MUTNI POSAO

Rusija iznajmljivala stanove u Pragu, ministar im naglo rekao stop: ‘Znamo tko to kontrolira i zašto‘

Korištenje otprilike 150 stanova u komercijalne svrhe bilo je kontroverzno i ​​prije invazije 2022.

Prag

 Jan Miracky/Robertharding Via Afp

Rusija je iznajmljivala apartmane u Pragu turistima koristeći web stranice za iznajmljivanje kako bi pomogla platiti rat Vladimira Putina u Ukrajini, objavila je Češka, piše The Telegraph.

Češka vlada je zamrznula rusku imovinu, među kojom su stanovi koji su bili iznajmljivani stanarima koji su morali plaćati u gotovini. Korištenje otprilike 150 stanova, nasljeđa iz vremena kada je Češka bila iza željezne zavjese, u komercijalne svrhe, bilo je kontroverzno i ​​prije invazije 2022.

Rusko iznajmljivanje nekretnina prvi je razotkrio češki list Denik N 2019.

Izvijestio je da su dva apartmana oglašena na Booking.comu na češkim web stranicama, ali nema naznaka da su agencije doznale da su u ruskom vlasništvu.

Prag je u srijedu, na prijedlog Jana Lipavskog, češkog ministra vanjskih poslova, dodao rusku vladinu agenciju Goszagransobstvennost na svoj nacionalni popis sankcioniranih subjekata.

Agencija upravlja ruskim nekretninama diljem svijeta i izravno je pod ovlastima ruskog predsjednika.

Lipavsky je rekao za The Telegraph tijekom putovanja u London: "Putin kontrolira imovinu, a Putin je počinitelj brutalnog, imperijalističkog rata protiv Ukrajine."

“Svrha sankcija je zabraniti korištenje novca prikupljenog korištenjem imovine za potporu ratnih aktivnosti Rusije protiv Ukrajine.”

"Moju su zemlju okupirali Sovjeti i nemamo interesa ponovno živjeti u ruskom svijetu", dodao je, "pa će borba protiv ruskog imperijalizma uvijek ostati naša vječna borba".

Nove mjere, koje idu dalje od postojećih sankcija EU-a, znače da Kremlj neće moći prodati nekretnine.

Najam nekretnina, uključujući nekoliko stambenih blokova, ići će na zamrznuti bankovni račun, kojem Moskva neće imati pristup. Svatko tko nastavi pokušavati plaćati stanarinu u gotovini bit će kriv za kazneno djelo, rekla je vlada.

Međuvladini sporazumi potpisani prije Baršunaste revolucije 1989. govorili su da stanove mogu koristiti samo sovjetski zaposlenici, ali ne u komercijalne svrhe.

“Predmetna imovina mora se koristiti u skladu s važećim međudržavnim sporazumima. Nije dopušteno iznajmljivati ​​ih trećim stranama, primjerice putem Booking.coma”, rekao je Michal Bucháček, glasnogovornik ministarstva, nakon izvješća iz 2019. da su dva stana u ulici Ovenecká oglašena na stranici.

Iz Booking.coma su za The Telegraph rekli da neće moći komentirati i da ne znaju o kojim se stanovima radi i jesu li još uvijek na popisu.

Neki od stanova raspoređeni su po bogatoj praškoj četvrti Bubenč, koja se može pohvaliti vilama i nalazi se u blizini središta grada. Nisu se reklamirali kao da ih vodi rusko veleposlanstvo.

Stanari su rekli da su plaćali oko 280 eura mjesečno u gotovini za svoju stanarinu. Jedan stan od 54 četvorna metra nudio se turistima kao kratkoročni najam za oko 1000 eura mjesečno.

Denik N je procijenio da je rusko veleposlanstvo moglo zarađivati ​​stotine tisuća eura mjesečno.

Gospodin Lipavsky, koji je oštri pristaša Ukrajine, odbio je otkriti pojedinosti o vrijednosti imovine.

Sankcije protiv agencije Goszagransobstvennost prve su u EU-u i ministar vanjskih poslova će se zalagati da Bruxelles uvede slične mjere protiv nje u cijelom bloku.

Zamrznuta imovina ne uključuje samo rusko veleposlanstvo, koje podliježe pravilima Bečke konvencije za diplomatske misije.

Češka je među najjačim saveznicama Ukrajine od početka ruske invazije u veljači 2022, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:42