SENATSKI ODBOR

‘Rusija iskoristila Manaforta, WikiLeaks i druge kako bi pomogla Trumpu na izborima 2016.‘

‘WikiLeaks je imao ključnu ulogu u ruskoj pomoći Trumpu i vjerojatno je znao da pomaže ruskoj obavještajnoj službi‘
Donald Trump
 Brendan Smialowski/AFP

Rusija je iskoristila republikanskog političkog operativca Paula Manaforta, WikiLeaks i druge kako bi utjecala na ishod američkih predsjedničkih izbora 2016. u korist Donalda Trumpa, zaključuje se u utorak u izvješću senatskog odbora.

WikiLeaks je imao ključnu ulogu u ruskoj pomoći Trumpu protiv demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i vjerojatno je znao da pomaže ruskoj obavještajnoj službi, stoji u izvješću panela Odbora za obavještajne poslove američkog Senata koje je objavljeno u utorak.

To će izvješće vjerojatno biti najkonkretniji javni dokaz vezan uz kontroverzne američke izbore 2016.

U izvješću se navodi da je predsjednik Vladimir Putin osobno usmjerio ruske službe da hakiraju računalne mreže i račune povezane s Demokratskom strankom te da puste informacije koje bi mogle naštetiti Clinton.

Panel također navodi da je Manafort surađivao s Rusima, uključujući oligarha Olega Deripasku i navodnog ruskog obavještajca, Konstantina Kilimnika, prije, tijekom i nakon izbora.

Zbog navodnog ruskog uplitanja u izbore, što Moskva odbacuje, pokrenuta je bila dvogodišnja istraga posebnog istražitelja Roberta Muellera.

Mueller nije pronašao uvjerljive dokaze o suradnji Rusije i Trumpovog stožera, što je predočio javnosti u izvješću objavljenom prošle godine.

Mueller je ukazao na deset slučajeva u kojima je Trump vjerojatno pokušao omesti njegovu istragu, ali nije rekao predstavljala li to opstrukciju pravde.

Trump i pristaše odbacuju navode o vanjskom utjecaju na izbore 2016. i tvrde da su optužbe rezultat rada "duboke države".

WikiLeaks, koji je pokrenuo Julian Assange, objavio je tisuće hakiranih mailova povezanih s kampanjom Hillary Clinton, u tjednima pred izbore 2016.

"WikiLeaks je imao aktivnu ulogu u ruskoj kampanji te je vrlo vjerojatno znao da pomaže naporima ruskih obavještajaca", navodi se u izvještaju i dodaje da je panel pronašao "značajne indikacije da su se Julian Assange i WikiLeaks okoristili potporama ruske vlade".

Ruska vojna obavještajna služba i WikiLeaks objavili su hakirane dokumente, stoji u izvještaju, a Trumpov je stožer tražio da primi obavijesti o dokumentima unaprijed, te je osmislio strategije za uobličavanje dokumenata te je "poticao daljnju krađu informacija i curenje dokumenata".

Odbor nije ustanovio u kojoj je mjeri savjetnik Trumpove kampanje imao insajderski pristup materijalima WikiLeaksa, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:21