TRAMPA

RUSIJA I UKRAJINA OBAVILE RAZMJENU ZATVORENIKA Među njima je i osumnjičenik za rušenje malezijskog zrakoplova 2014.

 
 Gleb Garanich / REUTERS

Rusija i Ukrajina u subotu su obavile dugoočekivanu razmjenu zatvorenika čime bi se mogli poboljšati odnosi dviju zemalja od ruske aneksije Krima 2014, a među njima je i muškarac osumnjičen za rušenje malezijskog zrakoplova prije pet godina pri čemu je poginulo 298 ljudi.

Iako bi razmjena mogla pomoći obnovi povjerenja između Moskve i Kijeva i omogućiti im početak ozbiljnih pregovora o drugim pitanjima, svaki korak prema potpunom zbližavanju bit će dug i kompliciran.

A plane carrying Ukrainian prisoners, included in the Russia-Ukraine prisoner swap, is seen on the tarmac, as prisoners' relatives greet them at Borispil International Airport, outside Kiev, Ukraine September 7, 2019. REUTERS/Gleb Garanich
Gleb Garanich / REUTERS
 

U subotu je ruski zrakoplov s ruskim zarobljenicima sletio iz Kijeva u Moskvu, a ukrajinski zrakoplov je sa oslobođenim Ukrajincima sletio u Kijev.

Ukrainian film director Oleg Sentsov, who was jailed on terrorism charges in Russia, gets off a plane upon arrival in Kiev after Russia-Ukraine prisoner swap, at Borispil International Airport, outside Kiev, Ukraine September 7, 2019. REUTERS/Gleb Garanich
Gleb Garanich / REUTERS
 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je novinarima u zračnoj luci da je razmjena dio dogovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rekao je da se moraju poduzeti svi koraci da se "okonča strašan rat", misleći na petogodišnji sukob s proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Ukrainian film director Oleg Sentsov hugs his daughter Alina Sentsova upon arrival in Kiev after Russia-Ukraine prisoner swap, at Borispil International Airport, outside Kiev, Ukraine September 7, 2019. REUTERS/Oleksandr Klymenko
Oleksandr Klymenko / REUTERS
 

"Ukrajina je predala 35 zatvorenika Rusiji, a mi smo jednak broj zatvorenika predali Ukrajini", rekla je ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova.

Putin je u četvrtak rekao da će razmjena biti "pozitivan korak prema normalizaciji odnosa".

Ukrajina je u razmjenu zarobljenika uključila i muškarca osumnjičenog za upletenost u rušenje malezijskog zrakoplova iznad istočne Ukrajine 2014. kada je poginulo 298 ljudi, objavila je nizozemska vlada.

Volodimir Cemak, kojeg je ukrajinska sigurnosna služba identificirala kao bivšeg zapovjednika proruskih separatističkih snaga na istoku Ukrajine, premješten je u Rusiju u razmjeni zarobljenika između Moskve i Kijeva, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske čiji su državljani činili većinu putnika zrakoplova i kojoj je povjereno da vodi tim istražitelja.

Relatives of Ukrainian prisoners, included in the Russia-Ukraine prisoner swap, wait for their arrival at Borispil International Airport outside Kiev, Ukraine September 7, 2019. REUTERS/Gleb Garanich
Gleb Garanich / REUTERS
 

Nizozemski tužitelji pozvali su Kijev da ne dopusti Cemaku putovanje u Rusiju, strahujući da bi to moglo ugroziti istragu leta MH17. Ukrajinski sud oslobodio ga je u četvrtak uz jamčevinu.

Među oslobođenim Ukrajincima još su 24 mornara koje je Rusija zatvorila tijekom pomorskog sukoba kod Krima prošle godine. U skupini zatvorenika bio je i ukrajinski redatelj Oleg Sencov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 18:33