdila da je šteta na brodu nastala zbog požara koji se proširio na skladište streljiva. Posada je evakuirana.

Rusija ima samo tri ratna broda ove vodeće klase i posadu od gotovo 500 mornara.


21:30 - Francuska je u četvrtak priopćila da će se njezino veleposlanstvo u Ukrajini vratiti u glavni grad Kijev iz zapadnog grada Lavova, kamo je premješteno početkom ožujka nakon početka ruske invazije, javlja Agence France-Presse.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian objavio je to tijekom telefonskog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom.

'Ovo preseljenje će se dogoditi vrlo brzo i omogućit će Francuskoj da još više produbi svoju potporu Ukrajini u svim sferama kako bi se suočila s ratom koji je Rusija pokrenula 24. veljače', navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Ranije je i Češka objavila da su se njeni diplomati također vratili u Kijev.


21:15 - Zapadni dužnosnici kažu da su tvrdnje Ukrajinaca da su pogodili rusku krstaricu Moskva raketom Neptun domaće proizvodnje, 'vjerodostojne', piše BBC.

Jedan je dužnosnik rekao da je gubitak Moskve, ako bude potvrđen, 'ogroman udarac' ruskom vojnom kredibilitetu, bez obzira na to kako se to dogodilo.

Rekao je da nije upoznat sa sličnim slučajem u kojem je požar na nekom brodu doveo do eksplozije spremnika streljiva - a Rusija tvrdi da se upravo to dogodilo. To bi, rekao je dužnosnik, značilo da je 'posada izuzetno nesposobna' pa je teško povjerovati da je do incidenta došlo na taj način.

Dužnosnik je dodao da bi gubitak Moskve mogao imati 'značajan utjecaj' na ruske pomorske operacije.

Kao vodeći brod ruske crnomorske flote, Moskva je osiguravala vitalne zapovjedne i kontrolne funkcije za ostatak flote. To će sada Rusiji biti teže – ali ne i nemoguće – obavljati.

No, ako se dokaže da je ovo bio uspješan ukrajinski napad, to sugerira da je protuzračna obrana ruske flote iznimno ranjiva.

image

Krstarica 'Moskva' snimljena 2013.

Vasiliy Batanov/AFP

Ukrajinci u priobalnim gradovima slave vijest da je najveći ruski ratni brod u Crnom moru ozbiljno oštećen u požaru - i da je njegova posada prisiljena na evakuaciju.

Korisnici Twittera dijele šaljive memove. Mnogi koriste sliku posebne marke koju je izdala ukrajinska poštanska služba, a koja prikazuje neslavan trenutak u ranim fazama rata kada su vojnici koji su branili Zmijski otok ruskim vojnicima sočno opsovali.

Vijesti o incidentu u početku su zvučale 'predobro da bi bile istinite', kaže Olga Grynko, 39, iz Odese. 'Ponekad vlasti preuveličavaju stvari samo da bi nas razveselile', kaže ona.

Odesa je jedan od priobalnih gradova kojima je krstarica Moskva prijetila tijekom ruske invazije.

Olga požar smatra simboličnom pobjedom, dodajući: 'Brod se zove Moskva, a ideja da Moskva gori je tako lijepa.'

No odmah dodaje da je neobično da Ukrajinci drugima žele zlo. 'Obično nismo takvi. Ali ako nas ovi ljudi dođu ubiti, želimo im samo najgore, kao što možete zamisliti.'

image

Krstarica 'Moskva' snimljena 2014.

AFP

Anna Lisnyak (42), također iz Odese, imala je sličnu reakciju. 'Osjećala sam se sretno, ako mogu tako reći', kaže ona.

'Mislim da možete zamisliti kako je bilo kad čujete o ruskim ratnim brodovima koji plove u blizini.'

Iako Odesa nije svjedočila istoj žestini borbi kao Mikolajv, dalje na istoku, Anna kaže da živi u stanju straha. Prošli tjedan granatiran je pogon za preradu nafte u blizini njezine kuće.


20:02 - Prijetnja o ruskom potencijalnom korištenju taktičkog ili nuklearnog oružja niskog učinka ne smije se olako shvaćati, ali CIA nije zamijetila puno praktičnih dokaza koji bi povećali tu zabrinutost, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns. Više pročitajte OVDJE.


19:35 - Kremlj je očito bio nesvjestan, ili je pak, što je mnogo gore, bio posve svjestan opasnosti od zabranjene zone oko Černobila kada je poslao mlade vojnike da osvoje i drže to područje. Kako je ta akcija tekla, ali i neslavno završila, pročitajte OVDJE.


19:27 - Njemačke su vlasti zaplijenile najveću superjahtu na svijetu nakon što je opsežna istraga pokazala da superluksuzno plovilo u vlasništvu sestre sankcioniranog ruskog oligarha Ališera Usmanova.

Njemačka savezna policija je u četvrtak zaplijenila 600 milijuna dolara vrijednu jahtu Dilbar, nakon više tjedana mukotrpne istrage da se kroz zapetljanu mrežu offshore kompanija razotkrije pravi vlasnik. Više pročitajte OVDJE.


19:15 - Ukrajinski parlament prihvatio je u četvrtak rezoluciju kojom kvalificira kao "genocid" djelovanje ruske vojske u Ukrajini i poziva države i nevladine organizacije da učine isto, navodi kanal Telegram.

"Djelovanje Rusije teži za tim da sustavno i koherentno izbriše ukrajinski narod, da ga liši prava na samoodređenje i neovisan razvoj", stoji u tekstu koji je prihvaćen većinom od 363 zastupničkih glasova u parlamentu od 450.

"Zato je potrebno odmah prepoznati akcije koje čine ruske oružane snage tijekom agresije koja je počela 24. veljače 2022. kao genocid nad ukrajinskim narodom", stoji u tekstu.

Tekst rezolucije sadrži i zahtjeve prema Ujedinjenim narodima, Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Europskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te NATO-u kao i vladama i parlamentima diljem svijeta da akcije ruske vojske u Ukrajini proglase genocidom nad ukrajinskim narodom".

Američki predsjednik Joe Biden i nekoliko drugih stranih čelnika optužilo je ruskog predsjednika Vladimira Putina da čini "genocid" u Ukrajini, što je službeni Kijev pozdravio, ali takve izjave, prema ocjeni nekih pravnika, proizlaze više iz političke retorike nego iz pravno utvrđenih činjenica.

"Riječ genocid ima preciznu zakonsku definiciju, međutim, njome se naveliko koriste politički čelnici i aktivisti zbog njezine snage da potakne raspravu i raspali javno mnijenje", ocijenio je nedavno William Schabas, profesor međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objasnio je svoju odluku da ne izgovori riječ genocid jer smatra da "verbalna eskalacija neće pomoći Ukrajini, a mogla bi čak uvući Zapad u rat".

Njemački kancelar Olaf Scholz također je odbio izgovoriti pojam "genocid" i umjesto toga govorio je o "ratnim zločinima".

"Na istoku Europe odvija se užasan rat. I mislim da to ne treba umanjivati. To je užasan rat i ratni zločini su počinjeni", rekao je u srijedu kancelar za njemački radio RBB.


18:57 - Danas toliko spominjana raketna krstarica Moskva, za koju ne znamo još je li samo teško oštećena ili nepovratno onesposobljena eksplozijom, simbol je ruske pomorske moći u Crnom moru. Položena je 1976. u brodogradilištu u ukrajinskom gradu Mikolajivu, koji je jedna od glavnih meta ruskih snaga u aktualnoj invaziji na Ukrajinu. U more je porinuta 1979. godine, a u operativno djelovanje puštena je 1982. i dodijeljena Crnomorskoj floti.

Sve što trebate znati o ovom brodu napisao je naš Tomislav Šoštarić, a njegov tekst možete pročitati OVDJE.


18:40 - Neki zapadni dužnosnici, a koje citira Guardian, tvrde da nije jasno u kakvom je stanju ruska raketna krstarica "Moskva", ali su dodali da sumnjanju u rusku verziju priče.

- Nikad do sad nisam čuo za požar na glavnom brodu neke flote, a koji je kao posljedicu imao eksploziju spremnika municije, Ako je to doista istina, pokazalo bi nevjerojatnu nesposobnost Rusa, kaže jedan od njih.

Strani dužnosnici smatraju da je vrlo moguće da je brod pogođen ukrajinskim projektila Neptun, kao što tvrdi Kijev.

- Sama činjenica da je toliko oštećen da ne može izvršavati svoje funkcije ili da ga mora tegliti drugi brod je vrlo značajan udarac za ruske mogućnosti.

Također, zaključak je zapadnih dužnosnika da je malo vjerojatno da je "Moskva" napadnuta protubrodskim projektilima koje je Britanija obećala dostaviti Ukrajini. Naime, čini se da oni Kijevu još uvijek nisu dostavljeni.


18:16 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za BBC je optužio europske zemlje koje i dalje kupuju rusku naftu da "zarađuju svoj novac na prolivenoj krvi drugih osoba".

Zelenski je izdvojio Njemačku i Mađarsku te ih optužio da blokiraju napore da se uvede embargo na uvoz energenata iz Rusije, na kojima će Moskva ove godine zaraditi oko 250 milijardi funti (znatno više nego lani).

Među ukrajinskim vodstvo naročiti raste frustracija s Njemačkom koja se još nije odlučila na uvođenje oštrijih sankcija protiv Rusije kada je u pitanju uvoz nafte, a kamoli plina.

- Neki od naših prijatelja i partnera razumiju da je sada nastupilo drugo vrijeme, u kojem biznis i novac biše nisu najvažniji. Ovo je pitanje opstanka, poručio je Zelenski.


18:00 - Amerikanci vjeruju da se ruska raketna krstarica Moskva i dalje bori s požarom koji je na brodu izbio nakon eksplozije, a za koju su Ukrajinci tvrdili da je izazvana udarom njihovih projektila Neptun.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby poručio je da je došlo do eksplozije na brodu, ali nije mogao reći je li pogođen projektilom.

I dok Rusija tvrdi da brod i dalje plovi i da je požar ugašen, a iz Kijeva poručuju da "Moskva" tone, Amerikanci tvrde da brod i dalje gori, ali i - plovi.

- Zapravo nismo sigurni što se točno dogodilo tamo. Naša je procjena da je došlo do eksplozije na brodu, barem jedne i to velike, koje je izazvala veliku štetu na brodu, rekao je Kirby i dodao da "Moskva" i dalje plovi i vjerojatno ide prema krimskoj luci Sevastopolj na popravak.


17:10 - Ukrajinsko gospodarstvo mogle bi ove godine pasti najmanje za trećinu, a inflacija premašiti 20 posto pod utjecajem ruske invazije na Ukrajinu, objavila je u četvrtak ukrajinska središnja banka.

Odluka o ključnim kamatnim stopama odgođena je po drugi puta od početka rata 24. veljače, izvijestila je banka u priopćenju.

I dalje je važno zadržati fiksni tečaj grivnje, napomenuli su, dodavši da će ponovo uvesti plutajući tečaj čim se tržište valuta uravnoteži.


17:00 - Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško poručio je da će "Rusija poduzeti potrebne sigurnosne i obrambene mjere" ako se Švedska i Finska pridruže NATO-u.

- Ulazak Švedske i Finske u NATO bi ozbiljno pogoršalo vojnu situaciju i izazvalo posljedice koje nitko ne želi, rekao je Gruško za rusku agenciju Tass.

- Naša granica s Finskom duga je 1300 km. Samim time bi njihovo pridruživanje Paktu radikalno promijenilo vojnu i političku situaciju i sasvim je razumljivo da ćemo biti prisiljeni poduzeti sigurnosne i obrambene mjere koje ćemo smatrati potrebnima, rekao je Gruško i dodao da će se diplomatski odnosi s time zemljama ipak "održavati".

Prmijerke Švedske i Finske su ovih dana najavile da će obje zemlje vrlo brzo dovršiti analize koje će im sugerirati trebaju li se pridružiti NATO-u ili ne.


15:53 Raste strah da Rusija pokušava popuniti rupe na prvoj crti bojišnice vojnicima iz samoproglašene proruske regije Pridnjestrovlje.

Britanski obavještajci sugeriraju da Moskva pokušava regrutirati u svoje redove vojnike iz regije koju drže proruski separatisti, ali je međunarodno priznata kao dio Moldavije.

Moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu također je optužio Rusiju da pokušava regrutirati državljane Modavije.

- Takve stvari su opasne i moraju se zaustaviti, rekao je.


15:39 Naselje u ruskoj regiji Belgorod također je bilo meta napada iz Ukrajine, tvrdi ruski guverner Vjačeslav Gladkov.

- Iz Ukrajine su ispaljene granate na selo Spodarjušino. Nema ozlijeđenih, ali selo i još jedno naselje su evakuirani, rekao je.


15:33 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će Moskva preusmjeriti svoje energente prema istoku jer europske zemlje nastoje smanjiti svoju ovisnost o uvozu iz Rusije, dodajući da Europa neće moći odmah odreći se ruskog plina.

Rusija gradi jače odnose s Azijom i Kinom, najvećim svjetskim potrošačem energenata, kako bi diversificirala izvoz od tradicionalnih tržišta u Europi.

"Iznenađuje da si tzv. partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da neće moći bez ruskih izvora energije, uključujući na primjer prirodni plin", rekao je Putin na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

"Sada ne postoji racionalna zamjena za plin u Europi. Neprijateljske zemlje priznaju da ne mogu bez ruskih energetskih resursa", rekao je.

Putin je upozorio da europske države destabiliziraju tržište udaljavanjem od ruskog plina i nafte.

"Ruska posebna vojna operacija" u Ukrajini primorala je EU da revidira svoje energetske prioritete, rekao je.

Bruxelles nastoji osloboditi države članice o ovisnosti o Rusiji, koja osigurava oko 40 posto europske potrošnje prirodnog plina.

Putin je rekao da će Rusija morati izgraditi infrastrukturu kako bi mogla povećati izvoz energenata u Aziju. Rusija je započela isporučivati plin plinovodom Kini potkraj 2019. godine.


15:21 Ukrajinsko ministarstvo obrane ustvrdilo je da ruski vojnici dobivaju rabljene pancirke. Na Twitteru su objavili fotografije na kojima su, čini se, krvavi i rabljeni prsluci.

Njihove tvrdnje Sky News nije mogao provjeriti iz neovisnog izvora.

Fotografije rabljenih pancirki možete pogledati OVDJE.


15:00 Ruski mediji izvješćuju da je u granatiranju naselja Klimovo u regiji Briansk na teritoriju Rusije ozlijeđeno sedam osoba, među kojima trudnica i dijete, te je oštećeno šest kuća. Također tvrde da su ukrajinske snage izvele najmanje šest zračnih napada na Briansk. Više pročitajte OVDJE.


14:59 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da Rusija vratila 30 ratnih zarobljenika prilikom razmjene.

- Pet časnika i 17 vojnika je razmijenjeno, Pušteno je također osmero civila, uključujući jednu ženu.

Ranije je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo da su puštena dva vojna pilota, Ivan Pepeljaško i Oleksij Čih, koji su zarobljeni u regiji Černihiv i zadržani u Rusiji. Oba pilota bila su posvrgnuta neugodnim ispitivanjima te im je uskraćena medicinska pomoć.

- Morali smo sudjelovati u snimanju propagandnih spotova. U slučaju odbijanja naredbe, prijetili su da će prestati previjati rane našim suborcima, rekli su.


14:50 Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) priopćila je četvrtak da je granični prijelaz u regiji Brjansk ukrajinske snage gađale iz minobacača u posljednjem od niza prijavljenih prekograničnih napada za koje Moskva kaže da bi mogli izazvati eskalaciju sukoba.

Nije bilo ozlijeđenih u tom incidentu, ali su neka vozila oštećena, rekao je glasnogovornik FSB-a za državnu televiziju.

Ukrajinsko ministarstvo obrane i vojska nisu komentirali navode.

Savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova Anton Heraščenko objavio je na Telegram uda je nešto "palo i zapalilo se" u vojnom objektu u Brjansku nedaleko od granice.

U objavi se ismijava Rusija jer je odmah okrivila Ukrajinu, ali se eksplicitno ne poriče da je Ukrajina odgovorna.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da bi nastavak "sabotaže i napada" ukrajinskih snaga mogao izazvati napade na Kijev.


14:42 Službeni Kremlj je putem svog glasnogovornika Dmitrija Peskova objasnio koji uvjet mora biti ispunjen da bi se sastali Vladimir Putin i Volodimir Zelenski - sporazum spreman za potpisivanje.

Prilikom dnevnog brifinga Peskov je opovrgnuo navode da se Putin odbio sastati s ukrajinskim čelnikom.

- Predsjednik Rusije nikada nije odbio takav sastanak, ali za to treba pripremiti odgovarajuće uvjete, odnosno tekst sporazuma, rekao je.


14:21 Ruski čelnik Vladimir Putin rekao je danas poslijepodne da čak niti 'neprijateljske zemlje' nisu prestale koristiti ruski plin, prenosi Sky News.

Putin je priznao da je došlo do poremećaja u plaćanju nafte i plina (nakon što je on zahtijevao da isplate budu u rubljama), te dodao da su plinske tvrtke 'odgovorni' igrači na globalnom tržištu.

Optužio je Sjedinjene Države da ima skupe opskrbne pravce, ističući da je ruska stabilni i jeftini.


14:02 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Ujedinjene narode da olakšaju povratak ukrajinske djece koja su ilegalno deportirana u Rusiju.

U priopćenju se navodi da je Rusija sudjelovala u 'ilegalnom i prisilnom premještanju' ukrajinske djece, 'među njima i siročadi, djece lišene roditeljske skrbi kao i djece čiji su roditelji umrli od posljedica ruske vojne agresije'.

- Očigledno je da će ruski državljani pokušati na ilegalan način p osvojiti ukrajinsku djecu bez pošitvanja svih potrebnih zakonskih procedura. Kršeći međunarodno humanitarno pravo, Rusija je angažirana u otmici djece pod patronatom državnih instituacija i uništavanju budućnosti ukrajinske nacije, navodi se.

Ovakvi postupci ruskih okupatora mogu se okvalificirati kao otmica i zahtijevaju odlučnu reakciju međunarodne zajednice, upozorava ministarstvo.


13:40 Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog naglasio je potrebu za slanjem oružja Ukrajini sa Zapada kako bi se njegova zemlja mogla obraniti od ruskih napada na jugu i istoku zemlje.

Ihor Zovka rekao je da je potrebno puno vojne opreme u gradovima poput Odese i Mariupolja, strateški važnih crnomorskih luka.

Dodao je da su neki dijelovi Mariupolja pod kontrolom ruskih snaga, ali da treba naglasiti da druga područja ostaju pod kontrolom ukrajinske vojske.

Odbacio je procjene da je pitanje vremena kada će ruske snage preuzeti potpunu kontrolu nad gradom te da je potrebno više oružja da se mogu obraniti.


13:25 Guverner ruske regije Briansk rekao je da su ukrajinske snage rakterirale stambene zgrade u toj regiji. Regija Briansk graniči sa sjeverom Ukrajine i nalazi se u blizini Černihiva. Ranije su ruski dužnosnici ustvrdili da je granični prijelaz granatiran te da su tom prilikom oštećena vozila.

Na Twitteru se dijele snimke požara u naselju Klimovo, za koji Rusi optužuju ukrajinske snage. Navodno gori obiteljska kuća.

Sky News nije mogao provjeriti ove tvrdnje.


13:11 Bivši američki predsjednik Donald Trump nazvao je ruski napad na Ukrajinu „genocidom“, nakon što je to učinio aktualni predsjednik Joe Biden.

Kvalificiranje ratnih zločina pojmom genocid prvi je spomenuo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskijj koji je pozdravio izjavu američkog kolege, nazvavši ih „istinskim riječima istinskog čelnika“.

Nakon što je kritizirao Bidena zbog politika koje su dovele do visoke inflacije, Trump je za Fox News rekao: „a sad da se osvrnemo na događanja u Ukrajini – to je genocid“.

Republikanac kojeg su mnogi kritizirali da održava suviše bliske odnose s Putinom i Rusima, ranije je rusku invaziju nazvao „holokaustom“, piše američki portal The Hill.

Trump je kasnije ponovio da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je on i dalje predsjednik.


12:50 Rusko ministarstvo obrane izvijestio je da je požar na brodu Moskva pod kontrolom te da su zaustavljene eksplozije streljiva na brodu. Brod će biti odvučen natrag u luku kako bi službenici mogli utvrditi uzrok požara.

- Glavno raketno naoružanje broda nije oštećeno. Posada krstarice evakuirana je na brodove crnomorske flote na tom području.

Dužnosnici u Kijevu kažu kažu da je brod počeo tonuti kada je streljivo eksplodiralo. Ukrajinci tvrde da su brod pogodili projektilom Neptun.


12:25 Gradonačelnik opkoljenog Mariupolja Vadim Bojčenko u četvrtak ujutro je rekao da se taj grad i dalje bori te da će ostati ukrajinski.

Bojčenko je ruska izvješća o osvajanju gradske luke i predaji više od tisuću ukrajinskih boraca nazvao lažnim vijestima, prenosi agencija dpa.

Taj grad na obali Azovskog mora i dalje brane pripadnici Azovske bojne i mornarice, rekao je Bojčenko koji je izvan grada.


11:40 Guverner regije Harkiv Oleg Sinegubov izjavio je da je četvero civila poginulo, a 10 ih je ranjeno u raketiranju grada Harkiva u četvrtak.


11:02 Ukrajinski gradovi Kramatorsk i Kostjantinivka vjerojatno će biti mete jednako snažnih ruskih napada i razine nasilja kakvi su viđeni u drugim urbanim središtima otkako je Moskva napala Ukrajinu potkraj veljače, objavila je u četvrtak britanska vojna obavještajna služba.


10:58 - Ruske prijetnje nisu ništa ovo. Kalinjin grad je vrlo militarizirana regija već dugi niz godina i nalazi se na Baltiku, izjavila je litavska premijerka Ingrida Šimonytė komentirajući najnovije upozorenje iz Moskve nakon najave da bi se Finska i Švedska mogle pridružiti savezu.

- Vjerujem da bi nazočnost Finske i Švedske kao članova NATO saveza zapravo ojačala Savez i dvije države kao i našu sigurnost. Čim takva odluka bude objavljena, a nadam se da hoće, vjerujem da će baltičke zemlje imati jako ozbiljan razlog da ju pozdrave, rekla je.

Litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas rekao je da su prijetnje Medvedeva besmislene.

- Prijetnje iz Moskve su prilično čudne ako znamo da drže nuklerno oružje 100 kilometara od litavske granice. U ruskoj enklavi Kalinjingrad oduvijek su držali nuklearno oružje. Međunarodna zajednica je savršeno svjesna toga.


10:32 Ruski istražni odbor priopćio je da otvara kaznene postupke protiv ukrajinskih vojnika zbog navodnog mučenja ruskih trupa.

Odbor je izvjestio da su ukrajinske snage zarobile neke ruske vojnike u regijama Zaporižje i Mikolajiv i da ih je ukrajinska sigurnosna služba ilegalno zarobila.

- Ruski vojnici bili su žrtve fizičkog nasilja i mučenja. Ukrajinski vojnici su ih htjeli natjerati da daju lažna objašnjenja o stvarnim uvjetima njihovog ilegalnog zatočenja u prostorijama Službe sigurnosti Ukrajine, kao i o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, prenosi Reuters priopćenje Ruskog istražnog odbora.


10:28 Ruska vojska objavila je u četvrtak da je preuzela potpunu kontrolu nad većim dijelom uništene luke u Mariupolju, "oslobodivši" je od paravojne Azovske bojne.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su preostale ukrajinske snage u gradu "blokirane i ne mogu pobjeći iz okruženja".

No, nijedan službeni ukrajinski izvor nije potvrdio te tvrdnje.

Grad Mariupolj je tjednima pod opsadom, a preostali stanovnici bez vode su, hrane i struje. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da će ruske snage "vjerojatno" zauzeti grad sljedeći tjedan.


0:18 Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage držale 300 ljudi kao taoce četiri tjedna u podrumu jedne škole u Černihivu.

Ruske trupe uzele su za taoce seljake iz Jahidna, udaljenog 140 kilometara sjeverno od Černihiva te da je 18 ljudi navodno umrlo tijekom ruske okupacije.

Dopisnik BBC-a napisao je reportažu o proživljenoj traumi seljaka. Oni su rekli kako procjenjuju da je oko 130 ljudi bilo stiješnjeno u prostoriji veličine 65 četvornih metara. Možete ju pročitati OVDJE.


9:48 Rusija je uputila upozorenje NATO-u da će poduzeti mjere na Baltiku, ako Finska i Švedska donesu odluku da se pridruže vojnom savezu.

- Ako se to dogodi, bit će posljedica. Nećemo moći govoriti o Baltiku kao regiji bez nuklearnog oružja, ravnoteža se mora uspostaviti, rekao je Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer te bivši predsjednik.

Podsjetimo, Finska je poručila da će u idućim tjednima odlučiti hoće li se pridružiti NATO-u.


9:38 Na zahtjev ukrajinskog Državnog ureda za istragu zaplijenio je svu imovinu oligarhu Viktoru Medvedčuku, bliskom Putinovom savezniku, i njegovoj supruzi Oksani Marčenko, koja je poznata medijska ličnost.

Riječ je o tridesetak parcela, 32 stana, 23 kuće, 17 parkirnih mjesta, jahtu i 26 luksuznih automobila.


9:18 Sve više ruskih vojnika stiže u područje Mariupolja, izvijestilo je britansko ministarstvo obrane. To znači da se za sada ne mogu rasporediti negdje drugdje. Također u najnovijem izvješću tvrde da predsjednik Putin još uvijek planira novu ofenzivu na Donbas te da su neke urbane sredine bile meta napada iz Rusije.


9:13 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak, koji je sudjelovao u mirovnim pregovorima, izjavio je kako je jedan od kamena spoticanja u razgovorima broj zemalja koje bi pružale Ukrajini sigurnosna jamstva.

Reuters prenosi kako je rekao da Ukrajina želi da što više zemalja prižaju jamstva sigurnosti, ali da Rusija ne želi da se njihov broj povećava. Rusija je ranije naznačila kako bi Bjelorusija trebala biti jedna od zemalja, dok je Turska u više navrata nudila posredničku ulogu u pregovorima.


8:59 Rusija je u četvrtak objavila da je glavni brod njezine crnomorske flote teško oštećen i da je njegova posada evakuirana nakon eksplozije za koju je ukrajinski dužnosnik rekao da je posljedica ukrajinskog raketnog pogotka.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskvi prouzročio eksploziju streljiva, javila je novinska agencija Interfax.

Nije navedeno što je uzrokovalo požar, ali Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regije crnomorske luke Odese, rekao je da je Moskva pogođena s dvije ukrajinske protubrodske krstareće rakete Neptun.

Reuters nije mogao potvrditi informacije iz neovisnog izvora.

Ruske novinske agencije objavile su da je Moskva, sagrađena 1983., bila naoružana sa 16 protubrodskih krstarećih projektila Vulkan s dometom od najmanje 700 km.

Rusija je priopćila da se 1026 vojnika ukrajinske 36. pomorske brigade, uključujući 162 časnika, predalo u Mariupolju i da je grad u potpunosti pod njezinom kontrolom. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane rekao je da nema informacija o predaji.


8:57 Simon Coveney, irski ministar vanskih poslova, otputovao je u Kijev gdje će se susresti s ukrajinskim dužnosnicima.


8:42 Devet humanitarnih koridora je dogovoreno za danas, kako bi se ljudima iz opkoljenih gradova omogućio odlazak na sigurno.


8:38 Profesor Michael Petersen, direktor Instituta za rusko pomorstvo pri Američkom vojnom koledžu za ratnu mornaricu, govorio je u emisiji Radio 4 BBC-a o ruskom vojnom brodu Moskva koji je oštećen u eksploziji streljiva.

Rekao je da je još uvijek prerano govoriti o tome što se dogodilo, ali kako 'izgleda da su Ukrajinci uspjeli izvojevati ne tako beznačajnu pobjedu na moru'.

- Mislim da je riječ o brodu koji ima simboličku i vojnu vrijednost. Riječ je o najpoznatijem brodu ruske crnomorske flote, koji je simbol ruske moći na Cnom moru.


8:28 Glavni državni odvjetnik Ukrajine izvijestio je da se istražuje gotovo 6.500 ratnih zločina što su ih počinile ruske trupe. Potvrđeno je da je 197 djece poginulo od početka rata, navodi se u izvješću.


8:23 U Rusiji su zabranjeni standardni fontovi Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma i Helvetica, prenosi istočnoeuropska novinska agencija Nexta.

Navodno je američka tvrtke Monotype ruskim korisnicima blokirala pristup svojoj biblioteci fontova. To znači da će nakladnčke izdavači, programeri web stranica, sotvera te marketinške agencije morati tražiti fontove negdje drugdje.


8:17 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je Vladimiru Putinu u zadnjem obraćanju da napusti međunarodnu zajednicu ako nema interesa potražiti mirovno rješenje sukoba.

- Sva ova grozničava aktivnost okupatora svjedoči prije svega o njihovoj nesigurnosti. Na činjenicu da ruske trupe čak i uz značajne zalihe opreme i značajan broj vojnika sumnjaju u vlastitu sposobnost da slome Ukrajinu. Činimo sve da opravdamo njihove sumnje, izjavio je.

Zelenski je također ponovno pozvao EU da nametne naftni embargo Rusiji.

- Europska unija mora prestati sponzorirati ruski vojni stroj, rekao je.


7:59 Jučer su u čeličani Azovstal u Mariupolju snage udružili ukrajinski marinci i pripadnici bataljuna Azov. Tijekom dana zapovjednici tih dviju postrojbi obratili su se javnosti putem videa.

- Udružili smo snage s marincima. Istinski borci, heroji koji su ostali odani zakletvi koju su dali, odani ukrajinskom narodu i koji s nama nastavljaju braniti grad. To su pravi ljudi. Prihvatili su put rata. Nemojte raditi heroje od dezertera i boraca koji su se dobrovoljno predali. Oni su prihvatili put srama, rekao je zapovjednik bataljuna Azov.

- Uspješno smo realizirali operaciju u suradnji s bataljunom Azov. Ujedinili smo snage, regrupirali se i nastavit ćemo s realizacijom vojnik ciljeva. Naš je moral visok, znamo što radimo i zašto smo ovdje. Učinit ćemo sve što je potrebno da uspješno okončamo misiju, rekao je zapovjednik marinaca.


7:43 - Ruske snage krenule su u juriš na Mariupolj, no njihov je pokušaj bio neuspješan, objavila je ukrajinska vojska u redovnom jutarnjem izvješću.

Dodali su kako je Rusija nastavila sistematski granatirati vojnu i civilnu infrastrukturu u regijama Harkiv, Doneck i Zaporižja.


6:15 Američka diplomacija je u srijedu opravdala optužbu za "genocid" koju je dan ranije iznio Joe Biden protiv Rusije, ocijenivši da ruske snage žele "uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo".

Američki predsjednik je iznenadio izjavom da ruski predsjednik Vladimir Putin provodi "genocid" u Ukrajini, priznajući ipak da će o tome odlučiti međunarodni pravni stručnjaci.

"Mislim da ćemo, kad prikupimo sve dokaze, doći do istog zaključka kao i predsjednik Biden jer to što se događa na terenu nije nesretan slučaj", rekla je za CNN američka državna podtajnica Victoria Nuland.

"Rusija i njezine snage svjesno su odlučile uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo", dodala je.

UN-ova Konvencija o sprječavanju i o kažnjavanju zločina genocida donesena 1948. opisuje ga kao "zločin počinjen u namjeri potpunog ili djelomičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine".

Pravnici su uvijek oprezni u vezi s upotrebom tog pojma, a zapadni čelnici su podijeljeni u vezi s tim. Kremlj pak ocjenjuje "neprihvatljivim" da Joe Biden iznosi takvu optužbu.

Američki diplomati ipak nastoje umanjiti konkretne posljedice predsjednikove optužbe, ocijenivši da je riječ ponajprije o "moralnom" stavu.

"Predsjednik je govorio o dojmu koji je stekao gledajući strašne snimke što smo ih svi vidjeli iz mjesta poput Mariupolja, Buče, Harkiva i drugih", rekao je u srijedu za medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price, nabrajajući ukrajinske gradove u kojima je Moskva, po ocjeni Kijeva i zapadnih zemalja, počinila "zločine".

"Nije važno kako ćemo zvati" te čine, već "kako ćemo na njih odgovoriti, a odgovorit ćemo odlučno, šaljući našim ukrajinskim partnerima sve što im treba da se obrane", dodao je. "Bez obzira je li riječ o ratnom zločinu, o zločinu ili genocidu, to neće utjecati na našu strategiju, to nam neće dati veće ovlasti".


Ruska krstarica Moskva "teško je oštećena" u eksploziji streljiva koju je prouzročio požar, izvijestile su u četvrtak ruske državne agencije, pozivajući se na ministarstvo obrane.

"Zbog požara je eksplodiralo streljivo na raketnoj krstarici Moskvi. Brod je teško oštećen", priopćilo je ministarstvo, a prenose agencije Tass i Ria Novosti.

Posada je u cijelosti evakuirana i vodi se istraga kojom će se utvrditi uzrok požara, dodaje ministarstvo.

Ruske agencije nisu navele mjesto izgreda.

Ukrajinske vlasti su ranije objavile da Moskva gori pošto je pogođena ukrajinskim raketama. Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da su "rakete Neptun koje štite Crno more prouzročile veliku štetu na tom ruskom brodu".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič potvrdio je na Youtubeu ukrajinske udare na brod, ali nije otkrio njegov položaj.

Krstarica Moskva sudjelovala je u prvim danima invazije u napadu na Zmijski otok u Crnome moru, blizu rumunjske granice, u kojemu je zarobljeno 19 pripadnika ukrajinske ratne mornarice koji su poslije razmijenjeni za ruske zarobljenike.


Tijek događaja 49. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ga pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:30